head

Gyógyító inulin | Regenerálja a bélflórát

Inulin: milyen jótékony hatásai vannak?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

Az inulin fogyasztása egyre közkedveltebb. Ez a vízben oldható, emészthetetlen növényi rost nem csak cukorpótlóként használható, hanem az emésztőrendszert is jótékonyan támogatja. Erőteljes bélflóra regeneráló hatása van, ezért pozitívan befolyásolja a szervezet védekezőképességét.

Az inulin különlegessége abban rejlik, hogy prebiotikus tulajdonságú, vagyis olyan táplálék, amit nem vagyunk képesek megemészteni, ellenben táplálékul szolgál a nélkülözhetetlen vitaminokat is termelő probiotikus baktériumok számára.

Könnyen hozzáférhető

Az inulin több közkedvelt élelmiszerben megtalálható. Remek forrása a hagyma, a banán, illetve a spárga, de a spárga, a fokhagyma, az articsóka és a cikória gyökere szintén bővelkedik benne. Miután nem szívódik fel a vékonybélben, csak a vastagbélben indul erjedésnek, és elősegíti a bifidobaktériumok, valamint a laktobacillusok szaporodását, ezért a bélflórára gyakorolt hatása kiemelkedő. Főleg azok számára javasolt, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, antibiotikumos kezelésből lábadoznak vagy gyomorproblémákkal küszködnek.

Mire jó?

Az inulin a bélflórára gyakorolt kedvező hatásán kívül javítja az anyagcserét (így felgyorsítja a fogyást), megszünteti a túlzott gázképződést, így a puffadást.  Hatékonyan lép fel a szorulás ellen, rendszeressé teszi az ürítés, ezzel enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) és a Crohn-betegség tüneteit. Mivel az immunrendszer működése nagyban függ - a sokszor antibiotikumok, stressz, nikotin és alkohol miatt károsodott - bélflóra állapotától, erősíti a szervezet védekezőképességét, olyannyira, hogy hogy csökkentheti a daganatok, főként vastagbéldaganat kialakulásának rizikóját. Az inulin emellett tökéletesen helyettesíti a finomított répacukrot, hiszen nem befolyásolja a vércukorszintet, így a cukorbetegek számára is ajánlott, ráadásul fogyasztásával a szervezet könnyebben és nagyobb mennyiségben hasznosítja a kalciumot, a vasat és a magnéziumot.

Vannak mellékhatásai?

Az inulin egyeseknél allergiás reakciót, asztmát, bőrkiütést, bőrgyulladást okozhat. Túlzott fogyasztása puffadáshoz, hasi görcsökhöz vezethet. Terhes és szopató anyáknak a fogyasztása nem javasolt!

Forrás:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1048-inulin.aspx?activeingredientid=1048&activeingredientname=inulin
http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/inulin-uses-and-risks

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!