head

Földimogyoró allergia: probiotikummal leküzdhető!

Földimogyoró allergia: segíthet a probiotikum
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Kiütések, nehézlégzés, fulladás, csak néhány a földimogyoró allergia tünetei közül, ami akár halállal is végződhet. Most azonban kiderült, hogy egy probiotikus készítmény segíthet leküzdeni a betegséget, ez pedig világszerte több tíz millió embernek hozhat megkönnyebbülést.

A földimogyoró allergia sokak életét keseríti meg, nekik vásárláskor az az összes adalékanyagot tartalmazó élelmiszer címkéjét át kell böngészni, legyen szó tejtermékekről, édességekről, nassolnivalókról, illetve pékárukról. Ezeken a gyártónak kötelező feltüntetnie, ha a termék nyomokban mogyorót és egyéb dióféléket tartalmazhat, illetve, ha mogyorót feldolgozó üzemben készült. Aki földimogyoró allergiával küzd, annak az éttermekben is elővigyázatosnak kell lennie, hiszen vannak olyan fogások, amiknek a neve még csak nem is sejteti, hogy földimogyoró, esetleg mogyoróvaj van benne, ezért ételrendeléskor érdemes erről előre tájékozódni.

Halálos is lehet

Hosszú évtizedekig úgy hitték, hogy a megelőzésen és a tüneti kezelésen kívül nem létezik más gyógymód a földimogyoró allergiára. Utóbbi értelemszerűen csak arra képes, hogy csökkentse az allergiás reakció tüneteit, illetve arra, hogy segítsen megelőzni a halált okozó anafilaxiás sokkot, ami ijesztő tüneteket produkál. Ez az életveszélyes állapot heves bőrreakciókkal, illetve jelentős szöveti duzzanattal jár, ami a szem körüli bőrt, az ajkakat, a nyelvet, és a torkot is érintheti, emiatt alakul ki a nehézlégzés. Kísérheti gyors, és gyenge pulzus, pánikroham, szédülés, hányinger, hányás, ájulás, majd a keringés összeomlása, végül légzésbénulás.

Létezik megoldás!

Ugyan sokáig azt hitték, hogy semmilyen terápia nincs a földimogyoró allergia leküzdésére, most kiderült, hogy van egy olyan orális készítmény, ami jelentős előrelépést hozhat a földimogyoró allergia gyógyításában, pontosabban annak megelőzésében. Egy olyan speciális keverékről van szó, aminek hatását az ausztrál kutatók a Murdoch Gyermekkutató Intézetben (Murdoch Children’s Research Institute) tesztelték, és tizennyolc hónapon keresztül mogyorófehérjét és Lactobacillus rhamnosus probiotikus baktériumot adtak mogyoróallergiás gyerekeknek. Az alkalmazott terápia végén a vizsgáltak 82 százaléka fogyaszthatott allergiás reakciók nélkül földimogyorót. Az eredmények azért kecsegtetőek, mert a gyerekek 70 százaléka még négy évvel később is jól tolerálta a földimogyorót, ez az állapot pedig valószínűleg még tovább fennáll majd, ami áttörést jelenthet az ételallergiák kezelésében.

Forrás:
http://www.bbc.com/news/health-40960754
https://www.mcri.edu.au/news/research-trial-shows-evidence-cure-may-be-possible-peanut-allergy

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!