head

Nélkülözhetetlen prebiotikumok: hatékonyan védik az egészségünket

’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

A prebiotikumok fontosságát sokszor többször kellene hangsúlyozni, hiszen hiányukban az egészséges bélflórát felépítő jótékony baktériumok sem képesek elszaporodni, ami számos betegség kialakulásához vezethet.

Életünk során a mikroflóra összetétele jelentősen és kifejezetten változik. Sok tanulmány azt bizonyította, hogy a táplálkozás és életkor a fő faktorok, melyek befolyásolják a bélflóra összetételét. Ha a táplálék tartósan rostszegény, vagy a növekedő korral is csökken a bifidobaktériumok száma, ezzel szemben az egészségünket kedvezőtlenül befolyásoló enterococcuszok, enterobaktériumok száma nő. Ez a kóros és mérgező anyagok felgyülemléséhez, a rákhoz, valamint a máj működési zavaraihoz vezethet.

Megoldást jelentenek a prebiotikumok

A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését célirányosan úgynevezett prebiotikumok segítségével serkenthetjük. Ezek olyan emészthetetlen részei az élelmiszereknek, melyek kedvezően hatnak a szervezetre azzal, hogy szelektíven segítik a bifidobaktériumok és lactobacilusok növekedését a vastagbélben. A prebiotikumok emészthetetlensége ugyanolyan tulajdonság, mint amilyennel a táplálékban található rost is rendelkezik, élettani szerepük azonban gyakran eltér. Így bizonyos prebiotikumok nagyon szelektíven segítik a „jó” baktériumok növekedését, és egyben visszaszorítják a mikroflórában a kórokozó baktériumokat, mivel ez utóbbiak a növekedésükhöz a prebiotikumokat csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használják.

Hogyan juthatunk prebiotikumokhoz?

A ma használatos prebiotikumok többsége természetesen megtalálható a növényi élelmiszerekben. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin. Gazdag inulinforrás a shiitake gomba, a cikória gyökere, amelyből kávépótlót is gyártanak, illetve az articsóka, mely saláta formájában fogyasztható. A spárga, a hüvelyesek, a zab, a tönkölybúza, a hagyma és a fokhagyma, továbbá a banán, a gyermekláncfű (pitypang), a magvak, főként a dió, valamint az inulint tartalmazó cikória, articsóka és csicsóka fogyasztásával érhető el. Noha a tej nyilvánvalóan nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz ugyancsak prebiotikus tulajdonságú.

Kellemes „mellékhatások”

A prebiotikumok hatására csökken az LDL koleszterin és a triglicerid szintje, ezáltal a prebiotikumoknak kiemelkedő szerep jut az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve ezek kezelésében. Mivel korlátozzák a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását. A prebiotikumok a probiotikumokon keresztül ráadásul hozzájárulnak a B7- és a B12-, valamint a K-vitamin termelődéséhez.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT