head

Hatékony vérnyomáscsökkentőt keres? A probiotikum a megoldás

Vérnyomáscsökkentő probiotikumok: nincs mellékhatás
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Ha a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek helyett valamilyen természetes megoldást keres, próbálja ki a probotikumokat. Mellékhatásokkal nem kell számolnia, sőt, ezek a jótékony baktériumok erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést azáltal, hogy segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes probiotikum törzsek igen erős vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Ez több szempontból is forradalmi felfedezés, hiszen a magas vérnyomás számos, akár halálos kimenetelű szív-, és érrendszeri megbetegedéshez vezethet. Az sem elhanyagolható tény, hogy míg a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, rongálják a bélflórát  és az emésztőrendszert, a probiotikumok szedése kifejezetten jótékony hatást gyakorol a bélflórára, ezáltal az immunrendszert is erősíti.  

Gyulladások és magas vérnyomás

A probiotikumok vérnyomáscsökkentő hatásukat úgy fejtik, ki, hogy mérséklik a vér sótartalmát. Laboratóriumi egerek esetében, a sóban gazdag diéta (HSD) hatására, csökkent a bélflóra jótékony baktériumainak, különösen a lactobacillisok száma.

A gyulladásokat kiváltó T-helper 17 (TH17) sejtek felszaporodtak és megemelték az egerek vérnyomását. Amikor megemelték az állatok napi Lactobacillus bevitelét, nemcsak a TH17 sejtek száma, hanem a gyulladások és a vérnyomás is csökkent.  

Még több ígéretes eredmény

A berlini Max Delbrück Molekuláris Orvostudományi Centrum (MDCMM) centrum, a Massachusetts Institute of Technology és a Friedrich-Alexander University (FAU) együttműködésével megvalósult kutatás során, a probiotikumok vérnyomáscsökkentő képessége mellett az autoimmun agyvelőgyulladás ellenes hatásukat is kimutatták. 

A tudósok 12 személynél is elvégezték a kísérletet, az eredmény ugyanaz lett, mint a laboratóriumi egerek esetében. A sóban gazdag diéta, lecsökkentette a szervezetben bizonyos lactobacillus törzsek jelentélét, egyúttal fokozta a TH17 sejtek szaporodását, és növelte a vérnyomást. Amikor a vizsgálati alanyok a diéta megkezdése előtt probiotikumot kaptak, a lactobacillus törzsek száma, ahogy a vérnyomás is, változatlanok maradtak.

A tudósok ezzel azt bizonyították, hogy a fokozott sóbevitel jelentős hatást gyakorol a bélflóra összetételére, főként a Lactobacillus murinust tizedeli meg. Mindez a magas vérnyomáson kívül, az egerek esetében, az autoimmun agyvelőgyulladást is súlyosbította. 

Jótékony lactobacillusok

Köztudott, hogy az ásványi nátriumot tartalmazó konyhasó jelentősen megemeli a vérnyomást. Ha ez a helyzet hosszú ideig fennáll, megnő a szívinfarktus, a stroke és az agyvérzés kockázata. Ez az állapot azonban ellensúlyozható a Lactobacillusok (pl. a Lactobacillus reuteri) megemelt fogyasztásával, mivel ezzel megakadályozható a TH17 sejtek túlszaporodását.

Vérnyomás csökkentő probiotikum: mindenben segíthet még?

Mivel a vérnyomáscsökkentő probiotikumok megemelt napi adagja, mérsékelte a kísérleti egerek autoimmun agyvelőgyulladás tüneteit, ez reményt adhat arra, hogy a jövőben, más autoimmun betegség is kezelhető lesz ezzel a módszerrel. Ide tartozhat a lupus  és a szklerózis multiplex (MS), a terápiát minden esetben személyre kell szabni. A FAU egyik veszető kutatója, dr. Ralf Linker szerint azonban, mint minden betegség esetében, a legjobb a megelőzés. Ebben is segítségünkre lehetnek a probiotikumok, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a bevitt só mennyiségét is csökkentsük.

Étrend és táplálékkiegészítők

Lactobacillusokat vihetünk be szervezetünkbe az erjesztett (fermentált) élelmiszerek fogyasztásával. Ilyenek a savanyú káposzta, a különféle natúr joghurtok és sajtok, de az almaecet, a kombucha tea, a miso, a kefír, de kisebb mennyiségben a sör és a bor is jó választás lehet. Ha még gyorsabb és biztosabb megoldást keresünk, válasszuk a jó minőségű táplálékkiegészítőket, amelyek ideális mennységben tartalmazzák a szükséges probiotikumokat. Ne feledkezzünk meg a prebiotikumok  beviteléről sem, ezek a rostok nélkül a jótékony baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ráadásul, a prebiotikumok védik a szívet és az érrendszert, csökkentik a koleszterin szintjét, előnyösen befolyásolják a vérnyomást.

Fontos figyelmeztetés! Magas vérnyomás esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!

Forrás:
https://www.nutraingredients.com/Article/2017/11/17/Probiotics-may-protect-against-blood-pressure-raising-effect-of-salt-study-finds/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=BwveObaBxK%2B97liHCL3H2w%3D%3D

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!