head

Segítenek az immunerősítő probiotikumok

Immunerősítő probiotikumok
Több lehetőség van a probiotikumok pótlására, például jó minőségű táplálékkiegészítők alkalmazásával
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Sokan nem is sejtik, hogy az immunsejtek mintegy 70 százaléka a bélrendszerben található. A probiotikus baktériumok immunanyagokat is termelnek, emiatt a bélflóra állapota közvetlenül kihat az immunrendszer működésére. A probiotikumok folyamatos pótlása ezért elengedhetetlen, ha nem így teszünk, testünk védekezőképessége leromlik.

A probiotikumok szerepe azért is kulcsfontosságú, mert akadályozzák az immunrendszert gyengítő, és méreganyagokat termelő, káros baktériumok megtapadását a bélfalon, egyfajta védőgátat képezve. Ráadásul a probiotikumok anyagcseréje során, olyan anyagok is képződnek, amelyek rontják a káros baktériumok túlélési esélyét.

Kevés probiotikum, gyenge immunrendszer

Antibiotikum szedése, bélbetegségek, rendszeres alkoholfogyasztás, emésztőrendszeri műtétek, rostokban szegény táplálkozás, mind-mind olyan tényezők, amelyek következtében a bélrendszerben megcsappan a probiotikus baktériumok mennyisége. Ennek következtében felborul a bélflóra egyensúlya, immunrendszerünk legyengül, ettől pedig fáradtnak, enerváltnak érezzük magunkat, és gyakrabban leszünk betegek.

via GIPHY

Gyenge immunrendszer, betegségek

Eleinte rossz közérzet, fáradtság, bőrproblémák, egyre romló kedélyállapot, emésztési zavarok utalnak arra, hogy hiányt szenvedünk probiotikus baktériumokból. Ne legyintsünk ezekre a tünetekre, hiszen a probiotikumok pótlásának hiányában az állapotunk is egyre romlik. Sokan panaszkodnak hasfájásra, puffadásra, gyomorégésre, jelentkezhet székrekedés, illetve hasmenés.

Mivel a probiotikus baktériumok támogatják az anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok hasznosulását, fontos szerepük van a K-, a B12- és a B7-vitamin előállításában, továbbá a szénhidrátok lebontásában, a kalcium, a magnézium és a vas felszívódásában, elejét vehetik a különféle hiánybetegségeknek. A vashiány miatt hajhullás, fáradékonyság és fázékonyság alakulhat ki, a végtagok hideggé válnak, míg a magnézium hiány fejfájáshoz, izomgörcsökhöz, étvágytalansághoz, álmatlansághoz, pánikrohamokhoz vezethet. A kalcium nélkülözése miatt emésztési problémák jelennek meg, feltűnőek a töredezett körmök, a fogak szuvasodása, később pedig a csontok törékenysége.

Probiotikumok pótlása

A joghurt remek probiotikum forrás

Több lehetőség van a probiotikumok pótlására, például jó minőségű táplálékkiegészítők alkalmazásával. A legjobb, ha a leggyakoribb probiotikus törzseket vigyük be a szervezetünkbe, ezért fogyasszunk olyan élelmiszereket, például tejtermékeket (érlelt sajtokat, élőflórás joghurtot és kefírt) savanyú káposztát, kovászos uborkát, amelyek lactobacillust, és bifidus baktériumot tartalmaznak.

Ne feledjük: ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok kifejthessék jótékony hatásaikat, prebiotikumokra van szükség. Ezek a speciális növényi rostok - többek között az inulin és a laktóz a jótékony bélbaktériumok legfontosabb táplálékai.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!