head

Szénsavas üdítők: 10 kockacukor egy pohárban

Szénsavas üdítők: milyen ártalmakkal jár a fogyasztásuk?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Ön is a szénsavas üdítők rabja? Jobb, ha tudja, mi minden kerül a szervezetébe egyetlen pohárnyi frissítővel.

A szénsavas üdítők hallatán a legtöbb embernek egy buborékokkal teli ízletes ital jut az eszébe, ami azonnali felüdülést hoz. Bár átmenetileg valóban üdítőleg hatnak, ha egy kicsit jobban pohár fenekére nézünk, rögtön fény derül a szomorú igazságra. A szénsavas üdítők üdítőkben található savak és cukrok, édesítőszerek, mesterséges aromák és színezékek ugyanis nagyobb mennyiségben veszélyesek lehetnek. Jobb, ha alaposan meggondoljuk, hogy mit emelünk le a szupermarketek polcairól.

Károsítják a belső szerveket

A glükóz, fruktóz és koffein tartalmú szénsavas üdítők káros hatásai közül az egyik legsúlyosabb, hogy hosszú távú fogyasztásuk csökkenti a vér kálium szintjét. Ennek következménye az izomzat, beleértve a szívizom gyengülése, ami akár komoly keringési rendellenességeket is okozhat. A szénsavas üdítők, azon túl, hogy puffadást idéznek elő, zavarokat okozhatnak a szervezet méregtelenítésében, annyira megterhelik ugyanis a májat, hogy az egy idő után képtelen lesz normálisan funkcionálni. Hasonlóan viselkednek a vesék, a szénsavas üdítőkben található savakkal- köztük a foszforsavval - az idő előrehaladtával a vesék egyre kevésbé tudnak megbirkózni. A szénsavas üdítők felborítják a vízháztartást, ezáltal hozzájárulnak a cellulitisz kialakulásához. Savasító hatásukból adódóan, a bőr veszít ruganyosságából és hamarabb öregszik.

Hizlalóak  

Bár a gyártók egyre inkább édesítőszerekkel helyettesítik a szénsavas üdítőkben a cukrot, a nem teljesen kalóriamentes szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Az egyik legsikeresebb üdítőital cég egy pohárnyi termékében csaknem 40 gramm cukor található, ami tíz darab kockacukornak felel meg. A cukorra rászokni nagyon könnyű, ugyanis serkenti az agyban a dopamin és a szerotonin termelést, ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz. A túlzott cukorfogyasztással bevitt üres kalóriák elhízáshoz, elgombásodáshoz, a sav-bázis egyensúly felbomlásához, fogproblémákhoz, magas vérnyomáshoz vezethetnek, amitől a szánsavas üdítők megszállottja egyre rosszabbul érzi magát.

Gondolta volna?

A sokak által kedvelt kólát egy amerikai gyógyszerész, John Pemberton találta fel az 1800-as évek legvégén, és eredetileg gyógytoniknak. Lényegében egy kóladióval és a kokacserjelevél kivonatával dúsított bor volt. Italába nem kevert szénsavat, ez később csak azért került bele, mert akkoriban a szénsavnak több jótékony hatást is tulajdonítottak.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!