head

Kombucha tea – Egészséges, vannak mellékhatásai?

Kombucha tea: milyen hatása van az egészségre?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

A kombucha tea egészséges, vannak mellékhatásai, és mi a kombucha egyáltalán? Ennek a szénsavas fermentált italnak eredtünk a nyomába.

Az erjesztett ételek az utóbbi években egyre népszerűbbek, a növekvő érdeklődés részben a bélrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatásuknak tudható be. Ilyen a kombucha tea is. Az enyhén szénsavas és savanykás ital remek alternatívája lehet a feldolgozott szénsavas üdítőknek, amelyek gyakran cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel készültek. De valóban mindenkinek jó? Részletesebben megvizsgáljuk az ital lehetséges előnyeit és mellékhatásait.

Mi a kombucha tea?

A kombucha tea tulajdonképpen élesztőgombák és baktériumok életközössége. Az italnak savanykás ízt adó ecetsav meggátolja a káros baktériumok elszaporodását, de malátasav is van benne, ami szervezet méregtelenítési folyamataiban vállal szerepet. Az ital édesített teából és kombucha gombából készül.

Hogyan készítsünk kombucha teát?

Ehhez összesen egy darabka kombucha gombára, fekte vagy zöld teára és cukorra van szükségünk. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teát, majd a cukrot is. Ha kihűlt, az egészet öntsük egy alaposan kimosott befőttes üvegbe, majd adjuk hozzá a kombucha gombát. Fedjük le egy gézlappal, és tegyük meleg helyre. Az erjesztés nagyjából 10 napig tart.

A kombucha tea jó probiotikumforrás?

Az erjesztett ételek, mint a joghurtok, a savanyú káposzta és a kefir élő mikroorganizmusokat tartalmaznak. Mivel a kombucha tea is fermentáció útján keletkezik, számos probiotikus baktérium található benne. Azonban eddig nem készült elég tanulmány annak megerősítésére, hogy a kombucha elegendő jótékony baktériumot tartalmaz-e, és mennyire hatékony probiotikumnak.

A kombucha tea antioxidánsokban gazdag?

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól, tehát a szabad gyökök hatását minimalizálni lehet az antioxidánsokban gazdag diétával. A kombucha ital alapjául szolgáló tea, különösen a zöld tea valóban gazdag antioxidáns polifenolokban. A fermentációs idő hatással van a kombucha antioxidáns tulajdonságaira

A kombucha vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz?

A kombucha kis mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük a C-vitamint, B1-, B6- és B12-vitamint, ezek a cukor lebontása során keletkeznek.

A kombucha segít a fogyásban és javítja a belek állapotát?

Noha a kombucha állítólag számos, az emésztésre, a súlycsökkenésre és csontok egészségére és gyulladásos betegségekre gyakorol jótékony hatást, az állítások bizonyítására nem áll rendelkezésre klinikai bizonyíték. A legtöbb ilyen állítás vagy anekdotikus, vagy állatkísérletekből származik. Arra sincs kellő bizonyíték, hogy a kombuchában lévő probiotikus baktériumok képesek-e túlélni a gyomor savas környezetét, és ezáltal hatást gyakorolni az egészségre.

Van-e mellékhatása a kombucha teának?

A kombuchát funkcionális élelmiszernek minősítik (ezek egészségvédő vagy betegségség-megelőző tulajdonságokkal rendelkeznek). Nyugodtan fogyaszthatjuk a változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként. Nem javasolják azonban a terhes vagy szoptató nőknek, vagy azoknak, akiknek nem működik megfelelően az immunrendszerük. A túl sok kombucha fogyasztása kellemetlen mellékhatásokat okozhat, mint például a gyomorfájás, émelygés és szédülés. Mielőtt rászánjunk magunkat a kombucha tea fogyasztására, konzultájunk a háziorvosunkkal.

Forrás:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-kombucha

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!