head

Vastagbélrák megelőzése | Hogy kerülhetjük el a vastagbélrákot?

A vastagbélrák megelőzhető helyes táplálkozással
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Emésztés

Bár nem tudjuk pontosan, hogy miért alakul ki a vastagbélrák, az egészségtelen életmódnak bizonyítottan nagy szerepe van benne. A vastagbélrák megelőzése érdekében tehát fontos az életmódunk megreformálása, emellett a szűrővizsgálatokon való részvétel.

A vastagbélrák világszerte a vezető halálokok közé sorolható, főként a fej lett országokban szedi áldozatait. Az egészségtelen étrend, a mozgáshiány, az élvezeti szerek fogyasztása egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegségnek ennyi áldozata van.

Károsodott bélflóra

A vastagbélben történik az emésztési folyamat végső fázisa, a tápanyagok jelentős részének felszívódása, és a salakanyag továbbítása a végbélbe. Amennyiben a vastagbélben nő a lerakódó mérgek és salakanyagok mennyisége, romlik a tápanyagok felszívódása, a mérgek hatására felborul a bélflóra egyensúlya. A lerakódott salakanyagból az egészségre veszélyes összetevők is visszaszívódhatnak, ráadásul több patogén baktérium és élősködő éppen ebben a közegben érzi jól magát. Mivel az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben található, ha a bélflóra egészsége sérül, az immunrendszer hatékonysága is csökken. Egyes tanulmányok azt támasztják alá, hogy a vastagbélrákban szenvedők bélflórája eltér az egészségesekétől, náluk magasabb a betegséget okozó bélbaktériumok száma. A vastagbélrák megelőzése tekintetében tehát nagyon fontos az egészséges bélflóra.

Étrendváltás

A vastagbélrák megelőzésének egyik alapköve az étrendváltás. A félkész és kész ételek, a nátriumban tartósított húskészítmények, a túlzásba vitt vörös hús- és alkoholfogyasztás, továbbá a rostszegény étrend egyaránt növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, ezért ajánlott ezek elhagyása, de legalábbis minimális szintre való csökkentése. Az állati fehérje-fogyasztás szorosan összekapcsolható a rákkal, a cukorbetegséggel, a szív-és érrendszeri betegségekkel, ennek oka, hogy az állati fehérjék jelentősen lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát. Érdemes tehát olyan rostban és növényi fehérjében gazdag ételeket választani, mint a kendermag, a chia mag és a maca gyökér.

Emellett javasolt a felgyülemlett toxinokat méregtelenítéssel eltávolítani, illetve elvégezni egy béltisztító kúrát. A béltisztítás előnye, hogy kiűzi az anyagcseréjük során méreganyagokat termelő parazitákat, valamint segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

Szűrővizsgálatok

A vastagbélrák közvetett előzményei a bélpolipok, esetleg a bélnyálkahártya egyéb elváltozásai, mint a fekélyek sebek és sebek. Összefüggés mutatható ki a fekélyes vastagbélgyulladás és a rák megjelenése között, ami a vastagbélben kialakuló idült, gyulladásos megbetegedés.  A Crohn-betegség ugyancsak okozza a vastagbélrák kialakulásának esélyét, ez szintén egy krónikus gyulladás, ami nemcsak a nyálkahártyát, az egész bélfalat érinti, idővel elfekélyesedik.

Ha ezeket az elváltozásokat időben észreveszik, a betegség súlyosbodása megállítható, így annak esélye is csökken, hogy a gyulladásos szövetek elfajuljanak.  Mivel a vastagbélrák főként a középkorúakat érinti, nekik kimondottan javasolt az időnkénti szűrés, és azoknak is, akinek a betegség a családjában már előfordult. Ne késlekedjünk orvoshoz fordulni, ha a székletünkben vért látunk, korántsem biztos, hogy csak egy egyszerű aranyérről van szó. A legkisebb panasz esetén is kérjük szakember segítségét, ne feledjük, jobb félni, mint megijedni.

Probiotikumok szedése

Ahogy azt már említettük, a bélflóra egyensúlyának helyreállításával a vastagbélrák kockázata csökkenthető. Ehhez elengedhetetlenek a probiotikumok, legkönnyebben erjesztett élelmiszerekből, vagy jó minőségű táplálékkiegészítőkből juthatunk hozzájuk. A probiotikus baktériumok minél gyorsabb elszaporodáshoz szükség van a prebiotikumok fogyasztására, ezek jelentik a jótékony baktériumok legfontosabb táplálékát. A szimbiotikumok mindkettőt tartalmazzák.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!