head

Mérgező parfümök: magunkra fújjuk a betegségeket

Mérgező parfümök: mit tartalmaznak, miért veszélyesek?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

Napközben diszkrét, este csábítóbb, sportoláshoz inkább friss illat dukál. Legalábbis a gyártók szerint, amelyek minden alkalomra más-más parfümöt ajánlanak. A finom illatoknak pedig valóban nehéz ellenállni, még akkor is, ha olyan összevetőket tartalmazhatnak, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre nézve. Pláne, ha ezekről még csak nem is tudunk, és a boltokban könnyedén bedőlhetünk a mérgező parfümöknek.

Méreganyagok a parfümökben

Ahhoz, hogy az illat hosszan tartó és megfelelően erős legyen, a parfümökbe káros szintetikus anyagok, sőt mérgek is kerülhetnek. És erről a gyártók nem kötelesek tájékoztatást nyújtani a termékek címkéjén. Így olyan adalékanyagok maradnak rejtve, mint a veszélyes illatszerekben előszeretettel alkalmazott formaldehid, ethanol, benzofenon, ftalát, galaxolid, oktinoxát, oxibenzon vagy tonalid. Ezek a mérgező parfümök többek között szédülést, izomgörcsöket, asztmát, bőrproblémákat, fejfájást, hormonális zavarokat, allergiát,  köhögést, légúti megbetegedéseket, pajzsmirigybetegségeket, különböző irritációkat, anémiát, depressziót, súlyos esetben akár rákot is okozhatnak. Terhes nők számára ezek az anyagok különösen veszélyesek, férfiaknál ronthatják a spermiumok minőségét.

Ami természetes, az is szintetikus

És még egy érdekesség: a drága illatszereken gyakran olvasható natural fragnance, azaz természetes illat is megtévesztő. Ezek ugyanis jellemzően szintetikusak még akkor is, ha növényi alapanyagokat tartalmaznak, így a mérgező parfümök címkéje megtévesztő. Használjunk kizárólag természetes illatokat, illóolajokat, a már felszívódott toxinokat pedig méregtelenítéssel távolítsuk el a szervezetünkből. Válasszunk oly méregtelenítő programot, amely megszabadítja a májunkat a méreganyagoktól, nehéz fémektől. Segíthet a léböjtkúra is, ami otthoni méregtelenítés és vastagbéltisztítás egyik hatékony módja.

Megdöbbentő eredményre jutott a „Campaign for Safe Cosmetics and Environmental Working Group” nemzetközi szervezet, amely megállapította, hogy a parfümökben közel negyven, az összetevők listáján nem szereplő, veszélyes adalékot tartalmaznak. Ezek után egyáltalán nem túlzó a mérgező parfümök elnevezés.

Forrás:
http://ehnca.org/www/ehn20.htm
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702512/FRAGRANCE/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!