head

A környezetre és az egészségre is káros a kémiai fényvédő. Mi a megoldás?

Egyes fényvédőkben lévő vegyi anyagok beszivárognak a véráramba
Egyes fényvédőkben lévő vegyi anyagok beszivárognak a véráramba
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Évtizedekig azt hittük, hogy a megfelelő fényvédő alkalmazásával sokat tettünk az egészségünk érdekében, de az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) által készített tanulmányból most az derült ki, hogy a nap sugaraitól megóvó készítményekben lévő vegyi anyagok beszivárognak a véráramba, és felborítják a hormonháztartást. Ez komoly aggodalomra adhat okot.

Februárban az FDA ismételten felhívta a gyártók figyelmét, hogy végezzenek biztonsági vizsgálatokat az Egyesült Államokban leggyakrabban használt 12 fényvédőben lévő vegyi anyagokkal kapcsolatban. Ezek a tesztek hónapokig vagy akár évekig is eltarthatnak. De mitől lehet veszélyes egy kémiai fényvédő? És milyen egyszerű, de felettébb hasznos dolgokra figyeljünk oda, ha szeretnénk megóvni magukat a káros UV sugárzástól?
 


Milyen fényvédőt válasszunk?

A CNN összegyűjtötte a legnagyobb aggályokat, illetve megkérdezte a szakértőket a fényvédő krémekkel kapcsolatban.
„Megpróbáljuk az emberek figyelmét a ruházat irányába terelni” –mondta dr. Sophie Balk, a Montefiore Gyermekkórház kezelőorvosa, az Amerikai Pediátriai Akadémia Környezetegészségügyi Intézetének tagja.
„Sok pácienssel találkozom, és amikor megkérdezem, mit tesznek a napvédelem érdekében az első, amit válaszolnak, hogy fényvédőt használnak. Ez az, amire az emberek leginkább odafigyelnek–emelte ki Balk. „Pedig először a könnyű ruházatra, a kalapra és a napszemüvegre kellene fókuszálni, és fényvédővel csak a napfénynek kitett területeket bekenni."


Dr. Len Lichtenfeld, az American Cancer Society orvosi igazgatója egyetértett: „Számos módszer létezik a fényvédelemre”. „A napvédők használata az egyik, de nem az egyetlen stratégia. Viseljünk hosszú ujjú pólót, széles karimájú kalapot, és használjunk UV szűrős napszemüveget.”
„Az FDA úgy véli, hogy a titán-dioxidból és a cink-oxidból álló ásványi alapú napvédők általában biztonságosak” – hangsúlyozta Lichtenfeld. „Ezek a fényvédők visszaverik a napfényt a bőrfelszínről, szemben az UV sugárzást elnyelő kémiai szűrőkkel.”
Nneka Leiba, a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) kutatási elemzője egyetértett a cink-oxiddal kapcsolatban.
„A cink-oxid széles spektrumú védelmet nyújt, megvédi az UV-A és az UV-B sugaraktól” –jelentette ki Leiba, hozzátéve, hogy sokan csak a naptejeken feltüntetett SPF -re (Sun Protector Factor) koncentrálnak, ami az UV-B sugárzás ellen véd meg, pedig UV-A sugarak mélyebben hatolnak be a bőrbe és a szövetekbe, és tartós károsodást okozhatnak.
A mikroszemcsés ásványi alapú naptejek kapcsán az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szóvivője, dr. Henry Lim elmondta, hogy a fehér foltot hagynak a bőrön, amit sokan nem találnak vonzónak.
„A fehér bőrűek számára ez nem jelentős tényező” mondta Lim, de a sötétebb bőrűek számára igen.
Azonban az ásványi alapú napvédők használatát már régóta támogató Környezetvédelmi Munkacsoport szerint a piacon újabb készítmények is elérhetők, amelyek minimalizálják az elszíneződést, így felesleges kifogást keresni a fizikai fényvédők használata kapcsán.  
A szakértők azt tanácsolják, hogy az ásványi alapú napvédő termékek spray változatát ne részesítsük előnyben, mert olyan nanorészecskékből állnak, amelyek belélegezve bejuthatnak a tüdőbe, és visszafordíthatatlan kárt okozhatnak.

A fényvédőkben lévő vegyi anyagok gyógyszernek minősülnek

Mi történik, ha valaki ugyanazt a kémiai fényvédőt szeretné használni, amelyet évek óta?
„Amit a gyártók értékesítenek, az valóban megvédi Önt az UV sugaraktól” válaszolta dr. Adamson, a texasi Austin Egyetem dermatológusa. „A probléma az, hogy nem készült olyan átfogó tanulmány, amelyből kiderülne, hogy néhány kémiai fényvédő összetevője felszívódik-e a vérbe.”
A legtöbb ember nem tudja, ezek a fényvédőkben lévő vegyi anyagok valójában gyógyszernek minősülnek.  Az Egyesült Államokban a leggyakrabban eladott napvédő termékek kétharmadában jelen lévő oxibenzon a leginkább vizsgált vegyi anyag. A kutatások világítottak rá, hogy oxibenzon a pajzsmirigyhormonok, illetve a nemi hormonokra is negatívan hat, ráadásul ártalmasak a környezetre.

A fényvédők az élővilágot is károsítják
Veszélyes a korallzátonyokra, halakra, tengeri sünökre, hínárokra, éppen ezért tiltották be az ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusítását a Hawaii-szigeteken. A korlátozó törvény 2021-től lép érvénybe. Csak külön orvosi engedéllyel lesz használható az naptej, ami oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmaz.

Forrás:

https://edition.cnn.com/2019/05/09/health/safest-sunscreen-choices/index.html

https://nlc.hu/shine/20180615/lehetnek-karos-es-jotekony-fenyvedo-hatoanyagok-a-fenyvedo-kozmetikumokban/

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!