head

Személyiségzavar: Báránybőrbe bújt szociopaták és pszichopaták

Személyiségzavar: Báránybőrbe bújt szociopaták és pszichopaták
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Személyiségzavar: Báránybőrbe bújt szociopaták és pszichopaták

Az egyik legfontosabb különbség a személyiségzavarban szenvedő pszichopata és a szociopata között a lelkiismeret, a kis belső hang, amely lehetővé teszi számukra, hogy mikor csinálnak valamit rosszul, - mondja L. Michael Tompkins, a Sacramento megyei Mental Health Treatment Center pszichológusa. Egy pszichopatának nincs lelkiismerete, ha hazudik, akkor nem érez semmilyen erkölcsi aggályt. A szociopatának ugyan van lelkiismerete, de gyenge. Érez némi bűntudatot, vagy lelkiismeret-furdalást, de ez nem állítja meg a viselkedésében.

Nehéz szembesülni azzal, ha személyiségzavarban szenved a párunk

Nem könnyű felismerni egy pszichopatát. Lehetnek intelligensek, bájosak, és képesek elhitetni, hogy érzelmeik valóságosak. A szociopatáák kevésbé képesek játszani, színészkedni. Ezek alapján egyértelmű, hogy nem érdekli őket a senki, csak saját maguk. Gyakran másokat hibáztatnak, és viselkedésükre a mentegetőzés jellemző. A pszichopaták inkább számítóak. Gondosan kihasználják a másik gynegeségét az agressziójukkal, így érik el, amit akarnak.

Gondolkodásbeli különbségek

A legújabb kutatások szerint a pszichopata agya nem olyan, mint más embereké. A különbségek alapvető testi funkcióknál is megmutatkoznak, például, amikor a legtöbb ember vért, vagy erőszakos filmet lát, szívük gyorsabban ver, a légzés felgyorsul, a tenyér leizzad. Egy pszichopata ellenkező reakciókat produkál.

"Nem félnek a tetteik következményeitől"

A pszichopata viselkedése egészen más, mint a szociopatáké. A pszichopata amolyan „születési rendellenesség”, a szociopata általában azért válik ilyenné, mert születésétől kezdve számos olyan trauma érte, amelyeket képtelen feldolgozni. A pszichopaták képesek érzelmileg teljesen eltávolítani a saját cselekedeteiiktől, bármilyen szörnyűséget követnek el. Sosem tanulnak a hibáikból, nem éreznek bűntudatot, és nem bánnak meg semmit, eközben elképesztő intelligenciával képesek másoknak ártani.

Óvakodjon a báránybőrbe bújt szociopatáktól

Nagyon nehéz felismerni, ha valaki egy szociopata egyénnel él párkapcsolatban. A hosszú távú tervek csak gondolati síkon mutatkoznak, a viselkedésük inkább felelőtlen. Személyiségzavaruknak köszönhetően egyszer kenyérre kenhetőek, máskor olyan düh-kirohanásokat produkálnak, amelyek megmagyarázhatatlanok, hiszen elvileg „szeretnek bennünket”. Kóros hazudozás, a bűntudat és a megbánás teljes hiánya érzéketlenséggel párosítva. Könny, színlelt szívfájdalom és idegőrlő szakítási folyamatok jellemzik a szociopata kapcsolatait, mivel alapvetően teljességgel képtelen az együttműködésre. Ugyanis attól tart, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülve elveszíti az irányítást. Rutinos hazudozóként szemrebbenés nélkül képes tagadni minden hibáját, azonnal kitalál egy neki alkalmas és hitelesnek hangzó történetet. Mesterien és meggyőzően képes manipulálni. Ő sosem hibás és természetesen soha nem tehet semmiről.

Ács Beatrix - Test Lélek Egészség

Cikkem megírásához felhasznált szakirodalmak: Sociopath vs. Psychopath: What’s the Difference? , Sociopaths in Relationships: Dating a Sociopath​

 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!