head

Szerepelnek az étrendjében veszélyes ételek?

Veszélyes ételek: melyek ezek, milyen betegségeket okoznak?
Dobor Viktória Dobor Viktória
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Egészség

Ijesztő belegondolni, hogy az egészségtelen táplálkozás akár egy négyéves gyereknél is a májrák kialakulásához vezethet, akkor is, ha a szülők meg vannak győződve arról, hogy gyermeküknek a legjobb minőségű ennivalót adják. Lehet, hogy az ön tányérján is landolnak veszélyes ételek?

Nem biztos benne, hogy helyesen táplálkozik? Ismerje meg  jobban a top 10-es listával rendlelkező veszélyes ételeket, és gondolkodjon el azon, hogy ezentúl is beiktatja-e őket az étrendjébe, és kiteszi-e magát az érszűkület és a cukorbetegség veszélyének.

Mit tanítanak a gyerekeknek az iskolában?- teszi fel a kérdést Colin. T. Campbell Kína-tanulmány című könyvében, majd rögtön meg is válaszolja. A kicsik már alsós korukban az olvassák a tankönyvekben, hogy a tejfélék felelősek az erős csontokért és fogakért, a húsfélék erősítik az izmokat, a zöldségek segítenek jól látni a sötétben, a gyümölcsök elősegítik a sebgyógyulást, míg a gabonafélék energiát adnak. De valóban igaz mindez, vagy inkább ezek a legegészségtelenebb ételek?

Tejtermékek

Sok iskolai program tejivásra ösztönzi a gyerekeket, de nyilvánvaló módon sem a gyermekek, sem a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy a tej hogyan függ össze az I-es típusú cukorbetegséggel, a prosztatarákkal, a csontritkulással, a szklerózis multiplexszel, valamint a többi autoimmun betegséggel. Ahogy azzal sem, hogy a tejtermékek legfőbb fehérjéjéről, a kazeinről tudományos vizsgálatok igazolták, hogy elősegíti a rák kialakulását, emeli a vér koleszterinszintjét és az érelmeszesedéses plakkok kialakulásának szintén kedvez. Campbell professzor a könyvében arról ír, hogy az emésztési folyamat során például egyes fehérjék a keringésbe juthatnak még aminosavakká történő tökéletes lebomlásuk előtt. Ezeket az emésztetlen fehérjemaradékokat az immunrendszer idegen behatolónak tekinti, lenyomatot készít róluk, hogy elpusztítsa őket, magyarán beindulhatnak az önpusztító immunmechanizmusok.

Hús és a betegségek

Könyvében Campbell azt is fejtegeti, hogy különféle vizsgálatok igazolták, hogy a telített zsírokban gazdag húsok a tejhez hasonló összefüggést mutattak a szklerózis multiplexszel, míg az omega-3 zsírokban gazdag halak a betegség ritkább előfordulásával társultak. A feldolgozott sovány húsok is tartalmaznak húskonzerváló, tartósító vegyület, amelyet elpusztítja a baktériumokat, ugyanakkor kellemes rózsaszínű árnyalatot és kellemes ízt biztosít a szalonnaféléknek és a konzerv húsoknak.

Az állati fehérjék nélkülözik a fitonutrienseketA haszonállatokat antibiotikumokkal és hormonokkal tömik tele, ezek az anyagok pedig elfogyasztásukkal az emberi szervezetbe is bekerülnek. Az állati eredetű fehérjék fogyasztása kapcsolatban áll a daganatos betegségekkel, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással, emiatt minősülhetnek veszélyes ételnek. Az állati fehérjék nélkülözik a fitonutrienseket, ezek hiánya pedig jelentősen lecsökkenti az emésztésünk hatékonyságát. Emiatt következtében lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, tökéletlenné válik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, továbbá gyengül az immunrendszer.

Gabonafélék

Sokaknál az elfogyasztott szénhidrátok döntő többségét az olyannyira finomított gabonafélék teszik ki, hogy azokat már vitaminokkal és ásványi anyagokkal kell dúsítani. A feldolgozás során apróra, finomra őrlik a gabonaszemeket, így elvésznek a gabonában található élelmi rostok, olajok, fehérjék és az élettani szempontból nélkülözhetetlen B-vitaminok, egyszóval a tápanyagok jelentős része. A helyes az lenne, ha az elfogyasztott szénhidrátok legalább 99%-a gyümölcsökből, zöldségekből és olyan gabonafélékből származna, amiket feldolgozatlan, finomítatlan és természetes állapotban fogyasztunk, ezekben a szénhidrátok jó része úgynevezett komplex formában van jelen. Ráadásul tele vannak bőséges mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és könnyen hozzáférhető energiával vannak egybecsomagolva.

„A növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi. A szívbetegségek, a rosszindulatú daganatok, a cukorbetegség, az agyi történések, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás, a szürkehályog, az Alzheimer-kór, az impotencia és számos más krónikus betegség jelentős hányada megelőzhető. Ezek a betegségek (amelyek általában az öregedéssel és a szöveti degenerációval együtt jelennek meg) ölnek meg minket idő előtt”- fogalmaz Campbell, ennek fényében mindenki döntse el saját maga, hogy az ő szemében melyek a veszélyes ételek.

Források:

Forrás: Dr. T. Colin Campbell - The China Study

http://elteonline.hu/tudomany/2016/05/24/a-legveszelyesebb-etelek-top-10-es-listaja/

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/mi-a-belflora

https://www.vitalitas-magazin.hu/vitaminok/b-vitamin-komplex

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!