head

Veszélyes ételek: idő előtt ölnek meg minket

Veszélyes ételek: melyek ezek, milyen betegségeket okoznak?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Egészség

Ijesztő belegondolni, hogy az egészségtelen táplálkozás akár egy négyéves gyereknél is a májrák kialakulásához vezethet, akkor is, ha a szülők meg vannak győződve arról, hogy gyermeküknek a legjobb minőségű ételeket adják. Ismerje meg Ön is jobban a veszélyes ételeket, és gondolkodjon el azon, hogy ezentúl is beiktatja-e őket az étrendjébe, és kiteszi-e magát az érszűkület és a cukorbetegség kockázatának.

Mit tanítanak a gyerekeknek az iskolában?- teszi fel a kérdést Colin. T. Campbell „Kína tanulmány című könyvében, majd rögtön meg is válaszolja. A kicsik már alsós korukban az olvassák a tankönyvekben, hogy a tejfélék felelősek az erős csontokért és fogakért, a húsfélék erősítik az izmokat, a zöldségek segítenek jól látni a sötétben, a gyümölcsök elősegítik a sebgyógyulást, míg a gabonafélék energiát adnak. De valóban igaz mindez, és tényleg vannak közöttük veszélyes ételek?

Tejtermékek

Sok iskolai program tejivásra ösztönzi a gyerekeket, de nyilvánvaló módon sem a gyermekek, sem a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy a tej hogyan függ össze az I-es típusú cukorbetegséggel, a prosztatarákkal, a csontritkulással, a szklerózis multiplexszel, valamint a többi autóimmun betegséggel. Ahogyan azzal sincsenek tisztában, hogy a tejtermékek legfőbb fehérjéjéről, a kazeinről tudományos vizsgálatok igazolták, hogy elősegíti a rák kialakulását, emeli a vér koleszterinszintjét és az érelmeszesedéses plakkok kialakulásának szintén kedvez, ezért érdemelte ki a helyet a veszélyes ételek listáján.

Hús és a betegségek

Könyvében Campbell azt is fejtegeti, hogy különféle vizsgálatok igazolták, hogy a telített zsírokban gazdag húsok a tejhez hasonló veszélyes ételek, fogyasztásuk összefüggésbe a szklerózis multiplexszel, míg az omega-3 zsírokban gazdag halak a betegség ritkább előfordulásával társultak. A feldolgozott sovány húsok is tartalmaznak húskonzerváló, tartósító vegyület, amelyet elpusztítja a baktériumokat, ugyanakkor kellemes rózsaszínű árnyalatot és kellemes ízt biztosít a szalonnaféléknek és a konzerv húsoknak. A haszonállatokat antibiotikumokkal és hormonokkal tömik tele, ezek az anyagok pedig elfogyasztásukkal az emberi szervezetbe is bekerülnek. Az állati eredetű fehérjék fogyasztása kapcsolatban áll a daganatos betegségekkel, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással, emiatt minősülhetnek veszélyes ételnek. Az állati fehérjék nélkülözik a fitonutrienseket, ezek hiánya pedig jelentősen lecsökkenti az emésztésünk hatékonyságát. Emiatt következtében lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, tökéletlenné válik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, továbbá gyengül az immunrendszer.

Gabonafélék

Sokaknál az elfogyasztott szénhidrátok döntő többségét az olyannyira finomított gabonafélék teszik ki, hogy azokat már vitaminokkal és ásványi anyagokkal kell dúsítani. A feldolgozás során apróra, finomra őrlik a gabonaszemeket, így elvész a gabonában található élelmi rostok, olajok, fehérjék és B-vitaminok, egyszóval a tápanyagok jelentős része. A finomított fehér liszttet klórral fehérítik, majd brómozzák. Szervezetünkre nézve mindkét anyag toxikus, fogyasztásuk pajzsmirigy és különféle szervi károsodásokat okozhat, ráadásul a fehér liszt fogyasztása elhízáshoz és hiánybetegségekhez vezethet. Mivel az élelmiszergyártók rájöttek, hogy a vásárlók egyre kevésébe keresik a fehér kenyeret, malátával színezik a kenyérféléket, amik így azt az illúziót keltik, mintha barna lisztből sütötték volna. A fehér rizs feldolgozása során a szemekből eltávolítják a csírát és a mag belső héját, a korpát, ezzel értékes tápanyagok vesznek el belőle, ráadásul a liszthez hasonlóan fehérítik, és glükóz segítségével fényesítik, ezért előkelő helyet foglal el a veszélyes ételek listáján. De akkor mit együnk helyettük? A helyes az lenne, ha az elfogyasztott szénhidrátok olyan gabonafélékből származnának, amiket feldolgozatlan, finomítatlan és természetes állapotban fogyasztunk, például teljes kiőrlésű lisztből, zabpehelyből, barna rizsből, amarántból, hajdinából, maca gyökérből, quinoából.

„A növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi. A szívbetegségek, a rosszindulatú daganatok, a cukorbetegség, az agyi történések, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás, a szürkehályog, az Alzheimer-kór, az impotencia és számos más krónikus betegség jelentős hányada megelőzhető. Ezek a betegségek (amelyek általában az öregedéssel és a szöveti degenerációval együtt jelennek meg) ölnek meg minket idő előtt”- fogalmaz Campbell, ennek fényében mindenki döntse el saját maga, hogy kiteszi-e magát a veszélyes ételeknek.

Cikkünk hamarosan folyatódik!

Forrás: Dr. T. Colin Campbell - The China Study

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!