head

Multivitaminokkal megelőzhető az autizmus?

Multivitaminok segíthetnek az autizmus megelőzésében?
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Egészség

 

Az autizmus kockázata csökkenthető azoknál a gyermekeknél, ahol az édesanya a terhesség ideje alatt multivitamint szed egy szakmai folyóiratban megjelent kutatás szerint.

Brian K. Lee, a philadelphiai Drexel Egyetem kutatója és kollégái szerint ahhoz, hogy biztonsággal kijelenthessük, hogy a multivitaminok hozzájárulhatnak az autizmus megelőzéséhez, további vizsgálatokra van szükség, de az eredmények bizakodásra adnak okot.

Az autizmus és a multivitaminok

Az autizmus számos olyan tünettel jár, amelyek befolyásolják a fejlődést, a tanulási folyamatokat, a viselkedést, és problémát okozhatnak a szociális és a kommunikációs készségek elsajátítása során.

Számos tanulmány utal arra, hogy az anya étrendje a terhesség alatt befolyásolhatja a születendő gyerekek autizmusra való hajlamát. Egy 2013-ban közzétett tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy azok a nők, akiknél az omega-3  és az omega-6 zsírsavak szintje magasabb volt a terhesség alatt, az autizmus kialakulásának valószínűsége a harmadára csökkent.

Svéd kutatások

Egy kutatás során közel 300.000 anyát és gyermeküket vizsgáltak Svédországban. Az anyákat 6 csoportba sorolták a vizsgálat során, aszerint, hogy csak vas, vagy csak folsav, vagy vas- és folsav, vagy csak multivitaminok, vagy vas-multivitaminok, vagy folsav-multivitaminok bevitelére kérték őket.

A gyerekek 1996 és 2007 között születettek, és 2011-ig követték nyomon őket, 4 és 15 éves korukig. A kutatók azt találták, hogy azok a gyermekek, akiknél a terhesség alatt multivitamint alkalmaztak - vassal, folsavval vagy anélkül - csökkent az autizmus kialakulásának esélye azokkal szemben, akik nem építették be étrendjükbe a multivitaminokat.

Lee és a csapatának kutatásai ezen eredményekre támaszkodtak, miután megállapították, hogy a multivitamin terhesség alatt történő alkalmazása a gyermekek autizmusának csökkenésével járhat. Ugyan a kutatások alapján a vitaminok alkalmazása pozitív eredményeket hozott, további vizsgálatok szükségesek.

Forrás:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319660.php

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!