head

Sclerosis multiplex: összefüggésbe hozták a táplálkozással

Sclerosis multiplex
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A sclerosis multiplex (SM) különösen nehéz betegség, nemcsak azok számára, akik érintettek benne, hanem azok is, akik ezekről a betegekről gondoskodnak. A sclerosis multiplexben szenvedő páciensek életében gyakran akutan fellángol a betegség, idővel pedig fokozatosan elveszítik járásképességüket, vagy látásukat. Általában tizenöt éven belül tolószékbe, végül pedig életük végéig ágyba kényszerülnek.

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése, ennek az autoimmun betegségnek a lényege, hogy a szervezet önmaga ellen fordul, és az idegsejteket, illetve a sejtnyúlványt burkoló mielinhüvelyt, azaz az idegsejtek védőburkát károsítja ezért az ingerületátvitel nem lesz megfelelő. Ilyenkor a szervezet megpróbál kompenzálni, és szklerotikus szövetekkel „pótolja ki” a sérüléseket. Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a betegség és a táplálkozás előfordulása között összefüggés van. Bizonyos ételekről a kutatók azt állították, hogy előidézhetnek sclerosis multiplexet.

Telített zsírok

A táplálkozás és sclerosis multiplex kapcsolatát vizsgáló legelső kutatások az 1940-es tekintenek vissza, amikor dr. Roy Swank elkezdte ezzel kapcsolatos munkáját, amit később a Montreali Neurológiai Intézetben folytatott. Noha a kórkép megjelenését néhány kutató a mágneses mezőkkel hozta összefüggésbe, dr. Swank sokkal inkább az étrendre gondolt, főként a telített zsírokban gazdag állati eredetű táplálékokra. Dr. Swank ezután elvégezte legjobban ismert kísérletsorozatát 144 sclerosis multiplexben szenvedő betegen, majd elkövetkező 34 év során folyamatosan feljegyzéseket készített ezekről a páciensekről. Kísérleti alanyainak azt javasolta, hogy telített zsírokban szegény étrendet kövessenek, amit a páciense be is tartott, de nem mindannyian. Ezután két diétázó csoportba sorolta be őket, attól függően, hogy napi 20 grammnál kevesebb, vagy 20 grammnál több telített zsírt vettek-e magukhoz. A vizsgálatok során dr. Swank úgy találta, hogy a betegség súlyosbodását az alacsony telített zsírtartalmú diéta jelentősen hátráltatta, még az igen előrehaladott állapotú betegeknél is segített.

Tehéntej

Később más vizsgálatok szintén alátámasztották és kiterjesztették Swank doktor megfigyeléseit, ám egyre inkább a tehéntejre helyeződött át a hangsúly. Az újabb tanulmányok bizonyítékot találtak arra, hogy a tehéntej fogyasztás és a sclerosis multiplex között szoros kapcsolat áll fenn. A kutatók felvetették annak lehetőségét, hogy ez az erőteljes kapcsolat talán a friss tehéntejben található valamilyen vírus jelenlétével magyarázható. Számos eltérő vírustípust meggyanúsítottak és sokféle immunrendszerre gyakorolt hatást felvetettek már. Bizonyos vizsgálatok több vírus antigént találtak a sclerosis multiplexben szenvedőknél, mint a kontrollcsoportnál, mások pedig vírusszerű géneket mutattak ki a betegség áldozatainál.

Mivel erőteljes bizonyítékokat találtak az állati eredetű táplálékok, különösen a tehéntej és a sclerosis multiplex vonatkozásában, és a kutatók tisztában vannak az autoimmun betegségek hasonlóságaival is, érdemes elgondolkozni azon, hogy a táplálkozás törvényszerűségei vajon nem érvényesíthetők-e a többi autoimmun betegségre.

Felhasznált irodalom:
Dr. T. Colin Campbell - The China Study

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!