head

Ne hanyagoljuk el a petefészekcisztát – Figyeljük a tüneteket

petefészekciszta
A petefészekciszta nagyobb eséllyel fedezhető fel a fogamzóképes nőkben
Dr. Hegedűs Zoltán Dr. Hegedűs Zoltán
Szülész-nőgyógyász
Téma: Egészség

Statisztikák szerint minden második nő, életes során legalább egyszer megtapasztalja a petefészekcisztát. Általában nem okoz gondot, mégis vannak esetek, amikor veszélyessé válik, ilyenkor elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a petefészekcisztáról, hogy könnyebb legyen megelőzni a nagyobb bajt.

Leginkább vízhólyaghoz hasonlít a petefészekciszta, ami valójában nem betegség, és könnyen felismerhető egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálattal. Egy folyadékkal teli zsákocska, mérete pár millimétertől indul, de akár több centiméteres is lehet, és nem ritka az alma nagyságú.
Előfordul, hogy csak egy petefészekciszta alakul ki, de rendszerint egyszerre több jelenik meg. Kifejezetten gyakori, a nők legalább felénél jelentkezik, azonban legtöbbször ártalmatlan, és magától eltűnik anélkül, hogy egészségügyi problémát okozna.

Miért alakul ki a petefészekciszta?

A petefészekciszta kialakulása közvetlenül a petefészek nyálkahártyája által termelt nyálával hozható összefüggésbe. Amikor új sejtek termelődnek, amelyek beborítják a nyálkát termelő mirigy felületét, ezek elzárhatják a nyák útját. Ennek következtében, a nyák megreked a szövet alatt, illetve a szövetben, és látható duzzanat jön létre.

Kiket érinthet?

Gyakorlatilag bármilyen életkorban kialakulhat, mégis nagyobb eséllyel fedezhető fel a fogamzóképes nőkben. Esetükben viszont a rosszindulatú elváltozás jóval ritkább, míg a menopauzán már átesett, ezért a petefészekcisztával kevésbé érintetteknél ez pontosan fordítva van.

A petefészekciszta fajtái

Alapvetően kétféle petefészekciszta létezik, ami egyben az elváltozás hátterét is megmagyarázza.

Funkcionális petefészekciszta: a petefészek működésének következménye, ez a fajta az, amelyik szinte mindig magától eltűnik, rosszabb esetben gyógyszerekkel (megelőzésre és kezelésre egyaránt hatékony megoldás a fogamzásgátlók szedése), vagy természetes módszerekkel megszüntethető. Akkor alakul ki, ha a peteérés során a tüsző nem reped meg, illetve elzáródik, emiatt a petesejt nem tud távozni belőle. Ehelyett a tüsző megtelik folyadékkal, és létrejön a ciszta, amit tüszőcisztának is neveznek. A tüszőrepedés elmaradása rendszerint a stressz számlájára írható.

Patológiás (organikus) petefészekciszta:  nem természetes folyamat, hanem valamilyen betegség, elváltozás (pl. endometriózis) miatt alakul ki, de a genetikai hajlam is kimutatható. Az endometriózis következtében megjelent cisztát nevezik csokoládécisztának. Léteznek ezen kívül daganatos ciszták, amik lehetnek jó- és rosszindulatúak.
Jóval gyakoribb a menopauza után, nem feltétlenül rosszindulatú, azonban ennek jóval nagyobb az esélye. Többnyire csak műtéttel orvosolható.

Petefészekciszta tünetei

Felismerését nehezíti, hogy a petefészekciszta tünetei más elváltozásra, betegségre, hibás működésre is utalhatnak. Ilyen az endometriózis, daganat, gyulladás. Mivel ezek a panaszok szinte mindig valamilyen egészségügyi problémára utalnak, a kivizsgálásukat semmiképpen ne halogassuk. Ha nem a petefészekciszta a kiváltó ok, akkor is a végére kell járni a tüneteknek, amelyek a következők:

alhasi szúró fájdalom, görcs,
szabálytalan menstruáció,
darabos, világos vérrel kísért menstruáció,
fájdalmas szexuális aktus,
puffadás, megkeményedő has,
gyakori hányinger,
fokozott vizelési inger,
ürítési problémák,
terhességre jellemző tünetek.

Ne feledjük, hogy a kezdődő, illetve kisméretű ciszták sokszor teljesen tünetmentesek, és csak a nőgyógyászati vizsgálaton derül fény a jelenlétükre.

Mikor szükséges a műtét?

Ahogyan már szó volt róla, a petefészekciszta – különösen a fiatalabbaknál – nagy valószínűséggel magától megszűnik, egyszerűen felszívódik. Ugyanez a helyzet a szülés után, amikor a már meglévő ciszták jó eséllyel eltűnnek.
Amennyiben viszont 4-5 centiméternél nagyobbra nő, fájdalmat okoz vagy vérzik, zavarja a szexuális életet, esetleg kidurran, elkerülhetetlen a műtét. Függetlenül a tünetektől, a patológiai cisztát mindenképpen célszerű eltávolítani. Ilyenkor lézerszikével kis bemetszést ejtenek a cisztán, így a folyadék könnyen kiürül.

Rák és petefészekciszta

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a petefészekciszta alapvetően jóindulatú elváltozás. Az is igaz azonban, hogy a daganat mellett sokszor fedeznek fel cisztát, vagy cisztákat is. Elmondható, hogy a petefészekrák igen sok esetben cisztaként jelenik meg.
Érdemes itt részletesebben is szót ejteni a petefészekrákról, amelynek kockázatát jelentősen megnöveli a HPV (Humán papilloma vírus) jelenléte. Ez a vírus szexuális úton terjed, a fertőzést a pubertás korban beadott oltással, valamint az óvszerhasználattal megelőzhető. Ha időben felfedezik, van esély a gyógyulásra, ellenkező esetben azonban halálhoz vezet. Roppant agresszív, gyorsan áttéteket képez, és megtámadja a közeli szerveket. Következtében gyakran alakul ki végbél- és vastagbélrák. Éppen ezért fontos a rendszeres szűrés, a nőgyógyászati vizsgálat, és a felfedezett ciszták ellenőrzése, ami képalkotó eljárásokkal lehetséges.

Ultrahang vizsgálat segíthet kimutatni a petefészekcisztát

Figyeljünk a fertőzésekre

Sok esetben kimutathatók fertőzések a petefészekciszta mellett. A leggyakoribb a clamidia, a szifilisz és a Candida. Ezekre tehát mindenképpen gondoljunk, ha megtörtént a ciszta diagnózisa, és folytassuk a kivizsgálást, immár a lehetséges fertőzések irányába.

Étrendi tanácsok

Mivel a petefészekciszta kialakulása összefüggésbe hozható a vízvisszatartás zavarával, ezért fontos, hogy ezt a funkciót egyensúlyban tartsuk. Ez sokkal egyszerűbb, mint talán első hallásra gondolnánk, csupán néhány, egyszerű szabály betartásával gyors eredményt érhetünk el. 

A kulcs az egészséges táplálkozás, ami nemcsak azt foglalja magában, hogy mit együnk, igyunk, hanem ugyanígy a tilos élelmiszereket is. Utóbbiak közé tartoznak a koffein- és alkoholtartalmú italok, a túl sós ételek, különösen a kész- vagy félkész húsipari termékek, konzervek, mert ezek megkötik a bevitt folyadékokat.
Fogyaszthatunk természetes vízhajtókat, mint amilyen a zöld tea vagy a paradicsom. Mind a kettőre igaz, hogy bőségesen tartalmaznak tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

via GIPHY

Az antioxidánsok semlegesítik a túlszaporodó szabad gyököket, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri problémák, gyulladások, daganatok kockázatát.
Jó szolgálatot tehet az uborka is, ennek ugyan 90 százaléka víz, de ezzel együtt rendkívül hatékony vízhajtó, amit a benne lévő kénnek és szilíciumnak köszönhet.

Akkor sem kell kétségbeesni, ha a fent említett vízhajtó élelmiszerek nincsenek a kedvenceink között, vagy éppen nem lehet hozzájuk jutni. Nyugodtan próbálkozhatunk a friss fejes salátával, répával vagy zellerszállal, mindegyik hasonló hatást fejt ki.

Petefészekciszta kezelése gyógynövénnyel

Segítheti a vízháztartás beállítását napi egy pohár, csalánlevélből vagy gyermekláncfűből készítet tea, arra viszont ügyeljünk, hogy a vízhajtás ne legyen túlzott. Amennyiben a kiszáradás jeleit tapasztaljuk, leesik a vérnyomásunk, begörcsölnek az izmaink, hagyjuk abba a kúrát.

A fájdalom és a petefészekciszta okozta görcsök ellen segíthet a gyömbértea. Erős antioxidáns, ráadásul a petefészekrák kiegészítő kezelésében is közreműködhet. Ezt bizonyítja a Michigan Egyetem tanulmánya, amiből kiderül, hogy a gyömbértea fogyasztása gátolta a rákos sejtek növekedését.

Ajánlott a friss gyömbér használata, egy kb. 5 centis darabot meghámozva és feldarabolva forraljunk két csésze vízben, tíz percen keresztül. Ha lehűlt, tehetünk bele citromot, mézet, és apró kortyokkal igyuk meg.
Kiváló gyulladásgátló, nyugtató és görcsoldó a kamillatea. A legjobb, ha 3-4 evőkanál virágot, egy kis mentával megbolondítva egy pohár forró vízbe áztatunk öt percig. Melegen fogyasszuk. Más gyógynövények is enyhíthetik a petefészekciszta tüneteit, ezekről a healthline.com oldalon olvashatunk bővebben.

Gyógyulás esélye

Már említettük, hogy a petefészekciszták jelentős része magától megszűnik. Ha ez nem történik meg, és kezelésre van szükség, a funkcionális ciszták gyógyítása szinte mindig sikeres. Némileg más a helyzet a daganatos cisztáknál, a rákos esetek gyógyulása nagyban függ attól, hogy mikor történt az elváltozás észlelése.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2241638/

https://www.healthline.com/health/womens-health/ovarian-cyst-treatment-at-home

https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/treatment/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!