head

Veszélyes lehet az alacsony vérnyomás | Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni?

Mik az alacsony vérnyomás veszélyei?
Szerencsére, az alacsony vérnyomás ritkán okoz komolyabb betegséget
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Bár az alacsony vérnyomás általában csak szédüléssel, émelygéssel, esetleg rossz közérzettel jár, mégis ajánlatos komolyan venni. Főleg, ha a tünetek krónikussá válnak, azaz hosszabb távon is fennállnak. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az alacsony vérnyomásról.

A vérnyomással kapcsolatos problémákról általában a magas érték veszélyei jutnak az eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen ez az állapot a szív- és érrendszeri betegségek melegágya, szinte unalomig ismételt az intelem, hogy a magas vérnyomás összeegyeztethetetlen az egészséggel. Éppen ezért, hajlamosak vagyunk nem tudomást venni az alacsony vérnyomásról (hypotonia), holott ez is okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Akkor veszélyes, ha krónikus

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy aggodalomra elsősorban a krónikus, azaz hosszan tartó és visszatérő, alacsony vérnyomás adhat okok. A szintén gyakori, a testhelyzetváltozás, például az ülő vagy fekvő helyzetből hirtelen felállás miatt jelentkező, pillanatnyi vérnyomáscsökkenés rendszerint nem jelent egészségügyi problémát.

A számok nyelvén

Többféle meghatározása létezik az alacsony vérnyomásnak. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint nőknél 100/60, férfiaknál 110/70 Hgmm alatt beszélünk alacsony vérnyomásról. Ennél lejjebb húzza meg a határvonalat a világ legnagyobb, nonprofit egészségügyi intézménye, a közel 4500 orvost és tudóst foglalkoztató Mayo Klinika (Mayo Clinic), amely a 90/60 Hgmm-t tekinti a határértéknek.

Ezekre a tünetekre figyeljünk

Nehezíti a felismerését, hogy nincsenek jellemző tünetei, leginkább az alább részletezett panaszok halmozott fennállása utalhat nyilvánvalóbban a betegségre. Ha tehát rendszeresen megszédülünk – főleg a reggeli ébredéskor –, fáradékonyak és kedvetlenek vagyunk. Sokszor küzdünk fejfájással, zúg a fülünk, tartósan rossz a közérzetünk, nehezebben koncentrálunk. Ok nélküli hányingert tapasztalunk, nehezebben vesszük a levegőt, hirtelen helyváltoztatásra káprázik a szemünk, vagy éppen homályosan látunk, illetve tartósan csökken az étvágyunk, gondoljunk az alacsony vérnyomás lehetőségére. Lényeges, hogy a rosszulléteket általában erős izzadás, felgyorsuló szívverés, sápadtság, a végtagok lehűlése kíséri. Ilyenkor mindenképpen végezzünk összehasonlító vérnyomásmérést, és forduljunk orvoshoz.

Hogyan mérjünk vérnyomást?

Lényeges, hogy mindig ugyanabban a napszakban, ugyanazon a karon és nyugodt idegi állapotban mérjük meg a vérnyomásunk. Ha ezt ülve tesszük, vegyük figyelembe, hogy a diasztolés érték 5 higanymilliméterrel magasabb lesz, mint fekvő helyzetben. Mindig egymásután háromszor, a felkaron, szívmagasságban mérjünk, a lábunkat ne tegyük közben keresztbe, a kapott értékeket átlagoljuk. Akkor igazolt a krónikus alacsony vérnyomás, ha az értékek, több napon keresztül, a limit alatt maradnak.

Rizikófaktorok

Általánosságban elmondható, hogy a krónikus alacsony vérnyomás, a legnagyobb arányban a fiatal, magas nőket érinti. A helyzetváltoztatással összefüggő vérnyomásesés ugyanakkor a 65 év felettiek körében gyakoribb. Rizikófaktornak tekinthető még a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az alacsony testsúly, valamint az örökletesség, megjelenésében szerepe lehet az idegrendszer nem megfelelő működésének.

Kiválthatják továbbá egyes pszichiátriai- és szívgyógyszerek, potencianövelők, béta-blokkolók, vízhajtók, a pajzsmirigy alulműködése, a mellékvese és az agyalapi mirigy betegségei, érrendszeri problémák, szívbetegségek, az anafilaxiás sokk, valamint a terhesség. Szintén alacsony vérnyomáshoz vezethet a folyamatos fekvés, az elégtelen víz- és sóbevitel, amik elsősorban az idősebbekre jellemzők. Hátterében állhat még a B12-vitamin és a folsav elégtelen bevitele.

Mik a következményei?

Szerencsére, az alacsony vérnyomás ritkán okoz komolyabb betegséget, azonban, ha hosszú ideig fennáll, akár súlyos következményei is lehetnek. Rontja a memóriát és a szellemi teljesítőképességet, depressziót okozhat. Az alacsony vérnyomás veszélyei közé tartozik, hogy az idő előrehaladtával, a beteg egyre kevésbé tudja napi teendőit elvégezni, jelentősen megnő a demencia kialakulásának esélye. Egy több, mint 60 ezer fős norvég vizsgálat közvetlen kapcsolatot talált az alacsony vérnyomás és a szorongás között.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Mint oly sok más esetben, az alacsony vérnyomás kezelésében is az életmódváltás lehet a legjobb módszer. Ennek alapja a mindennapos mozgás, ezen belül a szív- és az érrendszer egészségét leginkább pártfogoló kocogás, futás, úszás, biciklizés, valamint a kardió torna. Ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, egy felnőtt embernek legalább 2,5-3 liter tiszta vizet ajánlott innia, méghozzá arányosan elosztva. A vérnyomás hirtelen változását, és így az ezzel járó kellemetlen tüneteket elkerülhetjük, ha ülő-, illetve fekvőhelyzetből lassan egyenesedünk fel. Ma már létezik gyógyszeres kúra is, ez azonban csak súlyosabb panaszok esetében javasolt. Mindezek mellett természetesen a kiváltó okok megszüntetésére is gondot kell fordítanunk. 

Források:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0023509/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465598/

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!