head

Növényi tej készítő: nemcsak tejet, kását is csinálhatunk benne

Vitamilk növényi tej készítő
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Képzelje el, hogy van otthon egy növényi tej készítő készüléke, amibe csak berakja a hozzávalókat, bekapcsolja, és az elkészíti Ön helyett levest, növényi tejet, vagy smoothie-t, vagy finom reggeli kását! Pontosan ezt teszi lehetővé a Vitamilk, ráadásul nem kell mellette állni, vagy időzni. Megismertetjük Önnel a növényi tej készítő készülék funkcióit, az előkészítés szabályait, de azt is bemutatjuk, hogy milyen élelmiszerek kombinálásával érhető el az étel kívánt állaga. Kérdéseinkre a Vitamilk készüléket forgalmazó DrNatura-supergreens partnere, Kuhár Lúcia válaszol, aki a kásakészítés rejtelmeibe is beavat minket.  

Mi a teendő közvetlen azután, hogy otthonomba érkezik a növényi tej készítő Vitamilk?

Kicsomagolás után először ajánlom átöblíteni a Vitamilk készüléket, hiszen ételt fogunk készíteni benne, tehát fontos a tisztasága. Ezután alaposan nézzünk át rajta mindent, olvassuk el a használati utasítást. Érdemes áttanulmányozni a weboldalunkon található recepteket, remek ötletekkel szolgálnak a további kísérletezéshez.

Milyen ételeket készítsünk először?

A Vitamilk elsődleges funkciója a növényi tej készítése, így én is ezzel kezdeném. A mi receptjeink alapján elkészített tejek állaga hasonlít az üzletben vásárolt növényi tejekéhez. Fő szempont az, hogy mindenki magától ébredjen rá, mi ízlik neki. Tejek után folytatnám a levesekkel, kásákkal, mivel ezt is készíthetünk benne.

Amennyiben a Vitamilk-ben kását szeretnék készíteni, mekkora adaggal számoljunk? Lehetséges csak 1-2 személyre készíteni?

Sajnos nem. Főleg a kásáknál fontos betartani a MIN - MAX megjelölés (készülék oldalán látható) szerinti víz feltöltést. Meg kell érteni, hogy ha kevesebb vizet öntünk a készülékbe, a kása odaéghet, és az összetevők sem lesznek megfelelően összemixelve, mert a készülék nyele nem ér le teljesen. Ezáltal nem tudja megfelelően összemixelni a hozzávalókat. Amennyiben több vizet öntünk bele, kiforrhat a tartalma. Ajánlatos átgondolni, egyes élelmiszerek hogyan viselkednek a készülékben. Például az amaránt (nem a puffasztott, a főzésre alkalmas) egy olyan élelmiszer, amely megduzzad, megnövelve ezzel a kása térfogatát. Amikor először főztem kását belőle, kifojt.

Mennyi hozzávaló kell egy jó kása elkészítéséhez?

Ez egyéni, és attól függ, hogy milyen élelmiszert rakunk a Vitamilk-be. Miután az ember megérti a készülék működését, csak utána lehet merészebben kombinálni az élelmiszereket. Ezután készül el a finom kása, amely se nem túl híg, se nem túl sűrű. Az én kedvenc zabpehely kása receptjeim közé tartoznak például:

- 1 mérőkanál (mk) zabpehely + 2 mk kókusz,

- ½ mk quinoa + ½ mk amaránt,

- 3 mk kókusz + 1 mk zabpehely,

- 3/4 mk hajdina + 1 mk zabpehely + ½ mk kókusz,

- 1 mk hajdina (hajdinakása) + ½ mk rizs,

- 1 mk zabpehely + 1 mk rizs.

Ezek mind nagyon jó kombinációk. Mindegyik kását szükség szerint lehet sűríteni. Természetesen azzal is kell számolni, hogy egyes kásák a kihűlés során sűrűsödnek még.

Főzés elején, vagy utána lehet ízesíteni?

Ajánlom inkább a főzés végén ízesíteni a kásákat. Egy csipetnyi só viszont semmit nem ront el. Olyan élelmiszereket, mint a mák, mazsola, datolya, aszalt szilva, inkább az elején adjuk hozzá, a mézet, fahéjat, cukrot pedig inkább a végén. Legjobb úgy ízesíteni, hogy a program végén rakjuk bele ezeket, majd még egyszer elindítjuk a gyümölcsdaraboló programot.

Minden kását egyforma ideig főzünk a Vitamilk-ben, vagy ez függ az összetevőktől?

A Vitamilk nyilván nem tudja, hogy milyen élelmiszert raktunk bele. Minden program egyforma – kb. 20 - 25 percig tart, a smoothie programot kivéve, ami 2 perces. Különbség a mixelésben van. A krém, illetve a zabkása programot lehet használni a levesek, kásák készítéséhez. A két funkció között annyi a különbség, hogy a krém programnál tovább tart a mixelés. Így a tartalom lágyabb lesz, míg a kása programnál a kásában maradnak apró darabkák.

Mikor sűríthetjük be a kását?

A sűrítést mindig a végén ajánljuk. A program végezte után vegyük le a Vitamilk tetejét, helyezzük bele a hozzávalókat, zárjuk le és még egyszer indítsuk el a gyümölcsdaraboló programot. Kásák sűrítéséhez ajánljuk a banánt, kukoricadarát, kókuszlisztet. Levesek sűrítéséhez a zabpelyhet, vagy sajtot.

TIPP: amennyiben rizsből készítjük az ételt, mossuk át először a rizst alaposan, elkerülve ezzel a keményítő odaégését.

Mi a teendő, ha tisztítás során víz kerül az elektromos részekre?

A Vitamilk elektromos készülék, ezért ajánlatos odafigyelni használat és tisztítás közben. Amennyiben vizesek lesznek a fekete gumival védett részek, nem történik semmi komoly baj. Hagyni kell szabadon megszáradni.

Hogyan kell kezelni az odaégett ételt? Mivel lehet hatékonyan eltávolítani?

Előfordul, hogy a Vitamilk-ben valami odaég. Ilyenkor alaposan áztassuk be, illetve nagyon hatásosnak bizonyult az egyszerű szódabikarbóna használata is a tisztításhoz.

Következő cikkünkben a smoothiek és növényi tejek készítésének módjával és trükkjeivel ismerkedünk meg alaposabban.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!