head

Káros lehet a folsav, fogyasszunk helyette folátot

A folsav a folát szintetikus formája, egy vízben oldódó vitamin, amit B9-vitaminnak is neveznek.
A folsav a folát szintetikus formája, egy vízben oldódó vitamin, amit B9-vitaminnak is neveznek.
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A szintetikus folsav, jóval kisebb hatékonysággal hasznosul, mint a természetes folát. Sőt, nemcsak, hogy rosszabbul hasznosul, az inaktív folsavnak egészségkárosító hatása is lehet – olvasható a Healthline.com cikkében.

A folsav a folát szintetikus formája, egy vízben oldódó vitamin, amit B9-vitaminnak is neveznek. Gyakran adják élelmiszerekhez, például a finomított gabonatermékekhez, a kenyérhez és a reggelire fogyasztott gabonapelyhekhez, illetve a vitamin és ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítőkhöz. 

Mivel a folsav különbözik a természetes foláttól, aktív formává kell átalakítani, mielőtt a szervezet hasznosíthatja, és épp ebből származhatnak gondok. A genetika is befolyásolja, hogy ez a folyamat milyen gyorsan zajlik le, ezért a folsav kérdése jelenleg „forró téma” a táplálkozással összefüggő kutatásokban.

A folsavat azonban előbb a szervezetben aktív foláttá kell alakítani, melynek kémiai neve 5-MTHF. Ehhez methylene tetrahydrofolate reductase (MTHFR) enzimre van szüksége.

Néhány ember olyan génhibával rendelkezik, ami miatt a szervezetük MTHFR enzimjei kevésbé alkalmasak a folsav 5-MTHF-re való átalakítására. Ez a vérben lévő folsav felhalmozódásához vezethet, amely negatívan hat az egészségre, beleértve a rossz immunitást, a csökkent az agyműködést, és a már meglévő rákos daganatok növekedését.

Míg több kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy az MTHFR mutációkkal rendelkezők esetleg el kívánják kerülni a nagy mennyiségű folsav fogyasztását, és olyan étrend-kiegészítőket választani, amelyek aktív 5-MTHF-et tartalmaznak.

Mennyi folsavra van szükségünk naponta?

Mivel a folsav a B9-vitamin szintetikus formája, a szedése nem szükséges.
Fogyasszunk inkább folátot az ételeken keresztül, és kerüljük a szintetikus folsav készítményeket.

A kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy a legtöbb ember nem visz be a szervezetébe elég mennyiségű, folsavban gazdag ételt. Emiatt sok ország, köztük az Egyesült Államok és Kanada, folsavat ad a finomított gabonatermékekhez, például a fehér liszthez és a kenyérhez.

Az Amerikai Egyesült Államokban a folátfogyasztást 28% -kal növelték, és a folsavhiány mértékét - a vörösvérsejtekben a folsav-koncentrációját mérve - 39% -ról kevesebb, mint 4% -ára csökkentette.

Mivel a legtöbb ember mind a természetes, mind a szintetikus folsavat fogyasztja, az ajánlott mennyiségeket „étrendifolát ekvivalensekként” (DFE-ként) írják le:

1 mikrogramm természetes folát élelmiszerekből = 1 DFE

1 mikrogramm élelmiszerbe adagolt szintetikus folsav = 1,7 DFE

1 mikrogramm szintetikus folsav éhgyomorra fogyasztva = 2 DFE

A folát ajánlott napi bevitele (RDI) 400 mikrogramm DFE a felnőtteknél és 600 mikrogramm DFE a terhesség alatt.

A szintetikus folsav nem szükséges tápanyag. Természteses folátból a felnőtteknek átlagosan 400 mikrogrammra van szüksége naponta, míg a terhes nők számára napi 600 mikrogramm a javasolt adag.

A B9-vitamin előnyei

A megfelelő B9-vitaminszint számos egészségügyi előnnyel jár.

Az alacsony folsavszint olyan idegcső záródási rendellenességet okoz, mint a nyitott gerinc vagy a vízfejűség.  

Mivel a nők 90%-ának nem megfelelő a folsavszintje, javasolt a napi 400 mikrogramm folsav szedése.

Terhes nők számára napi 600 mikrogramm a javasolt folsav adag

Bár sokféle kismamáknak szánt étrend-kiegészítő tartalmaz folsavot tartalmaznak, ajánlott olyan keresni, amely a szervezet számára jól hasznosítható aktív 5-MTHF-et tartalmaznak. 

A folát magas bevitele bizonyos daganatok, köztük a mell-, bél-, tüdő- és hasnyálmirigy-daganat ellen nyújthat védelmet. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a folátnak szerepe van a génexpressziós folyamatokban. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az alacsony folsavszint növeli az abnormális sejtnövekedés és a rák kockázatát.

A folsav-kiegészítők - de nem a természetes folsav - szintén összefüggenek egyes rákbetegségek előfordulásával, azonban további kutatások szükségek annak megértéséhez, hogy a hosszú távon, étrend- kiegészítők formájában szedett folsav milyen hatással lehet a rák kockázatára.

A folsav csökkenti a magas homocisztein-szintet, ami szívbetegségek egyik okozója.  

Bár a vizsgálatok azt mutatták, hogy a naponta szedett folsav-kiegészítők akár 25% -kal is képesek csökkenteni a homocisztein-szintet, ez a csökkenés nem felel meg a szívbetegség alacsonyabb arányának. Ennek oka nem tisztázott, de valószínű, hogy a homocisztein mellett más fontos tényezők is befolyásolják a szívbetegség kialakulását.

Sok országban, beleértve az Egyesült Államokat és Kanadát is, folsavat adnak minden finomított gabonatermékhez.

A folsavval dúsított ételek közé tartoznak:

A folsav természetes forrásai a következők:

 

via GIPHY

A folsavhiány tünetei és jelei:
 

  • Emelkedett homocisztein-szint a vérben
  • Megaloblasztos vérszegénység
  • Fáradtság
  • Gyengeség
  • Ingerlékenység
  • Légszomj

A folsavhiányt a vörösvérsejtek folsav-koncentrációjának mérésével lehet ellenőrizni.

Folsav mellékhatásai

Vannak olyan mellékhatások, amelyekkel tisztában kell lenniük a folsav fogyasztásakor.

A megaloblasztos vérszegénység mind a folsav, mind a B12-vitamin hiányának jele lehet . Folsavval a vérszegénység  anélkül korrigálható, hogy az a B12-vitamin hiányt kezelné.

Egyes kutatások összefüggést mutattak ki a folsav fogyasztása és egyes rákos megbetegedések kialakulása között. A folsav elősegítheti a már meglévő daganatok növekedését is, de ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.

Mivel a folsav aktív formájává alakulása lassú folyamat, a vérben a szabad folsav képződhet. Az inaktív folsav jelenléte összefüggésbe hozható a rossz immunitással és a csökkent agyi funkciókkal. 

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid#rdi

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!