head

Hasnyálmirigyrák – Milyen okai lehetnek?

Hasnyálmirigyrák: mi okozza, milyen tünetei vannak?
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos

Google+
Téma: Belgyógyászat

Kóros étvágytalanság, hirtelen jelentkező és nagymértékű fogyás, általános gyengeség és fáradtság, állandó puffadás, csupa olyan intő jel, aminek a hátterében hasnyálmirigyrák húzódhat meg. Mivel a betegség gyors lefolyású, és azoknál is megjelenthet, akik odafigyelnek az életmódjukra, az ilyen és ehhez hasonló panaszokkal haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A hasnyálmirigyrák (pancreas carcinoma) alattomos és rendkívül agresszív betegség, nincs a szűrésére alkalmas módszer, tünetei főként akkor jelentkeznek, amikor már előrehaladott stádiumban van, kis eséllyel gyógyítható. A helyzetet nehezíti, hogy a tüneteit más betegségekkel is könnyű összetéveszteni, legyen szó emésztési zavarokról vagy a hepatitis miatt kialakuló sárgaságról.

Kit fenyeget a hasnyálmirigyrák?

Az irritábilis bél szindrómához, illetve a Crohn-betegséghez hasonlóan nem tudják pontosan, hogy mi idézi elő a hasnyálmirigyrákot, annyi azonban biztos, hogy a helytelen életmód nagyban növeli a kialakulásának kockázatát. A dohányzás, emellett a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztás, a jelentős zsír- és koleszterin-tartalmú étrend is rizikófaktornak jelentenek, ám cukorbetegség és a túlsúly is a kockázati tényezők közé sorolható. (Utóbbiak esetén a tapasztalatok szerint gyakrabban alakul ki hasnyálmirigyrák.) Azt is valószínű, hogy minél közelebbi rokon szenved vagy szenvedett hasnyálmirigyrákban, annál nagyobb a betegség megjelenésének lehetősége, és az 50 éven felüliek is veszélyeztetebbek. Azoknál is megjelenhet, akik teljesen egészséges életet élnek, mivel hátterében örökletesség, cukorbetegség, valamint a növekvő életkor is meghúzódhat.

Hogyan kezelhető?

 A betegség halálozási aránya rendkívül magas, 90% körül mozog. Kezelésére csak akkor van esély, ha a korai stádiumban fedezik fel, a műtétet ugyanakkor bizonyos betegeknél akkor is elvégzik, ha nincs remény a gyógyulásra. Ilyenkor a páciens fájdalmait próbálják meg enyhíteni, megszüntetve például az epevezeték elzáródását. Ahogy más daganattípusoknál, úgy a hasnyálmirigydaganat esetében is annak kiterjedtsége, elhelyezkedése, az áttétek jelenléte határozza meg a terápiát. A pancreas carcinoma kezelésében eredendően a sebészeti beavatkozás játszik kulcsfontosságú szerepet, előrehaladott esetén a kemoterápia mellett önállóan vagy a gyógyszeres kezeléssel kombinált sugárkezelést alkalmaznak.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT