head

Az energiaitaloktól akár meg is halhatunk

Energiaitalok: milyen veszélyekkel jár a fogyasztásuk?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta

Google+
Téma: Belgyógyászat

Egy figyelemreméltó kutatás szerint az energiaitalok túlzott fogyasztásának végzetes következményei is lehetnek. Pontosabban már 3 doboz energiaital is képes neurológiai panaszokat okozni, jóllehet ezek gyors lefolyásúak.

Az Európai Kardiológusok Társasága 2014-es konferenciáján mutatta be Milou-Daniel Drici francia professzor a kutatását, amely szerint az energiaitalok súlyos szívproblémákat okozhatnak. A 2009. január 1-je és 2012. november 30-a közötti időszakban elvégzett tanulmányban kardiológusok, pszichiáterek, neurológusok és fiziológusok is részt vettek, akik a Francia Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak tett bejelentéseket elemezték.

Időzített bomba

A két év alatt az energiaital-fogyasztással kapcsolatban 257 bejelentés érkezett a hivatalba, amelyből legnagyobb arányban szív- és érrendszeri tünetek jelentkeztek, de regisztráltak pszichiátriai, és neurológiai tüneteket is az energiaitalokat fogyasztóknál. „Az energiaitalok nagyon népszerűek a szórakozóhelyeken, de fizikai megterhelés közben is előszeretettel fogyasztják. Ilyenkor az emberek egyiket isszák a másik után. Egy két és fél decis ital általában annyi koffeint tartalmaz, mint két csésze kávé. A koffein hatására pedig nagy mennyiségű kalcium szabadul fel a szívsejtekben. Ez mellkasi fájdalomhoz, szívritmuszavarhoz, de akár hirtelen halálhoz is vezethet. Ezenkívül az italok 52% -a tartalmaz taurint, 33% glukuronolaktont, és kétharmada vitaminokat” – fogalmazott a professzor, aki hozzátette, hogy az úgynevezett koffein szindróma volt a leggyakoribb probléma, amely 60 embernél fordult elő. Ez gyors szívveréssel, remegéssel, szorongással és fejfájással jár.

Ijesztő eredmények

A kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy napi 3 doboz energia ital is képes neurológiai panaszokat okozni, habár ezek gyors lefolyásúak. De ez a mennyiség vesebeteg számára is kockázatos lehet a magas koffein tartalom miatt, mely vízhajtó hatása miatt extra munkára kényszeríti a veséket. Szívmegállást és hirtelen halált legalább 8 esetben okozott az energiaital, több embernél szívritmuszavar, szívtáji szorító fájdalom, illetve magas vérnyomás lépett fel. Az energiaitalokban lévő nagy mennyiségű koffein ingerlékenységet és alvászavarokat vált ki, de a koffein függőséget is eredményezhet (ugyanez igaz az energiaitalokban lévő cukorra is). A koffein kihajtja a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkből, ami tápanyaghiányhoz vezet. Az energiaitalok alkohollal való összekeverése felelőssé tehető a veszélyesen gyors szívverésért és a szívrohamért.

Természetes energiaital

Ha úgy érezzük, hogy kifogytunk a lendületből, energiaital helyett válasszuk inkább a maca gyökeret. A szuperélelmiszer nevet kiérdemlő maca gyökér koffeinmentes, energizáló fehérjéi, nyomelemei és vitaminjai pedig azonnal töltenek bennünket energiával. A növény fehérjéi nagymértékben fokozzák a teljesítőképességet, ezért sportolóknak is ajánlott a fogyasztása.

forrás:
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Energy-drinks-cause-heart-problems#

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT