head

Ártalmasabbak, mint gondolná az energiaitalok, van helyettük sokkal jobb

Egy két és fél decis ital általában annyi koffeint tartalmaz, mint két csésze kávé
Egy két és fél decis ital általában annyi koffeint tartalmaz, mint két csésze kávé
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Belgyógyászat

Egy figyelemreméltó kutatás szerint az energiaitalok túlzott fogyasztásának végzetes következményei is lehetnek. Pontosabban már 3 doboz is képes neurológiai panaszokat okozni, jóllehet, ezek gyors lefolyásúak.

Még javában tart a nyár, és vele együtt a fesztiválszezon, ami sok fiatalt nem éppen egészséges dolgok fogyasztására késztet. Ezek közé tartoznak az energiaitalok, amelyek ugyan segítenek felébredni egy átmulatott éjszaka után, ám fiatalok szív- és érrendszeri haláleseteinek számottevő részét ezek a „felpörgető nedűk” okozzák.

Az Európai Kardiológusok Társasága 2014-es konferenciáján mutatta be Milou-Daniel Drici francia professzor a kutatását, amely szerint ezek az italok súlyos szívproblémákat okozhatnak. A 2009. január 1-je és 2012. november 30-a közötti időszakban elvégzett tanulmányban kardiológusok, pszichiáterek, neurológusok és fiziológusok is részt vettek, akik a Francia Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak tett bejelentéseket elemezték.

Mik a veszélyeik?

A két év alatt az energiaital-fogyasztással kapcsolatban 257 bejelentés érkezett a hivatalba, amelyből legnagyobb arányban szív- és érrendszeri tünetek jelentkeztek, de regisztráltak pszichiátriai, és neurológiai tüneteket is az ezeket fogyasztóknál. „Ezek az italok nagyon népszerűek a szórakozóhelyeken, de fizikai megterhelés közben is előszeretettel fogyasztják. Ilyenkor az emberek egyiket isszák a másik után. Egy két és fél decis ital általában annyi koffeint tartalmaz, mint két csésze kávé. A koffein hatására pedig nagy mennyiségű kalcium szabadul fel a szívsejtekben. Ez mellkasi fájdalomhoz, szívritmuszavarhoz, de akár hirtelen halálhoz is vezethet. Ezen kívül az italok 52% -a tartalmaz taurint, 33% glukuronolaktont, és kétharmada vitaminokat” – fogalmazott a professzor, aki hozzátette, hogy az úgynevezett koffein szindróma volt a leggyakoribb probléma, amely 60 embernél fordult elő. Ez gyors szívveréssel, remegéssel, szorongással és fejfájással jár.

Ijesztő eredmények

A kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy napi 3 doboz energia ital is képes neurológiai panaszokat okozni, habár ezek gyors lefolyásúak. De ez a mennyiség vesebeteg számára is kockázatos lehet a magas koffein tartalom miatt, mely vízhajtó hatása miatt extra munkára kényszeríti a veséket. Szívmegállást és hirtelen halált legalább 8 esetben okozott az energiaital, több embernél szívritmuszavar, szívtáji szorító fájdalom, illetve magas vérnyomás lépett fel. Az energiaitalokban lévő nagy mennyiségű koffein ingerlékenységet és alvászavarokat vált ki, de a koffein függőséget is eredményezhet (ugyanez igaz a bennük lévő lévő cukorra is). A koffein kihajtja a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkből, ami tápanyaghiányhoz vezet. Alkohollal való összekeverésük felelőssé tehető a veszélyesen gyors szívverésért és a szívrohamért.

Természetes energizálók

Ha úgy érezzük, hogy kifogytunk a lendületből, energiaital helyett válasszuk inkább a maca gyökeret. Az egészségvédő szuperélelmiszer nevet kiérdemlő maca gyökér koffeinmentes, energizáló fehérjéi, nyomelemei és vitaminjai pedig azonnal töltenek bennünket energiával. A növény fehérjéi nagymértékben fokozzák a teljesítőképességet, ezért sportolóknak is ajánlott a fogyasztása. Az élénkítő kurkumás latte szintén gyorsan felfrissít. Az energiaital másik alternatívája a különleges matcha latte.

források:

https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Energy-drinks-cause-heart-problems#

https://www.supergreens.hu/mi-az-a-szuperelelmiszer

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/kurkumas-latte/

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/matcha-latte/

https://www.patikamagazin.hu/energiaitalok/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!