head

Mellrák: Így ismerhetjük fel!

Mellrák: Így ismerhetjük fel!
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Életmód

A mellrák korai felismerése életmentő lehet. Mivel a mellrák korai fázisában a tünetek nem feltűnők, a mammográfiának és a rendszeres önellenőrzéseknek kiemelt jelentősége van. Így végezzünk önvizsgálatot otthon!

Ahhoz, hogy időben felismerjük a mellrákot, a szűrővizsgálatok és az azokat kiegészítő önvizsgálatok elengedhetetlenek, ugyanis így akár 2 évvel korábban is felismerhető a betegség. Az önvizsgálatot a menstruáció után végezzük, és a következőkre legyünk kiemelt figyelemmel!

Önvizsgálat és tünetek

Az önvizsgálat során fontos szempont a mell formájának, méretének változása: vizsgáljuk meg álló és fekvő helyzetben feltartott és leengedett karok mellett is a mell és a mellbimbók alakját, valamint figyeljük meg, hogy az előző ciklushoz képest tapasztalunk-e eltérést. A bal mellet mindig a jobb kezünkkel, a jobb mellünket a bal kezünkkel tapintsuk át körkörös mozdulatokkal kívülről befelé haladva.

Az önvizsgálathoz ujjainkat zárjuk össze, fekvő helyzetben pedig a másik kezünket tegyük a fejünk alá, és a mell hónalj felé eső részét se hagyjuk ki! A mellrák az esetek többségében nem jár fájdalommal, így, ha csomót tapintottunk ki, semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, és forduljunk orvoshoz! Fontos azonban tudnunk, hogy a mellben található legtöbb csomó jóindulatú, így ne gondoljunk egyből a legdrasztikusabb eshetőségre!

A daganat, elváltozás a legtöbb esetben a mell felső, külső részén alakulhat ki, de a bimbók, a mell belső, felső, valamint a hónalj felé eső részen is megjelenhet a tumor. A mellrák jellemzően az egyik mellet érinti, azonban ez nem törvényszerű.

A mellrák tünete lehet a mell bőrének és a mellbimbó elváltozása is. A bőrelváltozások, dudorok, kipirosodások önmagukban természetesen nem utalnak egyből mellrák jelenétére, azonban a bimbók fokozatos behúzódására feltétlen figyeljünk oda!

Figyelemfelkeltő tünet lehet még - a terhesség és szoptatás időszakát kivéve – a mellbimbó váladékozása, amely során tapasztaljuk ki, hogy mikor jelentkezik a váladékozás:vizsgáljuk meg, hogy a váladék mindkét mellből jön-e, vagy egy bizonyos terület megnyomását követően jelentkezik-e, esetleg nyomás nélkül, magától is. Ha a mellen elváltozást tapasztalunk, és ezen terület megnyomása eredményezi a váladékozást, feltétlen végeztessünk el egy szűrővizsgálatot!

A mellrák időben történő felismerése, és az esetleges kemoterápia során az egészséges, méreganyagoktól mentes, C-vitaminban gazdag zöldségekben, a grapefruitmag kivonatban  , a  magas antioxidáns tartalmú gyümölcsökben gazdag étkezés kiemelt jelentőségű a gyógyulás folyamatában! A sötét színű gyümölcsök közül a fekete szilva, a fekete szőlő, a mazsola, a cékla és a fekete szeder lehet a segítségünkre. A szervezet védekező képességét segítő, az immunrendszert támogató gyógygombák, a kínai üröm, az egynyári üröm, a gyermekláncfű, és a zöld tea főzete is hatékony segítség lehet a megelőzés, de a gyógyulás időszakában is!

Forrás:

http://www.webmd.com/breast-cancer/guide/breast-cancer-symptoms-and-types

http://www.webmd.com/breast-cancer/understanding-breast-cancer-symptoms

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!