head

Tüdőrák: B-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők is okozhatják

Tüdőrák: B-vitaminok is kiválthatják
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

Noha az étrend-kiegészítő tablettákkal kapcsolatban mindenkinek a pozitívumok jutnak az eszébe, egy új tanulmányból kiderült, hogy akadnak olyanok is, amik hosszabb távon szedve ártalmasak lehetnek. Olyannyira, hogy növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Csak napi 1-2 tabletta, és máris vége a feledékenységnek, a fáradtságnak, és az ingerültségnek, lefogyunk és fitté válunk, hosszabb ideig élünk, ígérik a reklámok, mi pedig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az étrend-kiegészítők egy csapásra megszüntetik minden problémánkat. A valóságban azonban sokkal nagyobb bajt okozhatnak, mint az gondolnánk, pontosabban sokaknak eszébe sem jut, hogy a szedésükkel árthatnak magunknak. Egy most napvilágot látott tanulmány például arra hívja fel a figyelmet, hogy a B6- és a B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők hosszas szedése jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát.

Árthat, ha túl sok

A 1930-as és 1940-es években hatalmas reményeket fűztek étrend-kiegészítőkhöz, amelyek azt sugallták, hogy szedésük megvéd minket a különféle tápanyaghiány miatt kialakuló betegségektől, fogyasztásukkal pedig elkerülhetjük az orvost. Manapság már azok az új generációs étrend-kiegészítők hódítanak, amelyek használatára olyan hírességek buzdítanak, mint Gwyneth Paltrow, a sokat ígérő színes tablettáknak pedig hajlamosak vagyunk bedőlni. Sajnos azonban ezekben a készítményekben akár a napi ajánlott vitamin adag többszöröse is benne lehet, arról nem beszélve, hogy szintetikus formában. A Mayo Clinic ajánlása szerint a B6-vitamin biztonságos napi bevitele 1,3 milligramm az 19-50 évesek számára, azonban ennek túllépése szívritmuszavarokat, csökkent izomtónust és az asztma súlyosbodását okozza. A B6-vitamin magas dózisa vérnyomáscsökkenést is kiválthat, és kölcsönhatásba léphet a depresszió, az Alzheimer-kór gyógyszerekkel.

Nem előzik meg a betegségeket

A kutatók már évtizedek óta tanulmányozzák az étrend-kiegészítők és a betegségek közötti lehetséges összefüggéseket, helyesebben azt, hogy milyen betegségmegelőző hatása van a szedésüknek. Egy frissen napvilágot tanulmány azonban éppen ennek az ellenkezőjét állítja. Két amerikai rákkutató intézet és a National Taiwan University epidemiológusai megállapították, hogy a hosszú távú, nagy dózisú B6- és B12 vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők (amelyek állítólag fokozzák az energiát), összefüggésben áll a tüdőrák kialakulásának kockázatával azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen dohányoznak. Az erre irányuló kutatások 10 évig tartottak, 77 ezer 50-75 éves férfi bevonásával történtek.

Táplálkozzunk inkább helyesen

Vannak, aki megkérdőjelezik a tanulmányban leírtakat a tüdőrák kapcsán, mondván, a részvevők mindegyike dohányzott, ráadásul idősebbek voltak. Mivel azonban a megfigyelés hosszú ideig tartott, és sok ember bevonásával készült, a megállapításait komolyan kell venni. A szakértők az javasolják, hogy bölcsebb dolog, ha nem étrend- kiegészítőket szedünk, inkább a megfelelő táplálkozással visszük be a szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat, remek B12-vitamin forrás a chlorella alga.

Forrás:
http://www.businessinsider.com/vitamins-supplements-disease-cancer-2017-8?utm_source=feedly&utm_medium=referral

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!