head

Egészségromboló ételek: ezeket sürgősen felejtse el!

Egészségromboló ételek
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

Sokféle tévhit él az emberekben az egészséges ételekkel kapcsolatban, olyannyira, hogy sokan abban a hitben fogyasztanak el kifejezetten egészromboló ételeket, hogy azzal jót tesznek a szervezetüknek. Megpróbáljuk lerántani a leplet a legkárosabbakról!

Legtöbbjüket naponta esszük, ráadásul meg vagyunk győződve arról, hogy megfelelően tápláljuk a testünket, pedig az igazság az, hogy épp ellenkezőleg. Ha hosszú távú egészségmegőrzésben gondolkodunk, akkor felétlenül számoljunk le ezekkel.

Fehér rizs

A párolt fehér rizsről úgy tartjuk, hogy egyike a legegészségesebb köreteknek, miközben a feldolgozása során a szemekből eltávolítják a csírát és a mag belső héját, a korpát, ezzel értékes tápanyagok vesznek el belőle. Mindennek tetejébe fehérítik, és glükóz segítségével fényesítik, ezért előkelő helyet foglal el az egészségromboló ételek listáján. Miután a fehér rizs magas szénhidráttartalmú, ezért megemeli a vércukorszintet, elősegítheti a cukorbetegség kialakulását.

Fehér liszt

A finomított fehér liszttel hasonló a helyzet, mint a fehér rizzsel, azért, hogy tetszetőssé tegyék, klórral „varázsolják” fehérré, majd brómozzák. Szervezetünkre nézve mindkét mérgező, fogyasztásuk pajzsmirigy és különféle szervi károsodásokat okozhat, fogyasztása elhízáshoz és hiánybetegségekhez vezet. Mivel az élelmiszergyártók felismerték, hogy a vásárlók egyre kevésébe keresik a fehér kenyeret, malátával színezik a termékeiket, amik így azt a benyomásét keltik, mintha barna lisztből készültek volna.

Margarin

Hányan vagyunk, akik azt gondoltuk, hogy a margarin fogyasztásával jót teszünk magunknak, miközben a margarin az egyik olyan egészségromboló étel, amit jobb, ha egy életre elfelejtünk. A margarin tele van transzzsírsavakkal, amik a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, csökkentik a fogamzóképességet, ellenben növelik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Fokozzák a vér koleszterinszintjét, különféle gyulladásokat okoznak, és daganatképző hatásuk van. A margarin akkor sem egészséges, ha light! Akadnak persze kivételek, hiszen a jó minőségű margarinokat nem hidrogénezett növényi olajjal állítják elő, hanem növényi olajokból, ám ezek a termékek jóval drágábbak.

Mirelitek

Nincs kedve bevásárolni, ezért gyakran nyúl a fagyasztott ételek után? Hacsak nem házilag készítette őket, akkor rosszul teszi. Ezek a tápanyagokban szegény ételek ugyanis azért érdemelték ki az egészségromboló nevet, mert dugig vannak tartósítószerekkel, cukorral és sóval, hidrogénezett olajokkal, sőt, különféle színezékekkel. Ugye nem szükséges egyenként kifejtetünk, hogy ezek az anyagok miért veszélyesek?

Cukormentes ételek

Ha azzal nyugtatja a lelkiismeretét, hogy ma sem evett cukrot, hiszen mindenből a cukormentesen választotta, akkor az alábbi sorok olvasását követően, lehet, hogy inkább mégis inkább a cukor után nyúl. Ezek a diétás termékek azért tartoznak az egészségromboló ételek közé, mert olyan mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, mint az aszpartám, a szukralóz, szacharóz, vagy a nátrium-ciklamát. Számlájukra sokféle betegség írható, többek között a különféle allergiák, viselkedészavarok, depresszió, emésztőrendszeri problémák, endokrin zavarok, de rákkeltő hatásuk is van.

Energiaszeletek

Ugye Önnel is előfordult már, hogy gyorsan bekapott egy energiaszeletet, mert már kopogott a szeme az éhségtől? Lehet, hogy az éhségét csillapította, de ezzel párhuzamosan arról is gondoskodott, hogy feldolgozott szójafehérjét, finomított cukrot, hidrogénezett zsírt, illetve különféle élelmiszerszínezékeket vegyen magához. Utóbbiak emésztési zavarokat, koncentrációs zavarokat okozhatnak, kiválthatnak bőrgyulladást, károsan hatnak a nyirokrendszerre, a hasnyálmirigyre, az idegrendszerre, de felelőssé tehetők a szembántalmakért, illetve a májkárosodásért.

Tartósított húskészítmények

Az egy dolog, hogy a bolti húskészítményeket teletömik nitrátokkal és nitritekkel, kapnak némi ízfokozót és állományjavítót, és nem tévedés, cukrot, de a szalámikba és felvágottakba belekerülnek mindenféle nyesedékek, sőt, vér és pépesített csontok is. A nátrium-nitritek és tartósítószerek szívbetegségeket és a rákot okozhatnak, emellett magas vérnyomást, egyes húsok koleszterintartalma miatt pedig kialakulhat érelmeszesedés

Gyilkos popcorn

Alkalmanként ugyan belefér, hogy a moziban ülve megegyünk némi pattogatott kukoricát, de ha rendszeresen ráfanyalodunk, azzal nagyon rosszat teszünk magunknak. Ez az „ínyencség” ugyanis annyi feldolgozott só és tartósítószert, hidrogénezett növényi olajat, illetve ízfokozót rejt magában, ami már önmagában is indokolná, hogy miért ne együk. A bajt csak tetézi, hogy a mikrohullámú sütőben elkészíthető popcorn egy diacetil nevet viselő kémiai anyagot is tartalmazhat, amiről kiderült, hogy károsítja a tüdőt, a mikrohullámú sütő veszélyeiről már nem is beszélve.

Forrás:
http://www.naturalnews.com/038467_foods_avoid_processed_meat.html

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!