head

Homályos látással küzd? Derítse ki az okát

homályos látás okai
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A homályos látás nem feltétlenül kóros, aki órákig olvas vagy dolgozik a számítógépen, az egy idő után azt tapasztalja, hogy életlenné, elmosódottá válik a látása. Ilyenkor a szem jelzi, hogy elfáradt, és szüksége van a pihenésre. Vannak azonban olyan rejtett betegségek, amelyek a szem állapotát is negatívan befolyásolják.

Kórokozók a háttérben

Homályos látást, szemfájdalmat, szemvörösséget, fényérzékenységet azonban az úgynevezett uveitis is kiválthat. Ez a gyulladásos szembetegség érintheti a szivárványhártyát, az üvegtestet és az érhártyát, okozhatja baktérium, vírus, gomba, parazita is. Ezek a szem sérülésein vagy a véráramon keresztül jutnak el a szembe, fájdalmat, könnyezést, fejfájást, csökkenő látásélességet okozva. Az uveitis szteroidokkal, antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentőkkel és immunszupresszív készítményekkel kezelhető.

Cukorbetegség miatt

Az „édes halálnak” is nevezett cukorbetegség sokáig alig produkál tüneteket, olykor csak a kialakult súlyos szövődmények kapcsán diagnosztizálják. Pedig a magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a látást, sőt vakságot is okozhat, ennek oka pedig a szemfenék ereinek károsodása. Tünetei közé tartozik a homályos- vagy kettős látás, a fényviszonyokhoz való rosszabb alkalmazkodás, bevérzések, és „úszó” foltok érzékelése. Nagyon fontos, hogy aki tud a cukorbetegségről, az legalább évente egy menjen el egy szemfenék vizsgálatra, rendszeresen mérje meg a vércukorszintjét, és tartsa be az orvos által előírt diétát.

Szemészeti problémák

A látóideg megbetegedéseit okozhatja magas vérnyomás, fertőzések, daganatok, de más sérülések is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Papillavizenyő esetén a látóideg megduzzad, homályos látás, teljes vakság, fejfájás is felléphet. A szaruhártya gyulladásos megbetegedése ugyancsak okolható a homályos látásért, és a vírus és baktérium okozta kötőhártya-gyulladás is. Homályos látás a kor előrehaladtával is felléphet, és az úgynevezett „öregszeműség” egyik leggyakoribb tünete.

Amikor a gyógyszer a felelős

Antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, fájdalomcsillapítók miatt is előfordulhat homályos látás, de bizonyos ritmuszavar elleni készítmények, sőt egyes szteroidok és allergia elleni gyógyszerek is homályos látást eredményezhetnek. Amennyiben ilyen gyógyszereket hosszabb ideig kell szednünk, feltétlenül beszéljünk meg a kezelőorvosunkkal, aki esetleg másik készítményt javasol majd.

Forrás:
http://www.webmd.com/eye-health/uveitis-inflammation-eye#1
http://www.webmd.com/diabetes/causes-treatments#1

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!