head

Tavaszi léböjtkúra: olyan, mint a nagytakarítás

A léböjtkúra nem az éhezésről szól
A léböjtkúra nem az éhezésről szól
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Léteznek olyan időszakok, amikor egészségi állapottól függetlenül különösen ajánlott a léböjtkúra. A téli hónapokban felgyülemlett méreg- és salakanyagoktól való megszabadulás egyik legjobb módja, ha a tavasz beköszöntével néhány napig csak folyadékot veszünk magunkhoz.

Ne féljünk a tavaszi léböjttől, mert a tévhittel ellentétben nem csak gyógyteákon és vízen élhetünk, hanem ízletes, a vitaminraktárainkat is feltöltő, rostokban gazdag préselt zöldség-és gyümölcsleveken is, testünket tehát ez idő alatt is táplálhatjuk. Persze a léböjtkúra elvégzése igényel némi önfegyelmet, azonban erőfeszítéseink gyorsan megtérülnek.

Mi indokolja a léböjtöt?

A tél folyamán a testünkben lerakódott mérgek az immunrendszerünk működésére negatívan hatnak, miután rossz irányba befolyásolják a vastagbelünkben található immunsejtek működését. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rosszul működő, mérgekkel telítődő vastagbél miatt a bélflóra egyensúlya is felbomlik, ami tovább rontja az emésztést, és jelentősen gyengíti az immunrendszert. A fontos ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, így aztán nem tudnak megfelelően felszívódni, és hiánybetegségek alakulnak ki.
A léböjtkúra elvégzése súlyfelesleg esetén is célszerű, de depresszió és koncentrációs zavarok ellen szintén remek gyógyír lehet. Mindenképpen ajánlott, ha látszólag minden indok nélkül, sűrűn leszünk betegek, nyelvünket sűrű fehér lepedék borítja, különféle gyulladásos tünetektől szenvedünk, bőrünk minősége romlik, esetleg Candida-fertőzéssel, székrekedéssel, hasmenéssel küzdünk.

Hogyan vágjunk bele a léböjtkúrába?

Legyünk tisztában azzal, hogy a céljaink elérésének érdekében nem csalhatunk, nem tehetünk engedményeket magunknak, hiszen ezzel a léböjtkúra sikerességét kockáztatjuk. Ne essünk túlzásokba, soha ne kísérletezzünk azzal, hogy kizárólag vizet veszünk magunkhoz. Természetesen a léböjtkúra kellő elhatározás nélkül nem fog menni, ezért, ha rászántuk magunkat, ne szegje kedvünket, hogy a harmadik napon úgy érezzük, eljutottunk a holtpontra, ezen ugyanis gyorsan túllendülünk.
És akkor lássuk a konkrét számokat! A léböjtkúra otthoni körülmények között maximum 5-7 napig tartson, az ennél hosszabb kúra csak orvosi felügyelet mellett ajánlott.
Alapszabály, hogy kizárólag folyadékot vehetünk magunkhoz, ami 3-4 liter préselt, esetleg ásványvízzel kevert zöldség- vagy gyümölcslevet jelent. Kimondottan jót tesz a szuperélelmiszer búzafű-, a sárgarépa-, a cékla-, illetve a káposztalé, továbbá a kevert levek: sárgarépa naranccsal, cékla almával vagy meggyel, zellerlé almával és citrommal. Emellett igyunk gyógyteákat, különösképpen olyan méregtelenítő hatással bíróakat, mint a fehérmályva, a kutyabenge és a bojtorján. Az utóbbi gyökerében lévő inulin rostok ösztönzik az emésztést, gyorsítják a táplálék áthaladását a bélrendszeren, ezáltal megszüntetik a puffadást és a székrekedést. Erős fejfájás, szédülés esetén egy kiskanálnyi, jó minőségű mézet elszopogatatunk.

Léböjtkúra

Milyen eredményekre számíthatunk?

Amennyiben kellően kitartóak voltunk, a léböjtkúra segítségével elérhető a testi-lelki megújulás, ráadásul betegségmegelőző hatása is van. Jobb a lesz a kedélyállapotunk, frissebbnek, életerővel telinek érezzük magunkat, enyhülnek az alvászavarok, javul a memória, megszűnnek a pattanások, a bőrgyulladások, üdébbé válik a bőr, a körmök és a haj erősebb és élettelibb lesz. A salakanyagok eltávozásával ráadásul veszíthetünk a felesleges kilóinkból, lapossá válik a hasunk, nem mellesleg ismét beleférünk a régi ruháikba.

Hogyan fejezzük be a léböjtkúrát?

A hatodik naptól kezdve már ehetünk szilárd gyümölcsöket, joghurtot, sovány sajtokat, sovány tejtermékeket, majd következnek a zöldségek. A nyolcadik napon ismét megszorítások nélkül vehetünk magunkhoz egészséges ételeket, azonban kerüljük a félkész, előre csomagolt, adalékanyagoktól hemzsegő ételeket.

Bárki végezhet léböjtkúrát?

A válasz egyértelműen nem! Várandós nők, szoptató anyák, gyerekek, emésztőrendszeri és daganatos megbetegedésekben szenvedők, valamint cukorbetegek számára a léböjtkúra nem javasolt. Azok sem, akik valamilyen betegségből lábadoznak, de a műtét utáni időszakban sem ajánlott.

Források:

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog/buzafu/

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/inulin

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!