head

Léböjtkúra: öt nap alatt érezhető a változás

A léböjtkúra már 5 nap alatt hatásos
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Az otthoni méregtelenítés és vastagbéltisztítás hatékony módja az ötnapos léböjtkúra. Noha komoly elhatározást és kitartást igényel, megéri az erőfeszítés: a megfelelően elvégzett léböjtkúra ugyanis testileg és szellemileg is felfrissít, ráadásul a súlyvesztést is elősegíti, hatására akár 5 kilóval kevesebbet mutathat a mérleg.

A tavasz, illetve a nyár a méregtelenítés egyik legfontosabb időszaka, hiszen a télen felhalmozódó toxinok, valamint káros salakanyagok ekkora már olyan nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetben, amit a természetes tisztító folyamatok már nem képesek eltávolítani. Ilyenkor tehet jó szolgálatot a léböjtkúra, ami gyors és alapos méregtelenítést biztosít. Fontos a ráhangolódás, ez azt jelenti, hogy a léböjtkúra előtt két napig tartsuk távol magunkat a nehéz ételektől és növeljük a növényi rostok fogyasztását.

Nem egyenlő az éhezéssel

Amikor léböjtkúrát végzünk, a legfontosabb a kitartás, hiszen öt napig kizárólag folyadékot vehetünk magunkhoz. Ez lehet préselt, esetleg ásványvízzel elkészített zöldség- vagy gyümölcslé (különösen ajánlott az Aloe vera ital, a céklalé, a káposztalé), illetve gyógytea, a lényeg, hogy ezekből naponta legalább 3-4 litert igyunk, miközben szilárd táplálékot egyáltalán nem vehetünk magunkhoz. Heves fejfájás, szédülés esetén viszont egy kiskanálnyi mézet nyugodtan megehetünk. Mivel a léböjtkúra alatt is biztosítani kell a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitelt, ezért ne kísérletezzünk azzal, hogy kizárólag vizet veszünk magunkhoz!

Lendüljünk át a holtponton

A léböjt a harmadik napon a legnehezebb, ha viszont ezen túljutunk, biztosak lehetünk abban, hogy végigcsináljuk a kúrát. Sokat segíthet a mozgás, amikor nagyon gyengének érezzük magunkat, vagy fáj a fejünk, egy kiadós séta a szabadban csodákat tehet. És még egy tanács: ha a léböjtkúra alatt ránk tör az falásroham, igyunk meg egy nagy pohár vizet, ami segíti a teltségérzet kialakulását. A hatodik naptól kezdve már ehetünk szilárd gyümölcsöket, joghurtot, sovány sajtokat, sovány tejtermékeket, majd a zöldségek. A nyolcadik napon ismét korlátozások nélkül vehetünk magunkhoz egészséges ételeket.

Figyelem!

Orvosi felügyelet nélkül, a léböjtkúra maximális időtartalma 5 nap. Terhes nők, szoptató anyák, gyerekek, emésztőrendszeri és rákos megbetegedésekben szenvedők, valamint cukorbetegek nem végezhetnek léböjtkúrát!
 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!