head

Miért ne hagyjuk ki az őszi méregtelenítést?

Az őszi méregtelenítés elvégzésével, számtalan kellemetlen tünetet és betegséget elkerülhetünk
Az őszi méregtelenítés elvégzésével, számtalan kellemetlen tünetet és betegséget elkerülhetünk
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Emésztés

Mire jó az őszi méregtelenítés, és minek kell egyáltalán méregteleníteni? Jogos a kérdés, de a válasz egyszerű: ha ősszel sikerrel megszabadulunk a mérgektől, védettebbek leszünk a szezonális betegségekkel és az emésztési zavarokkal szemben, egész egyszerűen jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben. Érdemes tehát belefogni.

Mindenekelőtt tisztázzuk, miért van egyáltalán szükség magára a méregtelenítésre, hiszen szervezetünk egyébként is folyamatosan végzi ezt a rendkívül fontos feladatot. Utóbbi való igaz, azonban nem szabad elfelejteni, hogy testünk nem egy gép, amit szinte korlátlanul lehet terhelni. Sajnos, a modern életvitel, azaz a folytonos idegeskedés, stressz, a kapkodó étkezések, a mozgáshiány, és nem utolsó sorban, az adalékanyagokban, fehér lisztben és finomított cukorban bővelkedő élelmiszerek akkora terhelést jelentenek, amikkel segítség nélkül, egy idő után már nem tudunk megbirkózni. Ez a segítség a méregtelenítés, amit legalább évente kétszer érdemes elvégezni. Ezek egyike az őszi méregtelenítés, a másik tavasszal ajánlott.

Többféle méregtelenítés létezik

Számos módszer áll a rendelkezésünkre.​

  • Közkedvelt a léböjt. Ez bizonyítottan működik, viszont nem ajánlott azoknak, akiknek rossz az immunrendszere, legyengült és beteg.
  • A vastagbél megtisztítása történhet gyógynövényekkel. Vigyázat! Noha az eljárás hatékony, helytelenül kivitelezve komoly károkat okozhat.
  • A beöntéssel is eredményesen próbálkozhatunk, ugyanakkor a vastagbéltisztításnak biztosan nem ez a legkellemesebb módja.
  • Gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető a vastagbél méregtelenítése a rostokka

 

  • Részesítsük előnyben a vízben oldhatatlan rostokat, amik a psylliumban (útifűmaghéj), rozsban, korpában, káposztában, hagymában, szilvában, paradicsomban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a chia magban különösen nagy mennyiségben találhatók meg. 

  • Szintén számíthatunk a gyógyteákra, ha a veséinket vagy a májunkat szeretnénk megszabadítani a felhalmozódott méreganyagoktól. Előbbihez a csalán, az aranyvessző és a málnalevél, utóbbihoz a gyermekláncfű, a diófalevél, a tárnicsgyökér, a cickafarkfű vagy a zöld tea lehet jó megoldás.
  • Amennyiben teljes méregtelenítés a célunk, ötvözzük a vastagbél, a máj, illetve a vesék megtisztítását, amit a növényi alapú, komplex kúrákkal érhetünk el.
     

Milyen a jó kúra?

A gyors 3 napos vagy 7 napos méregtelenítő kúra túlságosan nagy inzultus a szervezetnek, ha viszont sokáig tart, nehezebb betartani, és az eredmény is késik. Éppen ezért a legalább 10 napos és a legfeljebb néhány hetes méregtelenítés az ideális. Legyen benne vastagbéltisztítás, vese- és májméregtelenítés, mindez kizárólag növények vagy más természetes anyagok alkalmazásával. Érdemes előre tájékozódni a méregtelenítő kúra étrenddel kapcsolatban.

Miért ősszel?

Természetesen, az őszi méregtelenítés nem kötelező, ha viszont elvégezzük, számtalan kellemetlen tünetet és betegséget elkerülhetünk, de legalábbis, jelentősen csökkenthetjük a kialakulásuk esélyét. Tulajdonképpen a kúra ilyenkor arra szolgál, hogy felkészítsük szervezetünket a nagyobb megterhelést okozó téli hónapokra. Télen ugyanis rendszerint még egészségtelenebbül táplálkozunk, testünk szinte „kívánja” a zsíros ételeket és a szénhidrátokat, miközben alig van friss zöldség és gyümölcs. Ha pedig ez nem lenne elég, télen ráadásul sokkal kevesebbet mozgunk, nem véletlen tehát, hogy gyorsan felhalmozódnak. Az őszi méregtelenítéssel viszont annyit biztosan elérhetünk, hogy szervezetünk felkészült legyen ezekre a kihívásokra, így a káros hatások sokkal kevésbé fogják megviselni.

Mi történik, ha nem méregtelenítünk?

Amikor a méreganyagok felhalmozódnak, először csak általános tünetek jelentkeznek, később betegségek is kialakulhatnak. Ezek hátterében a elsősorban a bélflóra egyensúlyának, és ennek következtében az immunrendszer gyengülése, valamint az anyagcserezavarok állnak.
Az őszi méregtelenítéssel megelőzhető tünetek és betegségek:

 

Az őszi méregtelenítéssel szervezetünk felkészül a kihívásokraÉs ez nem minden. A tápanyagok elégtelen felszívódása még több evésre ösztönöz, ami egyenes út a túlsúlyhoz, valamint a cukorbetegség és az érrendszeri problémák kialakulásához.

Fontos az életmódváltás

Az őszi méregtelenítéssel nagy lépést tehetünk az egészséges élet, és a gondtalan téli hónapok felé. Hogy még hatásosabb legyen a kúránk, változtassunk az étkezési szokásainkon, kerüljük a kész- és félkész ételeket, csökkentsük a fehér cukor, a fehér liszt és az állati zsírok fogyasztását. Vigyünk be a szervezetünkbe minél több probiotikumot (probiotikus baktériumok) és prebiotikumok (élelmi rostok), mert ezzel valósággal felturbózhatjuk az immunrendszerünket.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!