head

Kevés alvás, évekkel rövidebb élet | Korábban meghal, aki nem alszik eleget?

Rövidebb életűek a keveset alvók?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Korábbi tanulmányok kapcsolatot találtak az elhalálozás és a hétköznapi alvás időtartama között. Mi most mind a hétköznapi, mind a hétvégi alvás mennyiségével és az elhalálozással összefüggésével foglalkozunk. Kiderült, hogy a nem elegendő alvás következménye a rövidebb élet.

Egy 43 880 fővel végzett, 13 éven át tartó felmérés arra jutott, hogy azok a 65 év alattiak, akik hétvégente átlagosan 5 óránál kevesebbet alszanak, 52 százalékkal magasabb elhalálozási mutatóval kell számolniuk azokhoz képest, akik legalább 7 órát alszanak, tehát számukra rövidebb élet adatik meg. Mindeközben nem mutatható ki összefüggés azoknál, akik több, mint 9 órát alszanak hétvégén. Amikor viszont a hétköznapi és a hétvégi alvásmennyiséget vizsgálták, kiderült, hogy az 5 óránál kevesebb és a 8 óránál több alvás a referenciának számító 6-7 óra folyamatos alváshoz képest további eltéréseket mutat. Azoknál, akik hétköznap keveset, hétvégén viszont tovább alszanak, nem változik a halálozási arány a referenciacsoporthoz képest.
A 65 éven felüliek körében nincsen összefüggés a halálozási arány és a hétvégi, illetve a hétköznapi/hétvégi alvásmennyiség között.

Összefoglalva, a rövid, hétvégi, illetve hétvégi és hétköznapi alvás a 65 évnél fiatalabbaknál növeli a halálozás kockázatát, Ugyanakkor az látszik, hogy a hosszú hétvéges alvás kompenzálja a rövid hétköznapi alvást. 

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jsr.12712

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!