head

Nyári bőrápolás – Tanácsok a nyaralás idejére

A nyári bőrápolás nem ér véget a fényvédelemmel
A nyári bőrápolás nem ér véget a fényvédelemmel
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

UV-sugárzás, égető napsütés, klóros víz a strandon, klíma a szállodában: csupa olyan dolog, ami nem tesz jót a bőrünknek. Kiszárítja, öregíti, durvává és érdessé teszi. Hogyan védjük meg? Milyen a helyes nyári bőrápolás a vakáció ideje alatt?

A nyári bőrápolás kapcsán sokaknak az UV sugárzás elleni védelem ugrik be, pedig a meleg hónapokban, bőrünknek sokkal nagyobb gondoskodásra van szüksége. Főként, ha nyaralásról van szó.

Legyünk felkészültek, és elővigyázatosak

A melegben sokkal hamarabb kiszárad ki bőrünk, pláne, ha hidratáláson kívül, a folyadékfogyasztást is elhanyagoljuk. A száraz bőr, nemcsak kellemetlen tapintású, de esztétikailag is zavaró.  Azonban nem ez a legrosszabb tulajdonsága. Sokkal nagyobb baj, hogy erőteljesen ráncosodik, különböző foltok jelennek meg rajta, egyszerűen gyorsabban öregszik.

Ha a nap sugarai ellen nem védekeztünk kellőképpen, vagy egyszerűen csak túl sokáig élveztük a napsütést, bőrünk kiszárad, amit csak fokozhat a strand klóros vize, vagy a sós tengervíz. A hosszantartó UV sugárzás kedvez a pigmentfoltok kialakulásának, amiket eltüntetni meglehetősen nehéz. Az UV-sugarak hatására megnő a DNS-t károsító, és ezáltal a rákos elváltozásokért is felelőssé tehető szabad gyökök mennyisége.  Ezért olyan fontos nyári bőrápolás.

Amikor a tengerparton vagy vízparton tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunkhoz illő, magas faktorszámú (minimum 30-as, de inkább 50-es) naptejet, még az árnyékban is. Bizonyos helyeken extrém mértékű UV-sugárzás. Arról nem beszélve, hogy a tengerparton a víz, illetve a homokszemcsék felerősítik a napsugárzás erejét.

Akárhányszor megmártózunk a hűsítő vízben, kenjük be magunkat újra, még akkor is, ha vízálló naptejet használunk. A fürdőzés legvégén, az olajos tusfürdő megszabadítja bőrünket a sótól és homoktól, és egyben táplálja is. Léteznek kifejezetten a napozás utáni testápolók, melyek amellett, hogy hidratálnak, gondoskodnak arról, hogy a bőrünk sokáig megőrizze a nyári barnaságát.

A napozás öregíti a bőrt

A nyaralás során is az arcunk van kitéve a legtöbb külső környezeti ártalomnak, miután semmi nem fedi. A napsütés miatt állandóan hunyorgunk, amitől a szemkörnyéki izmok feletti, és a két szemöldök közötti bőr hamarabb ráncosabbá válik, ezt a folyamatot a száraz levegő csak fokozza.

Mivel nyáron jóval többet izzadunk, a por könnyebben megtapad a bőrünkön, ami eltömíti a pórusokat, ráadásul a bőrön lévő kórokozók is gyorsabban szaporodásnak indulnak, ami pattanásokhoz vezet.

A hidratálás nyáron különösen nélkülözhetetlen. Napközben lehetőleg olyan hidratátó és ránctalanító krémet alkalmazzunk (létezik színezett verzió is), ami fényvédővel ellátott, és viseljünk szalmakalapot, napszemüveget, hiszen a szemünknek is ártanak káros UV-sugarak. A nap végén semmiképp se feledkezzünk meg az arctisztásról sem. Jó választás a micellás arcvíz, ami után egy tápanyagokban gazdag pakolással kényeztessük arcbőrünket.

A hajunkat is védjük

A nyári bőrápolás mellett, a hajunkat ugyanúgy megviselik a környezeti ártalmak. Az napsugarak, a hőség és a sós/klóros víz kifakítják, kiszárítják, és töredezetté teszik. Szerencsére, számos nyári hajápoló termék UV-védelemmel van ellátva, de léteznek speciális samponok is.  A regeneráló, színvédő pakolások szintén a haj védelmét szolgálják, ahogyan öblítést nem igénylő hajbalzsamok és hajolajak is. Utóbbival a hajvégeket ápolása is egyszerűen megoldható. Viseljünk kendőt vagy szalmakalapot, utóbbi az arcunkat is védi a perzselő napsütéstől.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!