head

Naptej: kérdések és válaszok

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Életmód

Ön tisztában van azzal, hogy mit jelentenek a faktorszámok? Mennyi naptejet kell használni és mikor? És azt tudta, hogy a különféle naptejek egyre inkább igazodnak a napozás típusaihoz, hiszen más és más termékeket kísérleteztek ki a tóparti és a trópusi nyaraláshoz, de még síeléshez is. Egyáltalán szükség van naptejre?

Véd a bőrráktól?

Gondos és rendszeres használata jelentősen csökkenti a melanoma kockázatát, azonban a strandon a víz, a homok, de a beton közelében is legyünk rendkívül elővigyázatosak, ugyanis fokozott dózisban kaphatjuk a nap káros hatásait.

Véd a ráncosodástól?

A leégés kockázatát csökkenti, azonban kizárólag a 15-ös faktorszám feletti naptejek védhetik meg a hámréteget a ráncosodástól, illetve korai öregedéstől, illetve azok, amelyek képesek az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet nyújtani.

Árnyékban és felhős időben is kell naptej?

Sem a felhők, sem az árnyék nem jelentenek védelmet a káros sugaraktól, ugyanis azok négyötöde átjuthat még a ködön is.

Számít a faktorszám?

A naptejeken feltüntetett SPF (Sun Protector Factor) az UV-B sugárzás elleni védelemre vonatkozik, azt jelzi, hogy mennyi ideig lehetünk a napon, ha alkalmazzuk a fényvédő készítményt. Nyáron a napozáshoz minimum 30-as faktorszámú naptejet válasszunk, így a káros UVB-sugarak 97%-át kiszűrjük.

Mennyit használjunk?

Általában 1 evőkanálnyi naptej adagot tartanak optimálisnak testrészenként, de ne spóroljunk vele, akkor sem, ha nem a legolcsóbbat választottuk. Kenjük be magunkat 15 perccel a napozás előtt!

Meddig áll el?

A nemzetközi előírások alapján a naptej gyártástól számított 3 évig használható, azonban tanácsos ellenőrizni a szavatosság dátumát a flakonon. De feltétlen dobjuk ki, ha az illata, a színe vagy az állaga megváltozott.

Tartsuk szem előtt, hogy a napon való sütkérezés közben 2-3 óránként kenjük be újra testünket! Lehetőség szerint mindig vízálló fényvédőt válasszunk, mivel a nem vízálló változatát akár az izzadság is leoldhatja a bőrünkről, aminek egyenes következménye lesz a napégés. Ma már kimondottan az arcra kifejlesztett naptejek is kaphatók, hiszen a napozás alatt a szem körüli zónák és az ajkak egyedi védelmet igényelnek.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT