head

Vágykeltő a görögdinnye?

görögdinnye
Kevésbé közismert, hogy a görögdinnyét a régi időkben afrodiziákumként is emlegették
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A nyár egyik legnépszerűbb csemegéje a görögdinnye, amit nem csak kellemes íze miatt érdemes fogyasztanunk. Ez a lédús finomság ugyanis számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, hatékony méregtelenítő, és a fogyókúránkban is jó hasznát vehetjük. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak a görögdinnyének.

görögdinnye Afrikából származik, innen terjedt el a XVI. században először a Közel-Keleten, majd Európában. Már az ókori Egyiptomban is ismerték egészségmegőrző, antioxidáns hatásait és olyannyira nagy becsben tartották, hogy a fáraók sírjába élelemként helyezték el a túlvilágra. Eleinte az eredeti fajtát termesztették, aminek a héja vastag volt, a fogyasztható része, azaz a gyümölcshús, viszont kevés. Később, a nemesítés során, éppen az utóbbira összpontosítottak, így jöttek létre a lédús, gazdag húsú, piros és sárga belű fajták. Napjainkban mintegy 500 féle görögdinnye létezik, abban viszont valamennyi megegyezik, hogy magas a rost-, a tápanyag- és a folyadéktartalmuk.


Bővelkedik jótékony összetevőkben

Kevésbé közismert, hogy a görögdinnye nagyszerű vitaminforrás, kb. 75 deka elfogyasztásával, hozzájuthatunk a szervezetünk számára szükséges napi C-vitamin  és A-vitamin mennyiséghez. Ez már csak azért is nagy dolog, mert ehhez csupán 2-3 szelettel kell megenni belőle, ami a nyári melegben átlagos mennyiségnek számít. Ezeken kívül, a görögdinnye nagyobb arányban tartalmaz még B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és rostokat. A piros belű fajták fontos összetevője a paradicsomban, csipkebogyóban és más vörös bogyós gyümölcsökben is megtalálható, likopin nevű festékanyag, ami egy erős antioxidáns hatású karotinoid.

Védi a szívet

Jelentősebb kálium-, magnézium- és rosttartalma már önmagban is szívbaráttá teszi a görögdinnyét, ezt a tényt pedig tovább erősítik karotinoidjai, amik erősítik az érfalakat és mérséklik a vérrögök kialakulásának esélyét. A görögdinnye fogyasztása támogatja a keringési rendszerünk működését, csökkentheti a magas vérnyomást, a rostok révén pedig a káros koleszterin szintjét is kordában tarthatja, mindez pedig egyértelműen jót tesz a szívünknek. Erre talált bizonyítékot a Federal University of Paraíba (Paraíba Szövetségi Egyetem) kutatói, akik hat héten át placebót, illetve napi 6 gramm görögdinnye-kivonatot adtak magas vérnyomásos betegeknek. Megállapították, hogy a görögdinnye kivonata a szisztolés és a diasztolés vérnyomást egyaránt csökkentette

Méregtelenítés gyorsan és egyszerűen

Mivel a görögdinnye erős vízhajtó, szinte átmossa a veséket, segíti eltávolítani a lerakódásokat. Jelentős víztartalma és rostja nagymértékben hozzájárulnak méregtelenítő, vértisztító és salaktalanító hatásához. Különösen a vastagbélben megtapadó méreganyagok eltávolításában tehet jó szolgálatot a görögdinnye rendszeres, és nagyobb mennyiségű fogyasztása. Utóbbi esetben természetes béltisztítóként is funkcionálhat. 

Folyadékpótlásra is kiváló

Folyadékpótlásra is kiváló

Nyáron megugrik a folyadékigényünk, ami azt jelenti, hogy a felnőtteknek egyébként ajánlott, testúlykilogrammonkénti 4 ml-nél, többet kell innunk. Ezt részben a 90 százalékban vizet tartalmazó görögdinnye fogyasztásával is kiválthatjuk. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha a dinnye gyorsan „átmegy” rajtunk – előfordulhat, hogy felgyorsítja az ürítést –, a széklettel víz is távozik a szervezetünkből.

Segíthet a rákmegelőzésben

A már említett likopin mellett más antioxidás anyagok is találhatók a görögdinnyében, ennek a kombinációnak köszönhetően segíthet elsősorban a vastagbélrák, a prosztatarák, valamint a mellrák és a tüdőrák megelőzésében.

Fogyókúrázók barátja

Nem tudok fogyni, mert állandóan éhes vagyok – gyakori ez a kifogás, amire a görögdinnye jelentheti a megoldást. Rengeteg benne a víz, ezért gyorsan megtölti a gyomrunkat és elveszi az éhségérzetet, ráadásul meglehetősen energiaszegény, 100 gramm csak 29 kcal, szénhidrátból is keveset tartalmaz, rostjai pedig javítják az emésztést. Mindez azt jelenti, hogy görögdinnyét bátran beilleszthetjük a fogyókúránkba. Arra viszont figyeljünk, hogy mi történik a görögdinnye elfogyasztása után, ugyanis előfordulhat, hogy allergiás reakciót vált ki, ez elsősorban a parlagfűre allergiásoknál gyakori.

Igazi afrodiziákum

Kevésbé közismert, hogy a görögdinnyét a régi időkben afrodiziákumként is emlegették. Méghozzá nem alaptalanul: a benne található L-citrullint ugyanis a szervezet L-argininná alakítja, ez az aminosav pedig nemcsak a keringés javításához, az izomépítéshez és a zsírégetéshez járul hozzá, hanem a férfiaknál és a nőknél is növeli a libidót.

Mikor jó a görögdinnye?

Állandó vita tárgyát képezi, hogyan lehet felismerni az érett görögdinnyét. A legjobb módszer, ha megkopogtatjuk: ha fémes, kongó hangja van, jó eséllyel édes a húsa. Biztos jel az elszáradt szár, illetve az is, ha a héja egységesen sötétzöld. A csíkos dinnyénél pont más a helyzet: ennél az a lényeg, hogy minél több legyen rajta a sárga csík a zölddel szemben.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26947668

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/beltisztito

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!