head

Mit jelent a nyelv elszíneződése?

Mitől színeződik el a nyelv?
Dr.Szabó-Páljános Dorottya Dr.Szabó-Páljános Dorottya
Fogorvos
Téma: Életmód

A fogorvosi székben gyakran találkozni olyan pácienssel, akinél feltűnő a nyelv elszíneződése. Egy jól képzett fogorvos pedig tudja, hogy ez az állapot akár komoly betegséget is jelezhet.

Míg a nyelvdiagnosztika Távol-Keleten a mai napig fontos szerepet tölt be az orvoslásban, addig a nyugaton egyfajta „hókuszpókusznak” tartják. Pedig a nyelv színe és felszíne hűen tükrözi szerveink állapotát, és azt is megmutatja, ha a testünkben valahol zavar keletkezett.

Sárga és fehér

A vastag fehér lepedék, illetve a sárgás lepedék a nyelven a gyomor és belek problémájára utal, de az erős dohányosoké is lehet sárga, ami gyakran szájszaggal társul. A sárga lepedékes nyelv jelezheti a máj és az epehólyag működésének zavarát, míg a fehér lepedékes nyelv elsősorban Candida-fertőzés, és a vitaminhiány egyik jele. Amennyiben a nyelv jobb oldalát fedi lepedék, az a máj és az epe működésének zavarára utal, ha pedig a bal oldalán jelentkezik, akkor gyomorbántalmakra és a lép rendellenességére kell gondolnunk. A fehér lepedék a nyelv tövén is megjelenhet, ami vesebántalmakra enged következtetni, ha inkább a nyelv hátulsó részére korlátozódik, az a bélrendszer zavarára figyelmeztet. Ez a fajta nyelv elszíneződés sokszor a panaszok megjelenése előtt látható.

Szürke, barna, fekete

A nyelv barna elszíneződését előidézheti bakteriális fertőzés, különböző ételek fogyasztása, egyes gyógyszerek, illetve a dohányzás, és a túlzott kávéfogyasztás. A vastartalmú rágótabletták szintén okozhatják, de ez a szín jellemző a nyirokendszer alulműködése esetén is. A szürke vagy feketés színű lepedékes nyelv az immunrendszer legyengülésére és komoly betegségre utalhat, ilyenkor emésztőrendszeri elváltozásra vagy diabéteszre kell gondolnunk, de a vese és húgyhólyag rendellenes működése ugyancsak kiválthatja. A lilás feketére elszíneződött nyelv hátterében sokszor keringési zavarok állnak, de alacsony véroxigén szint, azaz a hypoxia is.

Nyelvünk elszíneződése tehát tévedhetetlenül jelzi, ha egészségügyi problémákkal küzdünk. Egy tükör segítségével akár saját magunkon is elvégezhetjük a nyelvdiagnosztikát, de a háttérben meghúzódó okok felderítése a szakorvos feladata.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!