head

A cukros üdítőitalok rákossá tehetnek

cukros-uditoitalok
A British Medical Journal friss számában megjelent tanulmányban a cukros üdítők rákkeltő hatására hívják fel a figyelmet
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján - írta a BBC hírportálja.

Ön is a cukros üdítőitalok rabja? Jobb, ha tudja, mi minden kerül a szervezetébe egyetlen pohárnyival.

A szénsavas és édes üdítőitalok hallatán a legtöbb embernek egy buborékokkal teli ízletes ital jut az eszébe, ami azonnali felüdülést hoz. Bár átmenetileg valóban üdítőleg hatnak, ha egy kicsit jobban pohár fenekére nézünk, rögtön fény derül a szomorú igazságra. Ezekben az italokban található savak, cukrok, édesítőszerek, mesterséges aromák és színezékek ugyanis nagyobb mennyiségben veszélyesek lehetnek. Jobb, ha alaposan meggondoljuk, hogy mit emelünk le a szupermarketek polcairól.

Tíz kockacukor egy pohárban

Bár a gyártók egyre inkább édesítőszereket használnak, a nem teljesen kalóriamentes szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Az egyik legsikeresebb üdítőital cég egy pohárnyi termékében csaknem 40 gramm cukor található, ami tíz darab kockacukornak felel meg. A cukorra rászokni nagyon könnyű, ugyanis serkenti az agyban a dopamin és a szerotonin termelést, ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz. A túlzott cukorfogyasztással bevitt üres kalóriák elhízáshoz, elgombásodáshoz, a sav-bázis egyensúly felbomlásához, fogproblémákhoz, magas vérnyomáshoz vezethetnek, amitől a cukros üdítők megszállottja egyre rosszabbul érzi magát.
Ezek italok, azon túl, hogy puffadást idéznek elő, zavarokat okozhatnak a szervezet méregtelenítésében, annyira megterhelik ugyanis a májat, hogy az egy idő után képtelen lesz normálisan funkcionálni. Hasonlóan viselkednek a vesék, a szénsavas üdítőkben található savakkal- köztük a foszforsavval - az idő előrehaladtával a vesék egyre kevésbé tudnak megbirkózni. A szénsavas üdítők felborítják a vízháztartást, ezáltal hozzájárulnak a cellulitisz kialakulásához. Savasító hatásukból adódóan, a bőr veszít ruganyosságából és hamarabb öregszik.

Rákot okozhatnak

A British Medical Journal friss számában megjelent tanulmány készítői, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint 100 ezer embert követtek nyomon öt éven át. Azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek több mint 5 százaléka cukor volt, tehát ide sorolták a gyümölcsleveket (a hozzáadott cukor nélkülieket is), a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek. Megvizsgálták a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró kalóriás italokat is, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és a rák kockázata között. Az eredmények azt mutatták, hogy naponta 100 milliliter cukrozott ital - ami körülbelül heti két doboznyit jelent -, 18 százalékkal emeli a rák kockázatát.
A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki daganat. Ha naponta még 100 millilitert ittak volna, akkor ezer résztvevőnél néggyel több, vagyis 26 rákos eset lett volna a tudósok szerint. A résztvevők közül összesen 2193 embernél alakult ki daganat, 693-an mellrákosok, 291-en prosztatarákosok és 166-an bélrákosok lettek.

Annyi biztos, hogy akik a legtöbb cukros italt itták, (mintegy 185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosok, mint akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert).
Egy lehetséges magyarázat, hogy a cukros italok növelik a rák kockázatát, de az is lehet, hogy a cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak - például a nagyobb só- és kalóriabevitelük -, és az utóbbi fokozza a rák veszélyét, nem a cukros italok.
A kutatás nem magyarázta meg, hogy függ össze a cukros italok fogyasztása és a daganat kialakulása, ehhez további tanulmányokra lesz szükség.
Az elhízás sok rákfajta komoly rizikófaktora, a túlzott cukorbevitel pedig növeli a túlsúly esélyét.
„A cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg” - mondta Mathilde Touvier, a kutatás egyik résztvevője.
A Sorbonne tudósai szerint szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók, amelyek például az italok vonzó színét adják.
„Tudjuk, hogy a cukros italok növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a túlsúly, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Mi kimutattuk, hogy fogyasztásuk a rák veszélyének fokozódásával is összefügghet” - magyarázta Touvier.

Mit mondanak az italgyártók?

A British Soft Drinks Association szerint a tanulmány „nem szolgáltat bizonyítékot az okokra, amint azt a szerzők is elismerik”.
Gavin Partington, British Soft Drinks Association főigazgatója hozzátette: „Az üdítőitalok a kiegyensúlyozott étrend részeként biztonságosak”, és azt is, hogy az üdítőital-ipar beismeri, hogy szerepet kell játszania az elhízás elleni küzdelemben, ezért törekszenek az italaikban a kalória- és cukorcsökkentésre.

Források:

MTI 
https://www.bbc.com/news/health-48939671
https://noizz.hu/szines/mar-havi-2-cukros-uditoitaltol-is-rovidebb-ideig-fogsz-elni/9esfzqv

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!