head

A mediterrán étrend „segíthet megelőzni a depressziót”

mediterrán étrend s
A tipikus mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, babot, gabonát és gabonából készített ételt tartalmaz
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Életmód

A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend egy új kutatás szerint – számolt be a BBC hírportálja.

A Molecular Psychiatry című szaklap aktuális számában közölt tanulmány szerzői az utóbbi nyolc év 41 tanulmányát elemezték.

Ennek eredményei alapján, a gyümölcsök, zöldségek, gabonaételek - köztük teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélék, barna rizs -, olajos magvak, olívaolaj és kevés hal, hús, valamint tejtermék fogyasztásán alapuló mediterrán étrend a kedélyállapotra is hatással van.

A University College London kutatócsoportját Camille Lasalle vezette, aki elmondta, hogy az eddigi bizonyítékok azt mutatják, lehetnek ételek, amelyek csökkentik a depresszió kockázatát, noha egyelőre nincsen elegendő klinikai teszteredmény, amely ezt alátámasztaná.

A hangulat és az étel kapcsolatának magyarázata bonyolult

Az étel és a kedélyállapot közötti összefüggést nehéz megmagyarázni, mert sok egyéb tényező is szerepet játszhat ebben. A depresszió - többek között - étvágyvesztést okozhat, és aki nagyon rosszkedvű, nem is törődik magával megfelelően.

A boldog ember nagyobb eséllyel él egészségesen, többek között kevesebb alkoholt iszik, amely köztudottan hajlamosít a depresszióra. Lehetséges, hogy az egészségtelen - túlcukrozott, erősen feldolgozott - ételek fogyasztása növeli a depresszió kockázatát, ezért fontos, hogy ezek a fogások kikerüljenek az étrendből.

Szakértők szerint szigorúan ellenőrzött klinikai tesztek nélkül nem tudható, mekkora hatása lehet a mediterrán étrendnek a depresszióra.

„Széles körben elfogadott nézet, hogy szoros a kapcsolat a között, amit eszünk, és ahogy érezzük magunkat, a vércukorszint például hat a kedvünkre és az energiáinkra. Ha azonban az ember depressziót vagy szorongást él át, nehéz az egészségre figyelni, de az is lehet, hogy az ember ilyenkor káros megküzdési stratégiákhoz - alkoholhoz, drogokhoz - folyamodik. Ebben az esetben a gyógyulás más módjai, a terápia vagy a gyógyszerek lehetnek segítségére” - mondta Stephen Buckley, a Mind nevű, mentális egészséggel foglalkozó alapítvány munkatársa.

„Bár az egészségesebb étkezés sok okból jó, több bizonyítékra van szükségünk, mielőtt azt mondhatnánk, hogy a növényi étrend javíthatja a mentális egészséget”- mondta.

A mediterrán étrend megvéd a betegségektől

A hagyományos mediterrán étrenddel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát

A hagyományos mediterrán étrenddel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát, amelyek mindegyike a szívbetegséghez vezethet. A kutatók azt is megállapították, hogy azok, akik szorosan követik a mediterrán étrendet, hosszabb élettartamot élvezhetnek, és kevésbé valószínű, hogy meghíznak.

A tipikus mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, babot, gabonát és gabonából készített ételt tartalmaz, például teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát és barna rizst. Emellett mérsékelt mennyiségben halat, fehér húst és néhány tejterméket.

Az étkezési zsírok közül szinte egyedül olívaolajat használ a mediterrán étrend, de az avokádó olaj is megengedett. A mandula, a dió, a mogyoró, továbbá a kesudió, napraforgómag, és tökmag ugyancsak a mediterrán étrend részét alkotják.

Ha aggódik a mentális egészségéért, beszéljen a háziorvosával.  

Forrás:          
https://www.bbc.com/news/health-45641628 /MTI

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!