head

Mit lehet tenni poratka ellen? | Poratka elpusztítása

Poratka ellen szódabikarbóna
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Poratka mentes lakás nem létezik. Ezeket az apró élősködőket szinte lehetetlen teljesen kiirtani, számukat viszont jelentősen megtizedelhetjük. Tudta, hogy a szódabikarbóna hatásos fegyver a poratka ellen?

Ki gondolná, hogy egyetlen gramm por akár 10.000 poratkát tartalmazhat? Ezek a szabad szemmel láthatatlan élősködők mindenütt megvetik a lábukat, még akkor is, ha a lakásunkat folyamatosan takarítjuk. Létezik azonban hatékony megoldás a poratka ellen, mégpedig a szódabikarbóna.

Poratka ellen szódabikarbóna

A poratkák legkedveltebb legfőbb búvóhelye a hálószoba. Imádják az ágymatracot és az ágyneműt, de a szőnyegekbe és függönyökbe is örömmel beköltöznek. Az ürülékükben lévő egyik fehérje allergén hatású, amitől tüsszögünk, köhögünk, folyik az orrunk, viszket a bőrünk és a szemeink. A gyakori porszívózás, kárpittisztítás, függönymosás és ágyneműcsere ugyan segíthet, de melyik háziasszonynak van erre állandóan energiája? Van azonban hatékony megoldás poratka ellen, ez a mikroszkopikus lény ugyanis retteg a szódabikarbónától.

Poratka elpusztítása

Jó lenne, ha minden háziasszony tudná, hogy a kikristályosodott szódabikarbóna a poratkák jelentős részét elpusztítja. Hígítsunk fel szódabikarbónát a vízben, mártsuk bele a poratkával szennyezett textíliákat, és hagyjuk megszáradni. Ezután helyezzük be a mosógépbe, és indítsuk el a 60 fokos mosást. Amennyiben szőnyegeink színtartóak, szórjuk be őket szárazon egy vékony réteg szódabikarbónával, majd negyedóra elteltével alaposan porszívózzuk ki. Tartsuk szem előtt, hogy a porzsákos porszívók a begyűjtött allergének egy részét újra a levegőbe eresztik. Lehetőség szerint takarításkor használjunk HEPA filteres porszívót, vagy szárazgőzös takarítógépet. Manapság már létezik poratka porszívó is, amely nem juttatja vissza a levegőbe az allergéneket.

Mire jó a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna nem csak a poratkák ellenessége. Megköti a gyomorsavat, támogatja az immunrendszert, megöli a vírusokat. Lúgosító hatású, de használható a fogak fehérítésére is. Csökkenti a rovarcsípések tüneteit, és korpásosás ellen is hatásos.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!