head

Depressziós? Egye magát boldogra!

depresszió elleni ételek
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

A depressziós ember egy idő után inkább elzárkózik, izolálódik a világtól, szándékosan nem érintkeznek senkivel, ám a negatív érzések és a problémák elfojtása csak tovább fokozza a lelki gyötrelmeit. Amikor teljesen eluralkodik rajta a pesszimizmus, fáradékonysággal, alvászavarokkal küszködik, nem figyel oda az étkezésére, pedig a jól megválasztott táplálék sokat enyhíthet a depresszión.

A depresszió hátterében emésztési zavarok, valamilyen megoldatlan magánéleti vagy munkahelyi probléma is állhat, ám ez a levertség a kiváltó okok megszűnését követően elmúlik. Ha azonban a rossz hangulat, a motiválatlanság, a negatív gondolatok minden nap jelentkeznek, komolyan kell venni a problémát. Könnyen megeshet, hogy a depresszióban szenvedő ember jelzi a családjának, környezetének, hogy nincs jól, de sokszor csak azt a választ kapja, hogy „szedd össze magad, kezdj valamit az életeddel, csinálj valami értelmeset!”, stb. Pedig nem szabad átsiklani a segélykiáltás felett, hiszen a hosszan tartó kezeletlen depresszió könnyen táptalaja lehet az alkoholizmusnak, a gyógyszer- vagy drogfüggőségnek, miután az állandó szorongástól a depressziós emberek káros feszültségoldóval igyekeznek megszabadulni.

Segíthet a triptofán

A kutatók a 1960-as évek végén fedezték fel, hogy az esszenciális triptofán aminosav alvás segítőként működik. Ez az aminosav a szerotonin neurotranszmitter előhírnöke az agyban, ami szabályozza az alvásciklust és a hangulatot. Az elmúlt években a kutatók egyre mélyrehatóbban foglalkoznak a triptofán szervezetre gyakorolt hatásával, és úgy találták, hogy megoldást jelenthet azoknak, akik mentális betegségekben szenvednek. Adagolása segít megküzdeni az alvászavarral, stresszel, szabályozza az étvágyat és javítja a hangulatot. Elsősorban a csokoládéban, zabpehelyben, aszalt datolyában, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfihúsban, napraforgó- és tökmagban, földimogyoróban fordul jelentősebb mennyiségű triptofán.

Dopamin diéta

A dopamin diéta világszerte egyre közkedveltebb, hiszen amellett, hogy eredményesen fogyaszt, a hangulatunkat is javítja. Betartása növeli az agy dopaminszintjét, ami elégedettséget és boldogságot vált ki, energizáló, ráadásul oldja a stresszt és fokozza a teljesítőképességet. Fontos, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérunkra, amik hozzájárulnak dopaminszint folyamatos szinten tartásához, mint a fehérjében gazdag ételek, a sovány marha- vagy disznóhúst, a szárnyasfélék, illetve tenger gyümölcsei. Csipegessünk dopaminszint növelő mandulát, avokádót, dióféléket, szezámmagot, tökmagot és banánt, avokádót, továbbá zöld, piros, sárga zöldségeket és gyümölcsöket. Kerüljük a magas cukortartalmú alkoholt, a koffeint, de a keményítőtartalmú szénhidrátokat is.

Forrás:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-dopamine-diet
http://www.lifeextension.com/magazine/2013/5/better-brain-chemistry-with-tryptophan/page-01

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!