head

Hány évesen halunk meg? Mennyi az emberi élettartam végső határa?

A szakemberek régóta keresik a választ azzal kapcsolatban, hogy mekkora lehet maximálisan az emberi élettartam
A szakemberek régóta keresik a választ azzal kapcsolatban, hogy mekkora lehet maximálisan az emberi élettartam
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Meddig élhetünk? Mi a hosszú élet titka? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre régóta keressük a választ. Olasz és amerikai tudósok legújabb kutatásai szerint, az emberi élettartam még meg közel sem érte el a lehetséges maximumát.

Közel nem értük el az emberi élettartam határát - állítják demográfusok, sőt olasz és amerikai tudósok kimutatták, hogy 105 év fölött az elhalálozás kockázata minden évben ugyanakkora.

A szakemberek régóta keresik a választ azzal kapcsolatban, hogy mekkora lehet maximálisan az emberi élettartam. Benjamin Gompertz brit statisztikus már a 19. század elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás kockázata nő a korral, így nagyobb az esély arra, hogy egy 70 éves meghal, mint egy 30 éves. Azóta ezt az elméletet a kutatók finomították, és úgy vélték, az öregedéssel valóban növekszik az elhalálozás kockázata, de egy bizonyos kor után ez a növekedés lelassul.

80 éves korig a halálozás kockázata minden életkorban hatványozottan nő

A halálozás valószínűsége különbözik 45 éves és 35 éves korban, de hasonló a százévesek vagy a 110 évesek esetében.
„Nehéz volt megmondani, hogy ez a kiegyenlítődés rossz adatok eredménye, vagy egy valódi halálozási jelenség. Most már a korábbiaknál jobb adataink vannak”- magyarázta Kenneth Wachter, a Kaliforniai Egyetem professor emeritusa, a Live Science tudományos hírportálon megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az amerikai és a római Sapienza Egyetem kutatói 2009 és 2015 közötti adatokat tanulmányoztak 3836 olyan olasz emberről, akik több mint 105 évesek voltak. Azt találták, hogy az emberek 80 éves koráig a halálozás kockázata minden életkorban hatványozottan nő, majd elkezd lelassulni és 105 éves kor után a változási görbe vízszintesbe megy át. Ennél a pontnál ugyanakkora a halálozás kockázata a 105, a 110 vagy a 112 éves esetében. 

„105 éven túl, az hogy valaki túléli vagy sem a következő évet, olyan mintha pénzt dobnánk fel. 50-50 százalék az esély”- mondta Wachter a Live Science-nek.

Jóval hosszabb ideig élnek, akikhez közel állnak az ázsiai, főként japán táplálkozási szokások

„Az élettartam idővel folyamatosan növekszik, és ha van is maximális határa, azt még nem értük el”

Hogy bizonyosak legyenek az adatok pontosságában, a kutatócsoport begyűjtötte minden egyes elhunyt ember halotti anyakönyvi kivonatát, csakúgy mint a száz éven felüliek születési anyakönyvi kivonatát. Mint megjegyezték, a kutatás egyetlen korlátjának az bizonyult, hogy az adataik többsége nőktől származott, a kutatásba bevontak közül csupán 463 volt férfi. 

„Köztudott azonban, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál” - magyarázta Wachter.

A szakemberek szerint eredményeik azt sugallják, hogy „az élettartam idővel folyamatosan növekszik, és ha van is maximális határa, azt még nem értük el”.  

A hosszú életkor ezen jelenségét már más fajoknál is kimutatták, de ezt a evolúciós vonást még nem tudták megmagyarázni. A világon jelenleg mintegy ötszázezer száz éven felüli ember él, és számuk a következő évtizedben nagyjából megduplázódik a demográfusok szerint.

Hogyan hosszabbítható meg az emberi élettartam?

A British Medical Journalban közzétett tanulmány szerint azoknál, akikhez közel állnak az ázsiai, főként japán táplálkozási szokások, tehát elsősorban olajos magvakat, gyümölcsöket és zöldségeket, szóját, egy kevés tejterméket és húst fogyasztanak, viszont sok halat esznek, nagymértékben csökkent szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázata. Körükben a legalacsonyabb a korral összefüggő betegségek, például a cukorbetegség, rák, ízületi gyulladás és az Alzheimer-kór előfordulása, és jóval hosszabb ideig élnek.

Forrás:
https://www.livescience.com/62942-human-life-span-limit.html
http://www.bbc.com/travel/story/20170807-living-in-places-where-people-live-the-longest

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!