head

Segíthet az akupunktúra a cukorbetegség ellen

Hogyan segít az akupunktúra a cukorbetegség kezelésében?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra segíthet a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében, és bizonyos esetekben hatékonyabb lehet, mint a cukorbetegség bizonyos gyógyszerei.

Az akupunktúra egy 2500 éves, ősi kínai gyógymód, ahol a viszonylag fájdalommentes kezelés során vékony tűkkel végeznek stimulációt a test akupunktúrás pontjain. Az elmúlt években már a nyugati társadalmakban is egyre többen tekintenek az akupunktúrára, mint a cukorbetegség kiegészítő kezelésére.

Cukorbetegség és akupunktúra

A Diabetes Research Institute Alapítvány által végzett számítások alapján a cukorbetegség világszerte 380 millió embert érint, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a szám 2030-ra megduplázódhat. Jó hír azonban, hogy a cukorbetegség tüneteinek kezelésében az akupunktúra hatékony lehet.
Kínában patkányokon végzett akupunktúrás kísérletek során megfigyelték, hogy az állatok szervezetében már 3 hét után alacsonyabb lett a glükózszint, miközben az inzulinszint megemelkedett. Az Acupuncture in Medicine című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alacsony intenzitású és az alacsony frekvenciájú elektroakupunktúra segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében és az inzulinérzékenység növelésében, a csukló-boka idegeinek stimulálása hatékony a diabéteszes perifériás ideggyulladás megelőzésében.

Más kezelésekkel is kombinálható

Az elektroakupunktúrát önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva is lehet alkalmazni, beleértve az alternatív terápiákat, mint amilyenek a gyógynövények. Az elektroakupunktúra – ahol a tűk között elektromos impulzust adnak –a vércukorszint szabályozásában segíthet, míg a herbal akupunktúra - gyógynövények hatóanyagait juttatják az akupresszúrás pontokba - a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nyújthat gyógymódot. A kezelések mellett rendkívül fontos a helyes és kontrollált étrend, a megfelelő cukorhelyettesítők mértékletes fogyasztása, és a testmozgás.

Természetesen, minden esetben, mielőtt bármelyik akupresszúrás kezelés mellett döntenénk, egyeztessünk kezelőorvosunkkal, és kérjük ki a véleményét!

Forrás:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319618.php

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!