head

Betegségmegelőző és egészségvédő tökmag

Milyen gyógyhatásai vannak a tökmagnak?
A tökmag a szív- és érrendszeri betegségek kiváló ellenszere, csökkenti a koleszterinszintet
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

Talán nincs is olyan ország a világon, ahol valamilyen formában ne fogyasztanák a tökmagot. És ez nagyon jó, hiszen a tökmag amellett, hogy nagyszerű csemege, betegségmegelőző és egészségvédő tulajdonságai is kiemelkedőek.

A tökmag az egészségünk megőrzése és visszaszerzése szempontjából fontos jótékony összetevők valóságos tárháza. Bővelkedik omega-3 és omega-6 zsírsavakban, de a tökmag vitamintartalma is figyelemreméltó. Gazdag C-, B- és E-és K-vitaminokban, foszforban. Kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Egy pohárnyi, hántolatlan tökmag fedezi a napi javasolt rostbevitel negyedét és a fehérjeszükséglet mintegy hatodát.

Stressz ellen tökmag

Ha rossz a kedvünk, feszültek, idegesek vagyunk, nem tudunk aludni, a tökmag segíthet megoldani a problémáinkat. Jelentős mennyiségben tartalmaz ugyanis triptofánt, azt az esszenciális aminosavat, ami elengedhetetlen a hangulatért és a stressz válaszért is felelős hormonok, a melatonin és a szerotonin termeléséhez. 

Méregtelenít, és javítja az emésztést

A tökmagolaj is nagyon egészséges

A tökmag kiváló lúgosító és méregtelenítő, rostjai segítenek eltávolítani a vastagbélben lerakódó mérgeket és salakanyagokat. Béltisztító hatásához hozzájárul, hogy fogyasztásával fokozhatók a bélmozgások. És még valami: a tökmag a bélparaziták kihajtására is alkalmas lehet. A tökmag gyorsan emészthető fehérjéi helyreállítják a vércukorszintet, ezáltal hozzájárulhat a cukorbetegség tüneteinek megelőzéséhez és enyhítéséhez.

Tökmag hatása a férfiakra

Egy pohár tökmag szervezetünk napi cinkszükségletének ötödét fedezi, ennek, valamint fitoszterol tartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztása csökkentheti a prosztata kóros méretet, illetve megelőzheti a prosztata megnagyobbodását és a prosztatarák kialakulását. A tökmag növeli a spermiumok számát, és férfiaknál fokozza a libidót. Mivel blokkolja a dihidro-tesztoszteron (DHT) termelődését, a kopaszodás ellen is segítségünkre lehet.

Szívbetegségek megelőzésére

A tökmag a szív- és érrendszeri betegségek kiváló ellenszere: csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét a vérben, omega-3 és omega-6 zsírsavjai hozzájárulnak az érelmeszesedés elkerüléséhez, és csökkentik a magas vérnyomást. Emellett a különböző gyulladások, például az ízületi panaszok esetén is érdemes növelni az apró magvak fogyasztását, amelyek ráadásul erős baktérium-, vírus- és gombaellenes hatásokkal is rendelkeznek.

Fogyókúra tökmaggal

Tény és való, hogy a kalóriadús tökmag hizlal, ha túlzásba visszük a fogyasztását, de mértékkel eszegetve a fogyókúránkat is hatékonyabbá teheti. Napközben csipegetve belőle, megfelelő szinten tartja az energia- és a vércukorszintünket, fogyasztásával ezért megelőzhetjük az ételmegvonás miatt jelentkező rosszulléteket.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296918/
http://www.environment.si/data/bibliografija/2011/55_2011.pdf
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422410000107
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822218

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!