head

Mi a hosszú élet titka? A japánok tudják!

Mi a titka a japánok hosszú életének?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

A japánok közismerten hosszú élettartamnak örvendenek, ami jóval magasabb, mint bárhol máshol a világon. De vajon mi az oka annak, hogy akár a 100 éves kort is megélik, miért a körükben a legalacsonyabbak a korral összefüggő betegségek? Talán a japán diétában rejlik a hosszú élet titka?

A japán Okinawát csak úgy nevezik, mint a „halhatatlanok földjét”, nem véletlenül, hiszen az itt élők sokszor legendásan sokáig, jóval több, mint 100 évig élnek. Az Okinawai Longevitás Központ (a longevitás hosszú élettartamot jelent) kutatói régóta tanulmányozzák az itt élők szokásait, és kiderült, hogy a helyiek egészséges étrendje nagyban összefügg azzal, hogy idős korukig nagyon jó általános állapotnak örvendenek. Emellett mindennapi életük része a mozgás, emberi kapcsolataik ápolása, és a lelki békéjük fenntartását is előtérbe helyezik, ezért adatik meg számukra a hosszú élet.

„Hara hachi bu”

A szigetlakók hosszú életének egyik titka a „hara hachi bu”, aminek jelentése: addig egyél, amíg úgy érzed, hogy szinte teljesen jóllaktál. A gyakorlatban ez úgy mutatkozik meg, hogy, addig kell az étkezést folytatni, amíg 80 százalékban jól nem lakunk, mivel az agyban kialakuló éhségérzet csak jóval később csökken, mint ahogy a gyomor megtelik, ez az eltolódás nagyjából 20-25 perc.

Nem esznek meg akármit

A japánok hosszú életének egyik titka, hogy az ételeiket is alaposan megválogatják, előtérbe helyezik a savanyított és fermentált zöldségek fogyasztását, beleértve az algákat is, shiitake gombát, sok tofut illetve szóját esznek, utóbbi az úgynevezett nettó, azaz nyers szójabab.  Ennek különlegessége, hogy egy baktériumfaj, a Bacillus natto tenyészik, továbbá gazdag B-, C-, E- és K2-vitaminokban, fehérjében, növényi rostokban, nem véletlenül a japán nemzeti ételek egyike. A natto ráadásul oligoszacharid tartalma révén segít megőrizni a bélflóra egyensúlyát, ami nagyban befolyásolja az immunrendszer egészséges működését. A rizs úgyszintén a japán konyha egyik alapvető eleme, nemcsak az íze miatt használják, hanem azért, mert teljes értékű tápanyag, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális aminosavakat és fehérjéket tartalmaz.

Vigyáznak a szívük egészségére

A Japánban élők elenyésző tejterméket és vörös húst fogyasztanak, viszont sok omega-3 zsírsavban gazdag halat, illetve tenger gyümölcseit esznek, ami jelentősen csökkent szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kockázatát. Kerülik a cukrot és a sót, így körükben szinte nem találni elhízott, magas vérnyomástól és cukorbetegségtől szenvedő embert. Sokan úgy tartják, hogy a hosszú élet titka a zöld tea gyakori kortyolgatása, ami erőteljes antioxidáns, gyulladásgátló, jó ellenszere az érbetegségeknek, ízületi bántalmaknak, illetve a rosszindulatú daganatoknak. (Megfigyelték, hogy a szigetországban annak ellenére elenyésző a tüdőrák, hogy az ott élők sokan szívnak dohányt, azonban rendszeresen, napi többször isznak zöld teát.)

Ápolják a lelküket

A japánok hisznek abban, hogy a hosszú élet titka nem csupán a testi egészségben rejlik, a lelket is ápolni kell. Gyerekkoruktól kezdve azt látják és tanulják, hogy adjanak értelmet a mindennapjaiknak, gondoskodjanak az általuk szeretettekről, az öregekről, a szüleikről. Nagyon odafigyelnek a belső békére, időt szánnak a meditációra, illetve idős korukig rendszeresen gyakorolják a Tai Chi-t, ami az egyik legjobb módja az egészség megőrzésének.

Forrás:
http://www.bbc.com/travel/story/20170807-living-in-places-where-people-live-the-longest

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!