head

A mesterséges édesítőszerek mérgező hatást fejtenek ki a bélrendszerre

A mesterséges édesítőszereket számtalan élelmiszerben és a csökkentett cukortartalmú üdítőitalokban használják
A mesterséges édesítőszereket számtalan élelmiszerben és a csökkentett cukortartalmú üdítőitalokban használják
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Életmód

Tudta, hogy a mesterséges édesítőszerek károsíthatják a belek baktériumflóráját? Az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) által elfogadott mesterséges édesítőszerekkel, illetve sport-táplálékkiegészítőkel kapcsolatban a Ben-Gurion Egyetem kutatói úgy találták, hogy egy részük mérgező hatással van az emésztőrendszerünkre. Az erről szóló tanulmányt a Molecules című online újságban tették közre.

A tanulmány azt állítja, hogy 6 mesterséges édesítőszer (aszpatrám, szukralóz, szaharin, neotame, advantame és aceszulfám-k), és az ezeket tartalmazó 10 sport-táplálékkiegészítő mérgező hatással van a bélbaktériumokra, pedig a kutatók a kísérletek során, a lehető legkisebb mennyiségben alkalmazták őket.

„Módosítottuk, a biolumineszens (fény kibocsátására képes) E. coli baktériumot, ami akkor foszforeszkál, amikor méreganyagot érzékel”-mondta  Ariel Kushmaro professzor, aki hozzátette, hogy a „biolumineszcens baktériumok a komplex mikrobiális rendszert képviselő érzékelő modellként működnek”, és ez „egy további bizonyíték arra, hogy a mesterséges édesítők káros hatással vannak az emésztőrendszerünkre, ami számos egészségügyi problémát okozhat.”

 

via GIPHY

„A tanulmány eredményei segíthetnek a mesterséges édesítőszerek mérgező hatásának megértésében a bélbaktériumokra nézve”- hangsúlyozta Kushmaro professzor.

Betegséget okoznak, és a környezetet is szennyezik

A mesterséges édesítőszereket számtalan élelmiszerben és a csökkentett cukortartalmú üdítőitalokban használják, ám sokan ezeket a hozzáadott összetevőket anélkül fogyasztják, hogy ismernék a hatásukat. A mesterséges édesítőszereket környezetszennyező anyagokként is számon tartják, megtalálhatók az ivóvizekben is, és felszín alatti vizekbe is eljuthatnak.

Jelenleg még mindig nincs egyetértés a mesterséges édesítőszerek fogyasztásának egészségügyi következményeivel kapcsolatban, mivel nem vizsgálták meg őket teljes mértékben. A mesterséges édesítőszerek fogyasztása összefüggésbe hozható olyan káros hatásokkal, mint a rák, a súlygyarapodás, az anyagcsere-rendellenességek, illetve 2-es típusú cukorbetegség.  

A leggyakrabban használt szintetikus édesítőszerek a ciklamát, a szacharin, illetve az aszpartám, utóbbi édesítő hatása kétszázszor, a szachariné pedig ötszázszor nagyobb a kristálycukorénál. A ciklamátokat gyakran adják szénsavas italokhoz, aminek egy részét a gyomorban található baktériumok ciklohexaminná alakíthatják. Egyes állatkísérletek ezt az anyagot teszik felelőssé a különféle daganatos megbetegedésekért.

Regeneráljuk a bélflórát

Az édesítőszerek tehát nagy valószínűséggel közrejátszhatnak a bélflóra egyensúlyának felborulásában, ami a hangulatunkra is kihat. A bélflóra állapota ugyanis a viselkedésünket is nagyban befolyásolja, mivel a bélfal sejtjei termelik a hangulat szabályozásáért felelős szerotonin 95 százalékát.

A minőségi probiotikum kúraszerűen alkalmazva, visszapótolja a jótékony baktériumokat, szedésével javul az emésztés, emellett ezek a jótékony baktériumok „kiszorítják” a bélrendszerből a káros mikroorganizmusokat.

https://neurosciencenews.com/artificial-sweetener-microbiome-9935/amp/

https://www.mdpi.com/1420-3049/23/10/2454

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!