head

Csalták már meg? Gondolkozott már azon van-e valami elixír a megcsalás ellen? Bizony van!

Csalták már meg? Gondolkozott már azon van-e valami elixír a megcsalás ellen? Bizony van!
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Csalták már meg? Gondolkozott már azon van-e valami elixír a megcsalás ellen? Van megoldás!

 

Egy pillanat, hogy is van ez? Bizonyára sokan hallottak már az oxitocinról, amelyet eddig a szeretet hormonjaként tartották számon. A legújabb kutatás szerint ez a hormon segíthet hűségesnek maradni. Használjunk oxitocin orrspray-t és máris hűségesek leszünk? Hát ilyen egyszerű lenne? 

A kutatók azzal álltak elő, hogy a megcsalás „ellenszere” az oxitocin. Ez a hormon igazából szexuális együttlét közben szabadul fel, amely segíti a társas kötődés érzését! A kutatás során olyan férfiakat teszteltek, akik oxitocin tartalmú orrspray-t használtak. Az egyik kísérletben olyan képeket mutogattak ezeknek a férfiaknak, melyeken a párjuk, idegen hölgy, illetve ház volt látható. A másik kísérletben szintén a saját partnerükről készült képeket kellett nézegetniük, illetve olyan hölgyek fotóit, akikkel nem volt szexuális kapcsolatuk, de jól ismerték őket. A kísérletben közreműködő férfiak többsége a saját párjukat találta a legvonzóbbnak. Érdekes felfedezés, valljuk be, elég meglepő ezt elhinni.

Az oxitocin spray alkalmazásával egyidejűleg megfigyelték az agy működését, mely a következő eredményeket hozta:

  • Oxitocin hatására, amikor a saját párjuk fotóit nézegették, érzelmek, illetve a jutalmazásért felelős részek léptek aktivitásba az agyban. Az ismeretlen hölgyek fotóit nézegetve jelen érzések nem indultak be.

Dr. Rene Hurlemann pszichiáter a következőt nyilatkozta az oxitocin és a monogámia közötti összefüggésről: „ A szexuális monogámia igen költséges dolog minden férfi számára, ezért mindenképp kell az a bizonyos plusz ahhoz, hogy megállapodjanak egy hölgy mellett”. Az interjú és a pszichiáter gondolatai itt tekinthető meg angol nyelven.

A kutatás tehát arra próbál ösztönözni bennünket, hogy a rendszeres intimitás a titka a hűségnek.

Egy kapcsolat kezdeti fázisban a párok gyakrabban szeretkeznek, ezért ebben az időszakban igen csekély az esély a megcsalásra. Ugyanis intimitás hatására jóval több oxitocin termelődik a szervezetben, tehát a „hűség” is sokkal valószínűbb. De mit tegyünk akkor, ha a libidó csökken, és a párunk már nem kíván úgy, ahogyan az elején? Tehetünk ellene valamit? Úgy vélem, igen! A párkapcsolati problémák többnyire az intimitás elhalványulása alakulnak ki, amelyek sok esetben orvosolhatóak lennének. Bizony, egy jó párkapcsolat állandó „munka”, soha meg nem szűnő aktivitást és figyelmet igényel.

Lélek? Tudná ezt valaki definiálni? Gondolná, hogy az oxitocin hormon, amely a hűségérzetet képes befolyásolni, hatást gyakorol arra, hogyan látjuk, „érezzük” a világot, - olvasható a Science Daily oldalán. A kísérlet során azt is megfigyelték, hogy azon emberek, akik oxitocin hormont kaptak, számukra fontosabb lett a spiritualitás, ezzel egyidejűleg az élet értelmének megértése, valamint az életcélok meghatározása. Pozitívabban látták önmagukat, és a világot. Boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, és sokkal nyugodtabbak voltak.

Ezzel azt mondja ki a tudomány, hogy az oxitocin hormon, mely szexualitás közben termelődik, hűségessé tehet bennünket, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá és pozitív gondolkodásúvá!

Cikkem megírása közben végeztem egy kis „research” munkát. Bizony létezik oxitocin spray. Azt írják ez a hormon a szeretetért és az antiszociális viselkedésért is felelős. Az orrspray formájában kapható oxitocin növelheti az embertársak iránti bizalmat, illetve azt a képességet is, hogy képesek legyünk felismerjni mások érzelmeit a mimikájuk alapján, így kijelenthető, hogy ez az orrspray óriási segítség lehet az autisták számára.

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!