head

Stabilizátorok, sűrítőanyagok

Stabilizátorok, sűrítőanyagok
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Annak érdekében, hogy az élelmiszerek megfelelő állagúak legyenek, illetve megtartsák eredeti, vagy a vásárlók számára elfogadott és elvárt formájukat a gyártók különféle adalékanyagokat alkalmaznak. A stabilizátorok, sűrítőanyagok, zselésítő anyagok és emulgeálószerek elsődleges feladata, hogy alaktartóvá, valamint a látvány szempontjából is vonzóvá tegyék az ételeket.

De, tényleg ez kell nekünk?

Mint a legtöbb élelmiszeradalék, a sűrítőanyagok, stabilizátorok, zselésítő anyagok és emulgeálószerek is lehetnek természetes, vagy mesterséges eredetűek. Felhasználási területük rendkívül széles alkalmazásuk számos esetben valóban indokolt. Ilyen a fagylaltkészítés, amikor a sűrítő adalék arra szolgál, hogy megakadályozza a termék kikristályosodását. Szintén nélkülözhetetlenek a vajak és a margarinok előállítása során.
Persze leginkább azért alkalmazzák ezeket az adalékanyagokat, mert segítségükkel könnyedén „kifelejthetik” a végtermékből azokat az összetevőket, amelyek egyébként jelentősen megnövelnék az előállítás költségeit.
Ezért fordulhat elő, hogy tojást soha nem látott piskótát vagy éppen java részt vizet tartalmazó sonkát eszünk. Az úgynevezett „light” ételekben az emulgeálószerek és sűrítőanyagok lehetővé teszik, hogy a kalóriadús összetevőket, mint például a szénhidrátokat (keményítők és cukrok) vagy a zsírokat vízzel helyettesítsék. A probléma csak az, hogy néhány sűrítőadalék közismerten és bizonyítottan allergén!

Ismerjük meg legfontosabb tulajdonságaikat
 

  • A sűrítőanyagok növelik a termék viszkozitását, valamint hozzájárulnak ideális állagának eléréséhez
  • A zselésítő anyagok zselé képzésével változtatják meg az élelmiszerek szerkezetét.
  • A stabilizátorok lehetővé teszik az élelmiszerek fizikai és kémiai szerkezetének megtartását
  • Az emulgeátorok biztosítják az egyébként nem vegyíthető anyagok (leggyakrabban a víz és olaj, víz és zsírok) összekeverhetőségét és a termék stabilitását.

Bár a sűrítőanyagok, stabilizátorok, zselésítő anyagok és emulgeálószerek többsége nem okoz zavart szervezetünk működésében mégis jobb elkerülni őket. Hosszú távon felhalmozódhatnak testünkben, ami akár egészségkárosodáshoz is vezethet. Ezért fontos a rendszeres méregtelenítés, ami a mérgek lerakódása mellett az eltávolításukban is segít.

Vannak jó híreink is!

Létezik egy emulgálószer, mely nem egészségtelen és szervezetünk is könnyedén le tudja bontani.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!