head

Túlsúllyal küzd? ǀ Ezek a következményei

túlsúly
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A túlsúly, illetve a jelentős túlsúly miatt kialakuló betegségek előfordulása egyre nő. Köztük a szív- és érrendszeri elváltozások, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Ok és okozat

A túlsúly hátterében többféle tényező meghúzódhat, néha valamilyen hormonális rendellenesség, egyes gyógyszerek, a rendszeres alkoholfogyasztás, a károsodott bélflóra, sokszor pedig az egészségtelen életmód egyenes következménye, de a genetikai hajlamnak is szerepe lehet benne. A felszedett pluszkilók azonban mindenkinél máshogy rakódnak le: a hámszövetek alatt, illetve a belső szervek - zsigerek, belek - körül. Utóbbi jelenti a nagyobb kockázatot, a hasi zsírpárnák olyan betegségekkel is közvetlenül kapcsolatba hozhatók, mint a cukorbaj, a szív- és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, a stroke, a magas vérnyomás. A lista sajnos ennél is hosszabb, hiszen a túlsúly hajlamosít a vastagbélrákra, a májrákra, továbbá a szív- és veseelégtelenségre. A felesleges kilók depresszióssá és izolálttá tehetik az embert, ami sokszor a további hízást okozó nassoláshoz vezet.

Segítenek a jótékony baktériumok

A túlsúly leküzdésére több módszer létezik, javarészt az étrend- és életmódváltáson, a testmozgáson van a hangsúly, ám egyes kutatások szerint a túlsúlyt sok esetben a bélflóra egyes baktériumai okozzák. Kilóink számát ugyanis a bacteroidetes és firmicutes törzsekhez tartozó baktériumok aránya is befolyásolhatja, a túlsúlyos emberek bélflórájában több a firmicutes és kevesebb a bacteroidetes baktérium, míg normál testsúlyúaknál a két baktériumtörzs csaknem hasonló arányban található meg. Úgy tűnik, hogy a firmicutes baktériumok olyan enzimek termelődését ösztönzik, amelyek az egyébként emészthetetlen cukrokat is lebontják, sőt fokozzák a felszívódó kalóriák számát! A probiotikumok fogyasztása azonban helyreállítja a bélflóra egészségét, így diétával kiegészítve eredményesen harcolhatunk a betegségeket eredményező túlsúly ellen.

A túlsúly leküzdésében azonban a legjelentősebb szerepe az egészséges táplálkozásnak van, de az évenként pár alkalommal elvégzett béltisztítás, illetve méregtelenítés is segíthet a túlsúly elleni küzdelemben.

Forrás:

http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/mouse-research-lends-insights-link-altered-gut-microbiota-obesity/

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!