head

Vastagbélrák kezelése | Terápiák a vastagbélrák ellen

Vastagbélrák kezelése műtéti úton
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Vastagbél

Többféle módon is történhet a vastagbélrák kezelése, de akkor a legeredményesebb, ha műtéti beavatkozással a daganatot teljesen el lehet távolítani. Az operáció mellett kulcsszerepe lehet a sugár- és kemoterápiának, továbbá a célzott és támogató kezeléseknek.

A vastagbélrák a leggyakoribb rosszindulatú megbetegedések közé sorolható, időben történő felismerése és kezelése életmentő lehet. A kezelési módok nagyban függenek a daganat nagyságától és elhelyezkedésétől.

Sebészi beavatkozások

A hagyományos sebészi megoldást a daganatos bélszakasz kiiktatása jelenti. Korai stádiumban felfedezett daganat esetén ez a módszer gyógyulást hozhat a vastagbélrákos beteg számára. A colectomia azonban komoly beavatkozás, előrehaladott fázisban nem csupán a daganatot, hanem a környező rákos szöveteket, illetve a nyirokcsomókat is eltávolítják, elejét véve a betegség kiújulásának, vagy az áttétek képződésének. Ha rövid a kimetszett bélszakasz, a metszés széleit varrással egyesítik, hosszabb szakasz eseten viszont sebészi nyílást, úgynevezett sztómát alakítanak ki, amin keresztül széklet egy külső, a hasfalra erősített sztómazsákba ürül. Ezt a betegek sokszor nehezen élik meg. A vastagbélrák kezelésében használatos a laparoszkópia (kulcslyuk műtét) is, melyet endoszkóppal végeznek el. Előnye, hogy nincs szükség a hasfal bemetszésére, csak 3-4 apró bemeneti nyílás ejtésére, a beavatkozás minimális kockázattal jár, az apró hegek gyorsan gyógyulnak.

Kemoterápia és sugárkezelés

Sugárkezelést elsősorban a végbélrák kezelésében alkalmaznak. A kemoterápiás kezelés a rákos sejtek daganatellenes gyógyszerekkel történő elölésére irányul. Szemben a sugárkezeléssel, a kemoterápia nem helyi, hanem általános, az egész szervezetre ható kezelésmód. Sebészeti beavatkozás után a kezelés a beavatkozástól és a betegség stádiumától függően sugárkezeléssel és kemoterápiával, valamint célzott biológiai terápiával is kiegészíthető.

Célzott biológiai terápia

E terápia során alkalmazott gyógyszer képes az eltérő biológiai tulajdonságuk alapján azonosított daganatsejteket célzottan elpusztítani, valamint a szaporodásukat megállítani.

Tápszeres kezelés

Támogató (szupportív) kezelés az összes daganatos betegség esetén szükséges, ezek egyike a tápszeres terápia. A tápszer daganatellenes, áttétképződés-gátló hatású, azonban előírás, hogy törzskönyvezett legyen.

Forrás:
http://daganatok.hu/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT