head

Növényi fehérjék: milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk?

Növényi fehérjék: milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Vega-Vegán

A fehérjék fontossága nemcsak abban rejlik, hogy szöveteink alkotóelemei, szerepet vállalnak a hormonok és az enzimek előállításának folyamatában, hanem abban is, hogy a szénhidrátokhoz hasonlóan, energiával látnak el bennünket. Ezért létfontosságú a fehérjedús ételek napi fogyasztása.
De, mit egyenek azok, akik az összes állati eredetű fehérjeforrást kizárták az életükből? Előnyös-e, ha valaki csak növényi fehérjékkel táplálkozik?

Gyerekként rengetegszer halljuk, hogy együnk húst, mert attól leszünk nagyok és erősek. Nos, ez az elmélet már régóta megdőlni látszik. Az sem marad kicsi és gyenge, akinek nem kerül állati eredetű táplálék a tányérjára, mivel a növényi fehérjék ugyanolyan hatékonyan, ha nem hatékonyabban táplálják a szervezetünket.

Miben találhatók fehérjék?

A fehérjealkotó aminosavak közül húszfélét tudunk megkülönböztetni, ám nyolcat, az esszenciális aminosavakat, a szervezet nem képes előállítani. Ezért lényeges, hogy a táplálékaink optimális arányban tartalmazzanak fehérjéket, amelyek a teltségérzethez is nagyban hozzájárulnak. Mit érdemes fogyasztanunk?

Fehérjék mindenekelőtt állati eredetű táplálékokban: húsokban, tojásban, tejben, halakban, sajtokban és joghurtokban vannak, ezek ráadásul teljes értékű fehérjék, hiszen megtalálható bennük az összes létfontosságú aminosav. Ezzel ellentétben, a növények nagy részéből, elsősorban a gabonafélékből és a hüvelyesekből, a nélkülözhetetlen aminosavak egy része hiányzik.

Felmerül tehát a kérdés, hogyan juttasson be a szervezetébe megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét az, aki például vegán életmódot folytat?
Növényi forrásokból sem lehetetlen megoldani az elegendő fehérjebevitelt, bár kétségtelen, hogy időigényesebb. A jó hír az, hogy megéri az energiaráfordítás, mivel az állati fehérjék általában sokkal kisebb hatékonysággal épülnek be, mint a növényi társaik.

A növényi fehérjék előnyei

A növényekben a fehérjén kívül megtalálható az összes fitonutriens, ez azokat a rostokat, vitaminokat, fontos ásványi anyagokat, továbbá enzimeket, és bélbaktériumokat jelenti, amik a hatékony emésztéshez nélkülözhetetlenek. Colin T. Campbell, aki a Cornell Egyetem professzora, „Kína-tanulmány” című könyvében azt fejtegeti, hogy az állatifehérje-fogyasztás szorosan összekapcsolható a rákkal, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással. Ennek magyarázata, hogy az állati fehérjék - amelyek nélkülözik a fitonutrienseket - jelentősen lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát. Ennek következtében pedig lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, elégtelenné válik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, emiatt gyengül az immunrendszer.

A legjobb növényi fehérjeforrások

A minőségi növényi fehérjeforrások között kiemelkedő helyet foglalnak el a szuperélelmiszerek, főként az algák. A spirulina-, és chlorella alga után a kendermag következik, majd a virágpor (fehérjetartalma vetekszik a húsokéval), a chiamag, illetve a maca gyökér. A chlorella alga 60 százaléka fehérje, ami kiugróan magas érték, 100 gramm a szervezet teljes napi szükségletét fedezi. Emellett tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, és további aminosavakat. A spirulina alga ugyancsak magában hordozza valamennyi esszenciális aminosavat, de a maca gyökér is bővelkedik bennük. A kendermag fogyasztásával a szükséges napi fehérje mennyiség ötödéhez juthatunk hozzá, ráadásul húszféle aminosavat tudhat magáénak, beleértve az összes esszenciális aminosavat. Növényi fehérjében gazdag tökmag, a mandula, a földimogyoró, a sárgaborsó, a lencse, a csicseriborsó, a szójabab, továbbá a diófélék, a szezámmag, a mák, és a pisztácia. A felsorolt magvakból készült növényi tejek szintén bővelkednek növényi fehérjékben.

Felhasznált irodalom:
Dr. T. Colin Campbell - The China Study

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!