head

Dohányzik? Negyvenháromféle rákkeltő anyagot szív magába!

Dohányzás hatása: tüdőrákot, szívinfarktust okozhat
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Akik ezzel a szenvedéllyel élnek gyakran hallják, hogy minden elszívott szál cigaretta egy koporsószög, de a legtöbben legyintenek rá. Pedig a dohányzás maradandóan károsítja többek között a szájüreget, a nyelőcsövet, a tüdőt, de a gyomrot és szívet sem kíméli. Érdemes tehát mérlegelni.

Rákkeltő anyagokat tartalmaz

Egyetlen szál cigarettában több ezer súlyosan mérgező, az immunrendszert nagymértékben legyengítő anyag található, többek között benzol, ammónia, hidrogén-cianid, amit Amerikában az elítéltek kivégzéséhez használnak, a körömlakklemosókban is megtalálható aceton, bután, formaldehid, hidrazit, a DDT nevű betiltott növényvédőszer, és ezzel még korántsem teljes a lista. A dohányzás során kátrány keletkezik, ami lerakódik a tüdőben, ráadásul a cigarettafüst negyvenhárom féle rákkeltő anyagot tartalmaz.

Másoknak is árt

A dohányzás azonban nem csak azokat károsítja, akik szívják, rossz belegondolni, hogy a passzív dohányosok a füst belélegzésekor szén-monoxiddal, argonnal, ciánhidrogénnel, ammóniával és kénnel is találkoznak. Közülük szép számban megtalálható gyerekek, akik szüleik helytelen életmódja miatt légúti gyulladásoknak, asztmás rohamoknak vannak kitéve, de a belélegzett füst a hirtelen csecsemőhalál egyik kiváltó oka. Sajnos a cigaretta kedvelőinek számára még ezek az ijesztő adatok sem elegendőek ahhoz, hogy letegyék azt, ugyanis a kialakult nikotinfüggőség újabb dohányzásra sarkallja őket. Csak az Európai Unió tagállamaiban évente 650 ezer ember hal meg a dohányzás következtében.

Ezt teszi a testével

A dohányzás átmeneti magas vérnyomást válthat ki, de az általa okozott károk ennél sokkal súlyosabbak. A dohányzás hatására a szervezet oxigénhiányossá válik, a bőr elszürkül, a haj fénytelen lesz és hullani kezd, a fogak elsárgulnak és romlásnak indulnak, létrejöhet fogínygyulladás. Csökken a szervezet C, B-12 és B-6 vitamin tartalma, felgyorsul az öregedés, romlanak az emésztési folyamatok, látásromlás jelentkezhet, de szerepe van a pajzsmirigybetegségekben, sőt a bélflóra egészségét is negatívan befolyásolja.  A dohányzás miatt az erek összeszűkülnek, rugalmatlanná válnak, kialakulhat érszűkület, a rugalmatlanság következtében jobban ki vannak téve a magas vérnyomás okozta érfal sérüléseknek is. A cigaretta a szájüreget, a nyelőcsövet, de a tüdőt, a gyomrot és a szívet sem kíméli, de a szájüregi rákok, beleértve a garat- és gégerák, a tüdőrák, de a gyomorhurut és gyomorrák kialakulásában is nagy szerepe van a dohányzásnak.

A dohányzásról való leszokást tehát érdemes mielőbb elkezdeni, hiszen így nem csak rengeteg pénzt, de számos betegséget is megspórolhatunk magunknak. Ebben segít huminsav, ami alkalmas a nehézfémek és méreganyagok eltávolítása, beleértve a nikotint is. A méregtelenítés a ToxiClean segítségével a leghatékonyabb, ami tartalmazza a huminsavat, és fokozza a szervezet ellenálló képességét

Forrás:
http://www.quitsmokingsupport.com/whatsinit.htm

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!