head

Paleo diéta: az őskori étkezés modernkori előnyei

Paleo diéta: miért egészséges az őskori táplálkozás?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Az ember emésztőrendszere ma is pontosan ugyanúgy működik, mint a paleolit korban, amikor kizárólag halat, húst és vadon termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztottunk. Legalábbis így vélekednek a paleo diéta követői, akik egészségük megőrzése érdekében, étrendjüket ennek megfelelően alakítják, és abból teljes mértékben kizárják az adalékanyagokat tartalmazó táplálékokat.

Világszerte egyre nagyobb teret hódít a paleo diéta, amely azon a felismerésen alapul, hogy az emberi szervezet, így az emésztőrendszer, a Paleolit kor óta semmit sem változott. Tehát, most is úgy működik, és ugyanazok a szükségletei, mint amikor az ember halászat, vadászat és gyűjtögetés segítségével biztosította magának az élelmet. Éppen ez az oka annak, hogy „nem bírjuk” a modern, szénhidrátban, finomított cukrokban, nemesített gabonákban, és nem utolsó sorban, adalékokban gazdag ételeket.

Modern táplálkozás, súlyos betegségek

A paleo diéta alkalmazói arra hivatkoznak, hogy emésztőrendszerünk evolúciós okokból képtelen megfelelően feldolgozni a mai ételek jelentős részét, ez pedig különböző betegségekhez, illetve elhízáshoz vezet. Alátámasztja az érvelést, hogy a gyakorlatilag évezredek óta az ősi, paleo diétát követő, elzártan élő, természeti népek körében szinte ismeretlenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az emésztőrendszeri elváltozások, a rák vagy akár a kóros túlsúly. Ezek a népek ma is húst, tojást, halat, valamint vadon gyűjtött magokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, ennek köszönhetően lényegesen több tápanyagot és rostot visznek be a szervezetükbe, mint a városi lakosság. Őket „másolja” a paleo diéta, amikor elutasít minden más élelmiszert.

Miből áll a paleo diéta?

Ha röviden akarunk válaszolni a kérdésre, akkor azt mondhatjuk, hogy a paleo diéta lényege a teljes fehérjék és a lassan felszívódó szénhidrátok, azaz hús, tojás, valamint olyan zöldségek – kivéve a hüvelyesek –, gyümölcsök, gyökerek és magvak bevitele, amelyekkel már a paleolit kor embere is találkozhatott. A paleo diéta ezen felül a bio termékeket, valamint a vadak és a ridegen tartott, füvekkel táplálkozó állatok húsát javasolja. Tiltólistás ugyanakkor az összes, adalékanyagot tartalmazó táplálék, a finomított cukor és a cukrozott élelmiszerek, a húskészítmények, a só, a rizs, a tejtermékek – egyedül a kemény sajtok engedélyezettek –, a glutént tartalmazó liszt, míg az italok közül azok, amelyek alkoholt és a koffeint tartalmaznak. A paleo diéta szigorú változata ezen kívül az erős fűszerezést, a sütést és a főzést sem tartja egészségesnek, ahogyan a burgonya, a kukorica és a kemény sajtok fogyasztását sem támogatja.  

Lapos has és paleo diéta

Szeretne lapos hassal dicsekedni? A paleo diéta erre is megoldást jelenthet. Kutatások szerint a paleo diéta hatására a súlyvesztés mellett a has körfogata is csökken. Ezt azzal magyarázzák, hogy az étrend kevesebb cukrot és szénhidrátot tartalmaz, valamint a bevitt tápanyagok jobban hasznosulnak. A paleo diéta ezen kívül segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, a rákot, a csontritkulás, a szívbetegségeket és az érrendszeri elváltozásokat. A svédországi Lund Egyetem kutatói megállapították, hogy a paleo diéta hatására csökkent a has körfogata, valamint javul a glükóz-tolerancia.

Különleges lisztek és olajok

Bár sok mindent nem engedélyez, a paleo diéta mégsem a lemondásról, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozásról szól. Csak azokat az élelmiszerekről kell lemondanunk, amelyek valamilyen formában, ártalmasak lehetnek az egészségünkre. Mivel teljes értékű étrend, a paleo diéta segítségével gyakorlatilag minden rossz étkezési szokásunk elhagyható. Gluténes gabonaliszt helyett használjunk quinoa lisztet, kókuszlisztet, lenmaglisztet, mandula és diólisztet, a répacukrot váltsuk ki sztéviával, xilittel. A zsírok, olajok közül az olívaolaj, a kókuszolaj/zsír, a pálmaolaj/zsír a paleo diéta fontos összetevője, az omega-6 zsírsavakat tartalmazó zsiradékokkal szemben.

Paleo napi menü:

Reggeli

30 g rostonsült sertéshús

egy marék mandula

50 g friss áfonya vagy eper

Ebéd

120 g grillezett csirkemell

100 g uborkás paradicsomsaláta olívaolajjal

Vacsora

100 g párolt halfilé

1 db banán

A főétkezések között ehetünk magvakat és gyümölcsöt, utóbbiból azonban a kisebb cukortartalmúakat válasszuk.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!