head

A xilit titkai: Mi köze a kukoricának a nyírfacukorhoz?

Xilit édesítésre: nyírfacukor kukoricából?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Egészséges táplálkozás

Édesebb, mint a répacukor, ugyanakkor jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, kevesebb kalóriát tartalmaz, elveszi az éhségérzetet, sőt, a fogszuvasodás megelőzésében is segíthet. Többek között ezért népszerű cukorpótló a xilit, vagy más néven nyírfacukor, aminek azonban lehetnek kellemetlen mellékhatásai is.

Bár a xilit természetes édesítőként él a köztudatban, valójában ez csak részben igaz, ahogyan az is, hogy köze van a nyírfához. Eredetileg valóban a nyírfa kérgéből vonták ki, napjainkra azonban sok esetben kukorica felhasználásával állítják elő. Méghozzá nem is egyszerűen, a xilit ugyanis bonyolult, kémiai eljárással készül, amihez nikkel alumíniumport és etanolt is felhasználnak. Valójában a cukoralkoholok közé tartozik, pontos elnevezése pedig nem xilit, hanem xilitol.

Cukorpótló kevesebb kalóriával

A xilit legnagyobb vonzereje, hogy a hagyományos fehér (répa)cukorhoz hasonlóan édes, vízben könnyen és gyorsan oldódik. Óriási előnye hogy körülbelül harminc százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe, tehát kis mértékben, és nagyon lassan emeli meg a vércukorszintet, a diabéteszesek és a metabolikus szindrómában szenvedők is fogyaszthatják. A xilit kevésbé hizlal, ezért, ha diéta közben édes ízekre vágyunk, kisebb mennyiségben bátran napi étrendünk részévé tehetjük. Már csak azért is, mert teltségérzetet okoz, ezáltal segít megelőzni a túlevést.

Mi a baj a kukoricával?

Szögezzük le, hogy magával a kukoricával nincs semmi baj. Az viszont már gond lehet, hogy nagy mennyiségben termesztenek genetikailag módosított kukoricát, amiből – pontosabban a rostjaiból – előszeretettel készítenek xilitet. Éppen ezért, ha biztosra akarunk menni, inkább válasszunk olyan terméket, aminek kizárólag nyírfacukor az alapanyaga, illetve ellenőrizzük, hogy nincs benne genetikailag módosított összetevő, azaz GMO mentes.

Megelőzi a fogszuvasodást

Kevés hatékonyabb fogszuvasodás elleni szer létezik, mint amilyen a xilit. Hiába édes, a cukorral ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a szájban a fogakat rongáló Streptococcus mutans baktériumok mennyiségét. Az erről szóló kutatásokat a University of Washington szakemberei egy tanulmányban összegezték. További jótékony hatása, hogy fokozza az ásványi anyagok beépülését a fogakba, valamint szerepet kaphat a szájüreg sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, ami szintén hozzájárul a szuvasodás megelőzéséhez.

Lúgosít és megóv a Candidától

A xilit nemcsak a száj, hanem az egész szervezet lúgosítását elősegíti, így az elsavasodás elleni harcban is segítségünkre lehet. Candida-fertőzés esetén egyike a legjobb cukorpótlóknak, hiszen más cukrokkal ellentétben nem táplálja a gombát.

Hasmenést okozhat

Sokaknál előfordul, hogy az első időkben a xilit, illetve a xilittel édesített ételek, italok, rágógumik meghajtják. Ez teljesen természetes jelenség, az oka az, hogy a cukoralkoholok nehezebben bomlanak le, mint más szénhidrátok. Az emésztetlen cukoralkohol a vastagbélbe jutva irritációt okoz, ennek az eredménye a hasmenés. Általában a szervezet idővel hozzászokik a xilithez, hogy ez mennyi időbe telik, erősen személyfüggő. Abban az esetben, ha hetek után is hasmenéssel reagál a testünk a xilit fogyasztására, inkább mondjunk le róla, vagy csökkentsük a bevitt adagot. Ezen kívül viszont, semmilyen más ismert mellékhatása nincs, az egészségünkre egyáltalán nem jelent kockázatot. Az ajánlott napi maximum mennyiség 40-50 gramm.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/783060
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/xylitol#section=Top
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232036/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Immunerősítő antioxidáns formula

Immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT