head

A csontritkulás elkerülhető ǀ Érdemes rá odafigyelni!

’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

A csontritkulás, más néven osteporosis, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szív- és érrendszeri elváltozások, illetve a daganatok után a harmadik legsűrűbben „lesújtó” megbetegedés, világszerte évente másfél millióan szenvednek csonttörést a csontritkulás miatt. Megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel azonban jelentős mértékben lecsökkenthető lenne ez a riasztó adat!

Okkal hívják „néma járványnak”

Hozzávetőleg 30-35 éves korig a csontokban lejátszódófolyamat az építés javára írható, majd jön egy nagyjából két évtizedes egyensúlyi állapot. A harmadik életciklusban sajnos bekövetkezika csontbontás, a csontritkulás szempontjából veszélyeztettebb nőknél 50 éves kor környékénfél-egy százalék közötti csontvesztés történik, de ennél nagyobb veszteség is előfordulhat. Mi az oka ennek?Változókorban a női hormon szintje alacsonyabbá válik, emiatt ilyenkorjóval nagyobb a bontó-, mint az építősejtek száma.Ezzel szemben a férfiaknál elhúzódó, folyamatos csökkenésre lehet számítani, így a tünetek is később mutatkoznak. A csontritkulást nem véletlenül nevezik a „néma járványnak”, hiszen gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor egy kisebb esés vagy hirtelen hatás miatt bekövetkezik a csonttörés. Az osteoporosis60-80 százalékban genetikai tényezőktől függ, a maximális csonttömeg (BMD) kialakítását azonban fennmaradó százalékban mi magunk is befolyásolhatjuk.

Kockázati tényezők

Minél alacsonyabb a BMD, annál valószínűbb az esélye annak, hogy súlyos mértékű lesz a fokozatos csonttömegvesztés. Sokan nem is sejtik, de hosszú távon alkalmazva bizonyos gyógyszerek, mint például a szteroidok, egyes izomlazítók, epilepszia elleni szerek, nyugtatók és antidepresszánsok, illetve a vérnyomáscsökkentők növelhetik a csontsűrűség csökkenését. Az anorexia nervosa, az inaktív életmód vagy hosszabb ágynyugalom szintén gyengíti a csontokat, míg a dohányzás mérsékli a kalcium felszívódását, egyúttal fokozza a csontbontást. Az alkohol gátolja a csontképzést, ráadásul csökkenti a D-vitamin aktivitását is, amely így kevésbé tudja segíteni a kalcium felszívódását.

Megelőzhető lenne

A csontritkulásban érintettbetegek csaknem fele meggyógyul, egyharmada rokkanttá válik, 20-30 százaléka azonban a fellépő szövődmények, például a tüdőembólia, felfekvés miatt meghal. Éppen ezért fontosa kellő időben elkezdett prevenció. A megelőzés többlépcsős, a leghasznosabb gyermekkorban a kalciumdús étkezés, a sok mozgás.Figyelni kell az optimális kalciumbevitelre, a tejtermékek, a mandula, a mák, a hal, a banán, a füge, a narancs, a kivi, a rozsos és a barna kenyér nagyon jó kalciumforrások.Érdemes tudni, hogy a vegetáriánusok a szükséglet legfeljebb 40 százalékát viszik be a szervezetükbe. A prevenció következő szintje az első törés megelőzése, ha ez netán mégis bekövetkezik, a másodlagos szint az újabb törés elkerülése. Ehhez elengedhetetlen a csontvesztés mértékének megállapítása. A tünetek megelőzésében segít a naponta végzett bőoszteoporózistorna. Bár a kalcium jót tesz a csontoknak, figyelni kell a túlzott bevitel elkerülésére, ez ugyanis ugyancsak hozzájárulhat a törések kialakulásához. Javasolt továbbá a csípővédő nadrág viselése, amelynek jelentős a törésmegelőzésben kifejtett hatása. Szintén a megelőzést szolgálják a csontbontásgátlók és csontépítő gyógyszerek.

Jó tudni!

A csontritkulás gyógyításában jelentős szerepet tölthet be a Schüssler só-terápia. A Calcium fluorátum és Calcium phosphoricum módosulatai Magnesium phosphoricummal segíti a sejtefalon beüli beépülését a kalciumnak, így a csontszerkezet közvetlenül épül. Terápia: évente 2, vagy 3 alkalommal 2-3 hónapos kúra. Napi 4000NE (nemzetközi egység D-vitamin szedése segíti a folyamatot.

Forrás:
http://www.webmd.com/osteoporosis/guide/what-is-osteoporosis-osteopenia#1

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT